Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je wordt op de hoogte gehouden van alle nieuwe artikelen en nieuwtjes.

De leukste kerstmarkten; speciaal voor jou getest!

Eind november is het alweer zover. Dan schieten de kerstmarkten als paddenstoelen uit de grond! Perfect om in de kerstsfeer te komen en kerstcadeautjes te shoppen. Er zijn alleen zovéél kerstmarkten, waar moet je heen? Vorig jaar december pakten Nick en ik onze beste kerstsokken in en gingen elk weekend één kerstmarkt af. We gingen naar Duitsland en België, aber natürlich mit den Zug. Welke kerstmarkten vonden wij het leukst en waar kon je het beste glühwein drinken? Scrol snel verder en boek een retourtje kerstmarkt met de trein!

Sprookjesachtig Antwerpen

Antwerpen is zeker wel een favoriet. Helemaal rond kerst. Je kunt hier niet alleen heerlijk shoppen, maar ook cultuur snuiven. Omdat Antwerpen een studentenstad is, zijn de kerstmarkten er extra gezellig. Grote vuren houden je warm en rondom de ijsbaan kan voor een fijn prijsje lekkere glühwein, jägermeister en warme wafels krijgen.

Dus stopte ik mijn wanten in mijn koffer, deed een dikke sjaal om en sleepte Nick mee naar de kerstmarkt van Antwerpen. Binnen twee uur stonden we in het centrum van Antwerpen en lieten we ons onderdompelen in jinglebells, glühwein en wafels.

Cijfer aanbod kraampjes: 7, er staan een paar ambachtskraampjes tussen, maar veel is toch wel hetzelfde.
Cijfer gezelligheid:
9, door de knusse vuren en de vrolijke studenten laat deze stad je snel warm voelen van binnen.
Cijfer algemeen: 8, Antwerpen is het echt waard om deze kerst te bezoeken. Het ligt in de buurt van Nederland, is eenvoudig te bereiken met de trein én je komt geheid in een kerstsfeer.
Verder lezen: Kerstmarkt special: Antwerpen 
(sfeerverslag + gratis reisgidsje)

Heiße Hugo in Düsseldorf

Zodra de kerstboom staat reizen wij Nederlanders steevast richting de kerstmarkt van Düsseldorf. Wij dus ook. Dit was ook goed te merken, want heel Düsseldorf was klaar voor onze komst met borden als ‘Welcome Dutchies, we have schnitzels and bratwürsten!’ Heel authentiek dus. Toch is Düsseldorf een erg gezellige bestemming en met de trein ben je er zo. Ook kan je in Düsseldorf natuurlijk erg goed shoppen. Het is dé modestad van Duitsland en dat is goed te merken ook. En die bratwürsten? Die smaken niet verkeerd 😉

Tip: loop alle kerstmarkten af, maar ga in de avond terug naar de Schadowplatz, want daar begint het feestje.

Cijfer aanbod kraampjes: 8, ondanks dat Düsseldorf redelijk commercieel is, heb ik hier toch wel de leukste kraampjes gevonden. Vooral unieke kerstballen en erg lekker eten.
Cijfer gezelligheid:
7, houd er rekening mee dat Düsseldorf erg populair is en dus erg druk. Ik begon mij al vrij snel aan de ellebogen in mijn rug te irriteren en dat ik nergens rustig mijn glühwein kon opdrinken zonder te morsen. Toch weten ze er hier wel een feestje van te bouwen. 
Cijfer algemeen: 7, het is niet voor niets dat Düsseldorf erg populair is onder ons Dutchies. Het is eenvoudig te bereiken met de trein, dichtbij én heel erg gezellig. Vooral als je van shoppen houdt. Je moet alleen wel tegen de drukte kunnen. 
Verder lezen: Kerstmarkt special: Düsseldorf 
(sfeerverslag + gratis reisgidsje)

Lichtjes spotten in Keulen

Nog een favoriet onder ons Nederlanders, maar iets minder druk en nog iets authentieker. Keulen voelt kleinschaliger aan omdat de kerstmarkten niet al te ver bij elkaar vandaan staan. Ook is de Dom een extra sfeerbrenger. Toen wij met de trein aankwamen in Keulen, zijn we meteen de Dom in gegaan en hebben we alle 509 treden beklommen. Boven heb je echt een fantastisch uitzicht over de kerstmarkten en de stad zelf. Een goed begin om jezelf te oriënteren. De kerstmarkten zelf verschilden erg onderling, wat alleen maar fijn is. De één was commercieel en de ander weer wat meer ambachtelijk.

Lichtjes glinsteren overal, geuren van gerookte zalm vermengen zich met chocola en bratwürsten en de Glühwein vloeit rijkelijk.

Cijfer aanbod kraampjes: 8, veel kraampjes met lekker eten en ambachtelijk gemaakte producten. Me like. 
Cijfer gezelligheid:
8, ook hier is het erg druk maar wel erg gezellig. Bij elk tentje was wel weer een feestje.
Cijfer algemeen: 8, het is gewoon een erg gezellige kerstmarkt en minder gericht op Nederlanders zoals bijvoorbeeld Düsseldorf.
Verder lezen: Kerstmarkt special: Keulen  
(sfeerverslag)

Glitter en glamour in Brussel

Brussel heeft één van de chicste kerstmarkten van Europa. De hele stad ademt gewoon een internationale en koninklijke sfeer uit. Het stadhuis is prachtig verlicht door één van mooiste lichtshows die ik ooit heb gezien en de kerstmarkten zijn klein, maar fijn. Ook hier komen veel studenten, dus het is gezellig tot in de kleinste uurtjes. De kerstmarkten zijn alleen niet erg origineel, maar hé. Bratwürsten horen er nu eenmaal bij, zelfs als je in België bent.

Ineens is daar het kerstgevoel. Dankzij deze prachtige lichtshow heb ik ineens zin in kerstliedjes, The Grinch en gourmet. Bedankt Brussel! Dankzij jou – mooie stad – is het eindelijk kerst.

Cijfer aanbod kraampjes: 6, de kraampjes waren niet echt origineel. Vooral erg Duits. Had liever gehad dat ze een eigen sfeer hadden i.p.v. de Duitse kerstmarkten na te doen.
Cijfer gezelligheid:
9, ik had het echt heel leuk in Brussel. Brussel is van zichzelf al erg gezellig. 
Cijfer algemeen: 8, vooral de lichtshow was erg mooi en het al meer dan waard om voor naar Brussel te gaan.
Verder lezen: Kerstmarkt special: Brussel 
(sfeerverslag)

Welke kerstmarkt vind jij het leukst? Op de planning voor dit jaar staan nog Lille, Leuven, Erfurt en misschien nog kerstmarkten in Oostenrijk en Zuid-Tirol (Italië)

Post Author
Kirsten Spooren
Kirsten (27) is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. Ze is door haar beroep als content marketeer voor reisgidsen ook eigenlijk 24/7 met reizen bezig. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt Express.

Reacties

6 Reacties
 1. posted by
  Jacomijn – Safe and Healthy Travel
  Nov 6, 2015 Reply

  Lekker hoor, zo komen we weer lekker in de kerstsfeer!!

  • posted by
   Kirsten Spooren
   Nov 6, 2015 Reply

   Kijk 😉 dat was de bedoeling!

 2. posted by
  antonette – we12travel
  Nov 6, 2015 Reply

  Ik sla de kerst dit jaar lekker over maar ik ben vorig jaar in München geweest met kerst en vond dat echt een heerlijke stad om rond te kijken! Ze hebben meerdere kerstmarkten, echt superleuk!

  • posted by
   Kirsten Spooren
   Nov 8, 2015 Reply

   Kerst overslaan? Kan dat? 😛 En München lijkt mij ook erg mooi inderdaad!

 3. posted by
  Ilse
  Nov 7, 2015 Reply

  Ik wil al járen een keer naar een Kerstmarkt maar het is er nog nooit van gekomen. Ik wordt hier extra enthousiast van, dit jaar ga ik het gewoon doen!

  • posted by
   Kirsten Spooren
   Nov 8, 2015 Reply

   Goed om te horen! En voor mij hoort de kerstmarkt nou eenmaal bij kerst :) zo kom ik echt helemaal in de kerstsfeer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram

Reis mee tussen de rails op Instagram