Terug in de tijd… Station Rossio in Lissabon

Gelegen in het centrum van Lissabon, tussen het Rossio plein en het Praça dos Restauradores (wat al bestaat sinds 1640) in, is station Rossio te vinden. Naast dit station telt Lissabon nog 2 andere stations, het Gare de Oriente en Cais do Sodré. Waarbij het Gare de Oriente het hoofdstation is, dienen de andere 2 als vertrekpunt voor specifieke regio’s.

Geschiedenis

De bouw van het station werd aangevraagd door de toenmalige Portugese Spoorwegen. Het stationsgebouw werd ontworpen door de Portugese architect José Luís Monteiro. Het station is tussen 1886 en 1887 in de zogeheten ‘Manuelstijl’ gebouwd, wat verwijst naar de Portugese laatgotische bouwstijl. Ondanks dat het niet het oudste station van Lissabon is, is het wel één van de mooiste. Het station zelf is al een prachtig bouwwerk om te bezichtigen, maar de tunnel die onder Lissabon doorloopt is misschien wel belangrijker. De tunnel verbindt het station met de resterende spoorlijnen en wordt ook wel gezien als een belangrijk bouwwerk van de Portugezen eind 19e eeuw. Het station is tot 1957 een belangrijk station geweest, waarna het aantal treinen wat vertrok drastisch verminderde en in 1990 kreeg het nog maar één bestemming. Sintra.

De bouw van het Rossio Station – ©publiek domein

Gebeurtenissen

Het station bestaat ondertussen al ruim 130 jaar en is toneel geweest van meerdere gebeurtenissen.
1890: De tunnel onder Lissabon, bijna 3km lang, wordt voltooid en de eerst trein zal het station aandoen.
1918: Op 14 december 1918 de toenmalige Portugese President Sidonia Pais doodgeschoten door een oorlogsveteraan. Dit had te maken met de eerdere staatsgreep die Pais had gepleegd om aan de macht te komen en de latere opstand in het noorden van Portugal.
1922: Op 9 September 1922, vond er een treingeluk plaats met een locomotief dat een klein deel van het stationsgebouw verwoestte.
1940-1950: Het station werd tussen 1940 en 1950 geheel geëlektrificeerd. Het station was toen nog het belangrijkste station van Lissabon, Dit veranderde echter na 1956.

De tunnel die het station met Sintra verbindt – © Nuno Morão CC BY-SA 2.0

Sintra

Op dit moment vertrekken er vanuit het Rossio station alleen nog maar treinen richting de Sintra regio. Sintra is een plaats in het Portugese district Lissabon en is erg bekend onder de Portugezen, maar ook de toeristen. Een groot deel van de Portugese geschiedenis is hier terug te vinden en te bekijken/bezoeken. Denk hierbij is aan het paleis van Queloz, Castelo dos Mouros (Moren kasteel uit de 7e + 8e eeuw) of het Palácio da Pena (wat een geweldig uitzicht geeft over de regio).

Uitgelichte foto: ©Daniel Lobo – public domain

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.