Treingids: Frankrijk (Zuid-Frankrijk)

Veel gestelde vragen

Hoe kom ik met de trein in Zuid-Frankrijk?

Vanaf Amsterdam Centraal pak je de Thalys richting Parijs. Binnen Parijs reis je van Paris-Nord naar Paris-Montparnasse of Paris Lyon RER. Vanuit deze stations kan je verder reizen naar de regio’s van Zuid-Frankrijk.

Waar kan ik treintickets boeken?

Treintickets naar Parijs, Marseille, Toulouse of een andere stad boek je hier! Vroeg boeken = voordelig reizen! Je kunt al in Parijs zitten vanaf €35,- (enkele reis).

Reisinformatie Zuid-Frankrijk

Zuid-Frankrijk beslaat meerdere regio’s van het land. We hebben het in over Midi-Pyréneés, Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte d’Azur en Corsica. Bekende steden in deze regio’s zijn Toulouse, Marseille, Nice, Carcassonne, Nimes en Ajaccio. Er zijn natuurlijk veel meer steden en deze regio’s hebben meer te bieden dan dat. Denk daarbij aan de historie, de cultuur, maar ook het eten en de wijn. Het is daarnaast één van de meest toeristische delen van Frankrijk.

Reizen per trein door Zuid-Frankrijk

Wanneer je per trein van Amsterdam Centraal richting Frankrijk vertrekt heb je meerdere mogelijkheden om uiteindelijk in Zuid-Frankrijk te belanden. De makkelijkste route is om de rechtstreekse Thalys naar Parijs te nemen. Je komt dan aan op Paris-Nord. Je zal dan met de metro Parijs door moeten reizen om vanuit Parijs-Montparnasse of Parijs Lyon RER verder te reizen naar de steden in de regio’s van Zuid-Frankrijk. In de meeste gevallen heb je een rechtstreeks TGV naar de grote steden als Marseille of Toulouse. Een overnachting in Parijs kan in dit geval handig zijn. Soms is een rechtstreekse route naar Parijs niet mogelijk en zal je op Brussel of Antwerpen moeten overstappen op de trein naar Parijs. Om in Brussel of Antwerpen te komen kan je ook gebruik maken van de Eurostar of de Intercity Direct.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in het zuiden van Frankrijk is het goed om te weten wat de belangrijkste steden zijn. Naast de eerder genoemde steden als Toulouse, Marseille, Nice, Carcassonne, Nimes en Ajaccio is er natuurlijk nog veel meer te bezoeken en te ontdekken. Ga terug naar de middeleeuwen met een bezoek aan Carcassonne, Avignon of de steden Ajaccio en Bastia op Corsica. Toch liever de prachtige kust van Frankrijk ontdekken, denk aan Cannes of Nice en ook hier Corsica. Het zuiden van Frankrijk is heel divers en elke regio of stad heeft iets bijzonders te bieden. Corsica blinkt op elk gebied uit en mag zeker niet over geslagen worden. Het eiland is makkelijk te bereiken per boot vanuit Marseille of Livorno in Italië (mocht je verder willen reizen. Trek hier zeker genoeg tijd voor uit om dit prachtige deel van Frankrijk te bezoeken met de trein.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Zuid-Frankrijk is best goedkoop als je het vergelijkt met het reizen door Nederland, maar er zijn verschillende manieren om geld te besparen. Tickets zijn altijd te koop op stations (en soms toeristenbureaus) of zijn vooruit te boeken (doe dit voor langere reizen wel ongeveer 10-12 weken van te voren, anders betaal je alsnog de hoofdprijs). Tickets online aanschaffen is vaak goedkoper dan ze ter plekke kopen. Op de website van de van de SNCF of Oui.SNCF kun je je gehele reis door het zuiden van Frankrijk plannen en de treinkaartjes kopen. Al is het tegenwoordig vaak al mogelijk om via NS International een ticket te boeken naar je eindbestemming.

Je treinreis plannen

Wat tegenwoordig erg handig is, is plannen van je reis via Google Maps. Via Google Maps heb je een duidelijk beeld omtrent de vertrektijden van een trein, maar ook welke bestemming het heeft en om welke treinmaatschappij het gaat. Gelukkig heeft de SNCF ook een goede app voor het plannen van je reis. Dde SNCF app is te vergelijken met de NS reisplanner die wij kennen. Super fijn dus!

Hoteltip in Avignon: Les Jardins de Baracane

Klik hier om te boeken

Meer willen lezen over Corsica of Avignon? Klik dan op onderstaande links:
Avignon – Babylon aan de Rhône
Eilanden per trein: Corsica

Uitgelichte foto: ©Wagon16 – Public Domain

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.