Treingids: België (Vlaanderen)

Op Reizen met de trein kun je niet alleen terecht voor inspirerende reisverhalen over treinreizen, maar ook voor nuttige informatie over het treinreizen zelf. Van elk gebied waar wij komen, publiceren wij een Treinbijbel een handige gids met van A tot Z informatie over het gebied. Nu zijn onze zuiderburen aan de beurt! Treinreizen naar en in België is eenvoudig, maar werkt niet hetzelfde zoals in Nederland. Wil je snel en goedkoop België bezoeken met de trein? Lees dan snel verder.

A – Apps

In Nederland hebben wij de Reisplanner, in België hebben ze de NMBS-app. Met de app plan je eenvoudig je reis binnen België en zie je direct welke treinen wanneer vertrekken. Reis je vanuit Nederland? Dan is de NS International-app handig om te gebruiken. Hierop tonen ze – naast de reizen met de Thalys – ook routes met de regionale treinen.

A – Antwerpen

De meeste Nederlanders bezoeken Antwerpen met de trein. Het is eenvoudig te bereiken en vanuit Amsterdam of Rotterdam ben je er zo. Antwerpen heeft ook één van de mooiste treinstations van Europa. Het wordt ook wel een spoorwegkathedraal genoemd. Grote kans dat je in Antwerpen moet overstappen wanneer je door België reist.

B – Brussel

Brussel is de hoofdstad van België en een prachtige stad om te bezoeken. Vanaf Rotterdam Centraal reis je rechtstreeks naar Brussel binnen twee uur. Soms is er een overstap nodig op Antwerpen Centraal. Vanuit Brussel kun je weer eenvoudig de rest van België bereiken of doorreizen naar Frankrijk (o.a. Parijs). De Eurostar vertrekt vanuit Brussel naar Londen.

D – De Rail Pass

Reis je binnen België en ben je van plan om veel Belgische steden te bezoeken? Dan is de Rail Pass voordeliger voor je. Voor € 77,- euro krijg je een pass voor 10 ritten. De pass is niet op naam, dus je kunt ook samen met een vriend op de pass reizen. Meer informatie over de Rail Pass.

E – Eurostar

De Eurostar is een hogesnelheidslijn die vanuit Brussel vertrekt naar Parijs of Londen. De trein maakt daarbij gebruik van de Kanaaltunnel. De trein naar Londen heeft als grote voordeel dat je meteen in het hart van Londen zit én is vaak ook goedkoper dan het vliegtuig.

F – Fietsen

Door heel België vind je de zogenoemde ‘fietspunten’ waar je een fiets kunt huren. Deze fietspunten zitten bij treinstations en met het B-Dagtrip Trein + Huurfiets kaartje krijg je een retour + een huurfiets voor een dag. Ideaal om België te ontdekken met de trein én fiets.

G – Go Pass 10

Ben je jonger dan 26 jaar en van plan om door België te reizen? Dan is de Go Pass 10 voordeliger voor jou. Met de Go Pass 10 reis je goedkoop door heel België samen met je vrienden (die ook jonger dan 26 jaar zijn). Voor € 52,- kun je 10 keer binnen België reizen.

I – Internationaal reizen

Vanuit België kun je eenvoudig en voor ons vaak goedkoper naar het buitenland reizen. Zo zijn vluchten vanaf Brussel Zaventem vaak goedkoper dan vanaf Schiphol. Ook vertrekt de Eurostar vanuit Brussel richting Londen en zit je snel in Lille of Parijs.

K – Kerstmarkten

Dacht je dat alleen Duitsland goed was in gezellige kerstmarkten? Dan heb je het mis! Ook België is een ster in kerstmarkten. Vervang de bratwurst voor een warme wafel met kersen en drink er een glühweintje bij. Antwerpen is een populaire kerstmarkt, maar ook Brussel en Gent zijn het bezoeken waard.

M – Mechelen

België was het eerste land op het vasteland van Europa dat een spoorlijn liet aanleggen. Tussen Brussel en Mechelen reed de eerste trein, vier jaar eerder dan in Nederland. Mechelen was toen een belangrijk knooppunt, maar vandaag de dag stappen we vooral over in Mechelen om zo verder te reizen door België. Zonde, want de oude handelsstad heeft veel te bieden en is op dit moment up-and-coming.

N – NS International

Wanneer je naar België reist vanuit Nederland, kun je het beste je reis plannen via NS International. Je krijgt meerdere opties te zien (of hogesnelheidslijn of gebruikmakend van regionale treinen) en ook verschillende prijsopties.

N – NMBS

De NMBS (of SNCB in het Frans) is de nationale spoorwegmaatschappij van België (net zoiets als de NS). De NMBS is de enige aanbieder van binnenlands personenvervoer in België.

P – Prijzen

Treinreizen in België is goedkoper dan in Nederland. De tarieven liggen een stuk lager (ter vergelijking: voor een rit van 60 km betaal je in België nog geen € 10,-, terwijl je in Nederland rond de € 20,- kwijt bent). In België is er ook (nog) geen ov-chipkaart. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis in België indien ze begeleid worden door een persoon ouder dan 12 jaar.

R – Regionale treinen

Het is vaak goedkoper om regionale treinen te pakken als je naar België reist. Je doet er misschien iets langer over, maar je bent zo wel minder geld kwijt. Ook heeft het zo zijn charme. Treinen in België zijn vaak wat ouder dan de treinen in Nederland en met een regionale trein moet je ook iets vaker overstappen (waardoor je meer van het land ziet). Reis je vanuit Nederland naar België en wil je enkel regionale treinen pakken? Dan moet je vanaf Roosendaal de trein pakken (over overstappen) richting België.

S – Stations

België heeft prachtige stations. De vijf grootste stations zijn: Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Gent-Sint-Pieters en Antwerpen-Centraal. België heeft ook een aantal bijzondere verlaten treinstations, zoals het treinstation in Montzen.

T – Tickets

Net zoals in Nederland kun je een ticket gewoon online kopen of op het station. Reis je vanuit Nederland naar België? Dan is het aan te raden om een ticket via NS International te kopen. In België kennen ze geen ov-chipkaart en onze chipkaart is dus niet geldig in België. Reis je dus enkel met regionale treinen, vergeet dan niet uit te checken voor je de grens over gaat.

T – Trainworld

In Brussel vind je een fantastisch museum voor treinfanaten: Trainworld! Trainworld is vergelijkbaar met het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar dan iets groter en nog indrukwekkender. Naast Trainworld zit het Trainhostel, waar je kunt verblijven in een trein. Echt een aanrader voor een weekendje Brussel.

V – Visit Flanders

Op www.visitflanders.com kun je je reis naar België plannen en informatie aanvragen over de verschillende steden. Wij gebruiken de website graag wanneer wij naar België reizen, omdat er handige tips op staan, maar ook ontzettend veel inspiratie.

Kirsten (29) is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.