Glitter en glamour tijdens de kerstmarkt in Brussel

“Kijk!” roept Nick hard door de velen stemmen heen. “De toren van het stadhuis is groen!” Ik volg zijn blik en kijk omhoog. Het stadhuis torent boven alles uit en is inderdaad groen. Dat is niet zijn normale kleur. Snel lopen we naar de Grote Markt waar het stadhuis staat. Iedereen kijkt omhoog, er valt een stilte en opeens begint er muziek te spelen. Het stadhuis verandert van groen in paars, naar rood tot aan blauw. Op de maat van de muziek. Ineens is daar het kerstgevoel. Dankzij deze prachtige lichtshow heb ik ineens zin in kerstliedjes, The Grinch en gourmet. Bedankt Brussel! Dankzij jou – mooie stad – is het eindelijk kerst.

Kosmopolitische kneuterigheid

Ik was nog nooit in echt in Brussel geweest. Het uitje met school naar het Europese Parlement telt niet mee, want veel verder dan dit gebouw kwamen wij toen niet. Veel had ik er ook niet van verwacht. Het is een stad dat eigenlijk best weinig aandacht krijgt. Ik lees er nooit iets over of het heeft in ieder geval geen indruk op mij gemaakt. Brussel ken ik van Manneken Pis en het stripfestival, that’s it.

Brussel heeft ons verrast. De stad is een soort van kruising van Parijs met Antwerpen. Het kosmopolitische van een wereldstad met de kneuterigheid van de Belgische steden. Hippe bars, moderne kunstwerken en nieuwe appartementen wisselen zich af met knusse kroegen, pittoreske steegjes en prachtige paleizen.

>>> Boek hier je treinticket naar Brussel via NS International <<<

Kerstmarkt Brussel
Kerstmarkt Brussel

Waar een kleine kerstmarkt groot in is

Ok?, Brussel is dus helemaal geweldig en leuk, maar dit is een kerstspecial toch? Over een kerstmarkt? Ja, die heeft Brussel ook. Het is misschien niet de eerste stad die in je opkomt als je aan kerstmarkten denkt, maar na Antwerpen, Düsseldorf en Keulen is Brussel een aangename afwisseling. De kerstmarkt is niet groot, maar wel erg gezellig!

Het is geen Duitse kerstmarkt, dus geen schlager muziek en de constante rook van bratwurst, maar erg internationaal. Natuurlijk verkopen de meeste kraampjes warme wafels met kersen, maar er staan bijvoorbeeld ook Zwitserse kraampjes met raclette. Het is er minder druk omdat de straten breder zijn en bij de Beurs zit iedereen gezellig op de trappen hete Glühwein te drinken.

Kerstmarkt Brussel

En dan is er de lichtshow. Wauw. Ik voelde mij net een klein kind in Disneyland. Op de Grote Markt vindt elke zaterdag een prachtige lichtshow plaats waar je geheid van in kerststemming komt. Nick en ik zijn beide niet erg sterk in filmpjes maken, maar we willen het toch met je delen:

Ook qua eten is Brussel heel divers. Nick en ik waren bijvoorbeeld op zoek naar een bepaalde kroeg waar ze typische Belgische gerechten serveren. Een gezellig donker café waar nog net geen kleden op tafels lagen en je in sfeer een Belgisch biertje kan drinken. Hier zijn er dus duizenden van in Brussel en omdat we niet konden kiezen, eindigden we uiteindelijk in een moderne sportsbar. Overnachten in Brussel is ook een goed idee. Zeker bij een bezoek aan de kerstmarkt (die dus het leukst zijn in de avond).

Er zijn veel leuke hotelletjes in Brussel en wij verbleven in Motel One. Ik werd gelijk verliefd op dit hotel door het kleurgebruik. Turquoise! Alles Turquoise! Het hotel is erg leuk met heerlijke bedden met Egyptische katoenen lakens, een spadouche en een uitgebreid ontbijtbuffet. Ook de ligging is fijn, namelijk ongeveer op de helft van het centrum en het treinstation.

Kerstmarkt Brussel
Motel One

Brussel is eenvoudig te bereiken met de NS. Boek hier je treinticket naar Brussel >>>

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Klasine Beantwoorden

    Brussel is leuk! Ik ben er eens in de zomer geweest, toen was het er ook al zo gezellig.

    • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

      Ja zeker! Brussel is een gezellige stad! Was er zelf nog nooit geweest, maar heb het er zeker naar mijn zin gehad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.