De leukste kerstmarkten; speciaal voor jou getest!

Het alweer zover. De kerstmarkten schieten als paddenstoelen uit de grond! Perfect om in de kerstsfeer te komen en kerstcadeautjes te shoppen. Er zijn alleen zoveel kerstmarkten, waar moet je heen? Vorig jaar december pakten Nick en ik onze beste kerstsokken in en gingen elk weekend een kerstmarkt af. We gingen naar Duitsland en België, aber natürlich mit den Zug. Welke kerstmarkten vonden wij het leukst en waar kon je het beste glühwein drinken? Scroll snel verder en boek een retourtje kerstmarkt met de trein!

Sprookjesachtig Antwerpen

Antwerpen is zeker wel een favoriet. Helemaal rond kerst. Je kunt hier niet alleen heerlijk shoppen, maar ook cultuur snuiven. Omdat Antwerpen een studentenstad is, zijn de kerstmarkten er extra gezellig. Grote vuren houden je warm en rondom de ijsbaan kan voor een fijn prijsje lekkere glühwein, Jägermeister en warme wafels krijgen.

Cijfer aanbod kraampjes: 7, er staan een paar ambachtskraampjes tussen, maar veel is toch wel hetzelfde.
Cijfer gezelligheid:
9, door de knusse vuren en de vrolijke studenten laat deze stad je snel warm voelen van binnen.
Cijfer algemeen: 8, Antwerpen is het echt waard om deze kerst te bezoeken. Het ligt in de buurt van Nederland, is eenvoudig te bereiken met de trein en je komt geheid in een kerstsfeer.
Verder lezen: Kerstmarkt special: Antwerpen
(sfeerverslag)

Heiße Hugo in Düsseldorf

Zodra de kerstboom staat reizen wij Nederlanders steevast richting de kerstmarkt van Düsseldorf. Wij dus ook. Dit was ook goed te merken, want heel Düsseldorf was klaar voor onze komst met borden als ‘Welcome Dutchies, we have schnitzels and bratwürsten!’ Heel authentiek dus. Toch is Düsseldorf een erg gezellige bestemming en met de trein ben je er zo. Ook kan je in Düsseldorf natuurlijk erg goed shoppen. Het is de modestad van Duitsland en dat is goed te merken ook. En die bratwürsten? Die smaken niet verkeerd 😉

Cijfer aanbod kraampjes: 8, ondanks dat Düsseldorf redelijk commercieel is, heb ik hier toch wel de leukste kraampjes gevonden. Vooral unieke kerstballen en erg lekker eten.
Cijfer gezelligheid:
7, houd er rekening mee dat Düsseldorf erg populair is en dus erg druk. Ik begon mij al vrij snel aan de ellebogen in mijn rug te irriteren en dat ik nergens rustig mijn glühwein kon opdrinken zonder te morsen. Toch weten ze er hier wel een feestje van te bouwen.
Cijfer algemeen:
7, het is niet voor niets dat Düsseldorf erg populair is onder ons Dutchies. Het is eenvoudig te bereiken met de trein, dichtbij en heel erg gezellig. Vooral als je van shoppen houdt. Je moet alleen wel tegen de drukte kunnen.
Verder lezen: Kerstmarkt special: Düsseldorf
(sfeerverslag)

Lichtjes spotten in Keulen

Nog een favoriet onder ons Nederlanders, maar iets minder druk en nog iets authentieker. Keulen voelt kleinschaliger aan omdat de kerstmarkten niet al te ver bij elkaar vandaan staan. Ook is de Dom een extra sfeerbrenger. Toen wij met de trein aankwamen in Keulen, zijn we meteen de Dom in gegaan en hebben we alle 509 treden beklommen. Boven heb je echt een fantastisch uitzicht over de kerstmarkten en de stad zelf. Een goed begin om jezelf te oriënteren. De kerstmarkten zelf verschilden erg onderling, wat alleen maar fijn is. De één was commercieel en de ander weer wat meer ambachtelijk.

Cijfer aanbod kraampjes: 8, veel kraampjes met lekker eten en ambachtelijk gemaakte producten. Me like.
Cijfer gezelligheid:
8, ook hier is het erg druk maar wel erg gezellig. Bij elk tentje was wel weer een feestje.
Cijfer algemeen:
8, het is gewoon een erg gezellige kerstmarkt en minder gericht op Nederlanders zoals bijvoorbeeld Düsseldorf.
Verder lezen: Kerstmarkt special: Keulen
(sfeerverslag)

Glitter en glamour in Brussel

Brussel heeft één van de chicste kerstmarkten van Europa. De hele stad ademt gewoon een internationale en koninklijke sfeer uit. Het stadhuis is prachtig verlicht door één van mooiste lichtshows die ik ooit heb gezien en de kerstmarkten zijn klein, maar fijn. Ook hier komen veel studenten, dus het is gezellig tot in de kleinste uurtjes. De kerstmarkten zijn alleen niet erg origineel, maar hé. Bratwürsten horen er nu eenmaal bij, zelfs als je in België bent.

Cijfer aanbod kraampjes: 6, de kraampjes waren niet echt origineel. Vooral erg Duits. Had liever gehad dat ze een eigen sfeer hadden i.p.v. de Duitse kerstmarkten na te doen.
Cijfer gezelligheid:
9, ik had het echt heel leuk in Brussel. Brussel is van zichzelf al erg gezellig?
Cijfer algemeen:
8, vooral de lichtshow was erg mooi en het al meer dan waard om voor naar Brussel te gaan.
Verder lezen: Kerstmarkt special: Brussel
(sfeerverslag)

Winterse feesten in Gent

Ben jij nog niet helemaal in de kerstsferen? Dan wordt het hoogtijd dat je de kerstmarkt van Gent eens bezoekt! Gegarandeerd een kerstgevoel. Elk jaar vieren de Gentenaren feest tijdens de Genste winterfeesten, en dat kunnen ze goed. Gent is ook zonder kerst één van de gezelligste steden van België, maar in december en januari pakken ze extra uit met winterse taferelen.

Cijfer aanbod kraampjes: 8, de sfeer is erg gezellig en er zijn meer originele kraampjes dan in bijvoorbeeld Brussel. Zo vind je hier meer cava en mosselkraampjes. De standaard kerstkraampjes zijn hier natuurlijk ook te vinden.
Cijfer gezelligheid: 9, Gent is zo ontzettend knus en met de kerstmarkt is het des te gezelliger!
Cijfer algemeen: 9, Gent is een erg leuke stad om te bezoeken, vooral tijdens de Gentse winterfeesten. Ook is het eenvoudig met de trein te bereiken.
Verder lezen: De Gentse Winterfeesten

Magische kerstsferen in Erfurt

Alleen de geschiedenis al van Thüringen maakt de 7 uur durende reis meer dan waard. En dan heb ik het nog niets een gehad over de kerstmarkten. De kerstmarkt van Erfurt is één van de grootste in Thüringen en ook het levendigst. Naast dat Erfurt een prachtig middeleeuws centrum heeft, is het ook een studentenstad. Uitgaan is dus erg gezellig en dit zie je ook weer terug op de kerstmarkt. De markt van Erfurt richt zich meer op drank en ambachtelijk eten en voelt een beetje aan als een populaire foodfestival.

Cijfer aanbod kraampjes: 9,5, deze kerstmarkt is erg ambachtelijk en dat maakt het erg leuk om hier rond te lopen. Ook vind je hier veel zelfgemaakte spullen. Bovendien hebben ze hier de lekkerste braadworst ooit!
Cijfer gezelligheid: 8, Duitse Gemütlichkeit, goed bier, lekkere braadworsten en overal prachtige verlichting. Wat wil je nog meer?
Cijfer algemeen: 9, een van de leukste kerstmarkten die wij bezocht hebben. Je bent er even voor onderweg, maar hier vind je nog echte ambachtelijke kerstkramen en een authentieke gezelligheid.
Verder lezen: Magische kerstsferen in Erfurt

Klassieke kerstmarkt in Weimar

De kerstmarkt bevindt zich door de hele stad en loopt via de straten door naar de pleinen. De inwoners van Weimar gaan in het weekend naar de kerstmarkt om bij te kletsen met de buren en staan gezellig rondom de vele houtvuurtjes van de markt. Kinderen kunnen zich uitleven op de schaatsbaan. Ook op deze kerstmarkt vind je niet de standaard commerciële kerstkitsch, maar zelfgemaakte kerstballen, adventskransen en chocolade. Het zijn vooral plaatselijke ambachtslieden die er hun waar verkopen. Net een gewone markt, maar dan met een kerstsaus.

Cijfer aanbod kraampjes: 8, de kraampjes zijn erg authentiek en ambachtelijk, dus wil je een echt origineel kerstcadeau hebben, dan kun je hier goed terecht! Toch is het aanbod aan hoeveelheid kraampjes best weinig.
Cijfer gezelligheid: 9, deze kerstmarkt bezoek je vooral om lekker te eten en te drinken en om met de locals te kletsen.
Cijfer algemeen: 8,5, schattige kerstmarkt, maar iets te klein om als enige kerstmarkt te bezoeken. Mocht je dus richting Thüringen gaan met de trein, dan kun je beter een paar kerstmarkten bezoeken, in plaats van alleen deze.
Verder lezen: Klassieke kerstmarkt in Weimar

Middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen

Wanneer de trommels beginnen te klinken en de fluit boven het geroezemoes uitkomt, beginnen mensen om mij heen te dansen. De houtvuren zorgen voor een rokerig geheel en boven mij hangen oude vlaggen en roestige zwaarden. Je hebt niet heel veel fantasie nodig om je even in de middeleeuwen te wanen. De middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen zijn één van de beste van Europa en zijn een fijne afwisseling met een ‘gewone’ kerstmarkt. Laat je hier verrassen door zelfgemaakte honingwijn, gegrilde worstjes en vechtende ridders!

Cijfer aanbod kraampjes: 9,5, de middeleeuwse kerstkraampjes van Jena en Eisenach zijn erg speciaal. Bijna alles wordt er met de hand gemaakt en het aanbod is net even anders dan de commerciële kerstkraampjes. Hier vind je lekkere honingwijn, zelfgemaakte kaarsen en echte leren schoenen. Unieke cadeautjes voor de kerst dus!
Cijfer gezelligheid: 9, letterlijk ouderwetse gezelligheid! De middeleeuwse kerstmarkten zijn heerlijk knus en rokerig 😉
Cijfer algemeen: 9, leuke kraampjes, leuke sfeer en leuke steden. En een kerstmarkt in een heus kasteel! Wie wil dat nou niet.
Verder lezer: De middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen

Winters genieten in Leuven

De kerstmarkt(en) bevinden zich op twee pleinen, net even buiten het hart van het centrum. Het is nog net wel het centrum, maar toch is het een klein stukje lopen van de meeste bezienswaardigheden vandaan. Er zijn heel veel leuke tentjes met aparte koopwaar, maar het voelde dus niet echt heel kerstachtig. Het is een super stad om een dezer dagen te bezoeken om het kerstgevoel te pakken te krijgen, uitgebreid te shoppen en heerlijk te eten.

Cijfer aanbod kraampjes: 6, de kerstmarkt van Leuven is erg leuk om te borrelen en te feesten, maar qua kraampjes is het niet echt interessant. Haal de kerstspullen weg en je hebt gewoon een gezellig braderie. Niet echt heel kerstachtig dus.
Cijfer gezelligheid: 8, Leuven zelf is echt heel gezellig tijdens de kerstdagen. De kerstmarkten zelf zijn vooral gezellig wanneer je meer van een kermisgevoel houdt. Erg jammer alleen dat ze al om 11 uur sluiten. Toch is de combinatie van de winkels, gezellige cafeetjes, restaurants en de kerstverlichting een goede reden alleen al om naar Leuven te gaan.
Cijfer algemeen: 7, alleen voor de kerstmarkt hoef je niet naar Leuven te gaan. Wel voor alle gezelligheid daaromheen. Leuven is extra leuk tijdens kerst en is dus zeker een bezoekje waard!
Verder lezen: Winters genieten in Leuven

Denk je nu… Dat wil ik ook? Boek dan direct je treintickets via onderstaande knop bij NSInternational.nl

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Jacomijn - Safe and Healthy Travel Beantwoorden

  Lekker hoor, zo komen we weer lekker in de kerstsfeer!!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Kijk 😉 dat was de bedoeling!

 2. antonette - we12travel Beantwoorden

  Ik sla de kerst dit jaar lekker over maar ik ben vorig jaar in München geweest met kerst en vond dat echt een heerlijke stad om rond te kijken! Ze hebben meerdere kerstmarkten, echt superleuk!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Kerst overslaan? Kan dat? 😛 En München lijkt mij ook erg mooi inderdaad!

 3. Ilse Beantwoorden

  Ik wil al járen een keer naar een Kerstmarkt maar het is er nog nooit van gekomen. Ik wordt hier extra enthousiast van, dit jaar ga ik het gewoon doen!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Goed om te horen! En voor mij hoort de kerstmarkt nou eenmaal bij kerst 🙂 zo kom ik echt helemaal in de kerstsfeer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.