Treingids: Frankrijk (Oost-Frankrijk)

Veel gestelde vragen

Hoe kom ik met de trein in Oost-Frankrijk?

Vanaf Amsterdam Centraal pak je de Thalys richting Parijs. Binnen Parijs reis je van Paris-Nord naar Paris-Est of Paris Lyon RER. Vanuit deze stations kan je verder reizen naar de regio’s van Oost-Frankrijk.

Waar kan ik treintickets boeken?

Treintickets naar Parijs, Lyon, Grenoble of een andere stad boek je hier! Vroeg boeken = voordelig reizen! Je kunt al in Parijs zitten vanaf €35,- (enkele reis).

Reisinformatie Oost-Frankrijk

Oost-Frankrijk beslaat eigenlijk maar 2 grote regio’s van het land. Ik heb het dan over Franche-Comté en de Rhône-Alps. Bekende steden in deze regio’s zijn Lyon, Grenoble, Besancon & Vesoul. Uiteraard bieden deze regio’s meer dan alleen die paar steden. Denk hierbij aan de geschiedenis, de cultuur, maar ook het eten. Zeker een deel van Frankrijk om aan te raden.

Wanneer je met de trein richting Frankrijk vertrekt heb je 3 verschillende treinen die je kan nemen (met overstap of zonder). Je hebt de Intercity Direct vanaf Amserdam CS met eindbestemming Brussel, waarna je overstapt in de richting van Parijs of rechtstreeks naar Lyon. Daarnaast heb je de Thalys met eindbestemming Parijs en de Eurostar met eindbestemming Londen, deze vertrekken ook allebei vanaf Amsterdam CS. Alle 3 de treinen hebben een andere eindbestemming, maar stoppen bij Antwerpen en Brussel. Vanuit deze twee steden kan je eenvoudig verder reizen naar Frankrijk. Vanuit Parijs is de overstap op Paris Nord zelf, Vanuit daar reis je verder naar Paris Lyon RER of Paris-Est. Dit doe je door de metro te pakken naar andere stations binnen Parijs, dit kost je al gauw zo’n 50-60 minuten.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Oost – Frankrijk is het goed om te weten wat de belangrijkste steden zijn. Naast de eerder genoemde steden als Lyon, Grenoble, Besancon en Vesoul, is er natuurlijk nog meer te bezoeken dan deze 4. Denk hierbij is aan Belfort voor een stukje Middeleeuwse geschiedenis of juist de moderne techniek daar de nieuwste TGV’s hier worden gebouwd. Wat denk je van Annecy, aan het meer van Annecy, met gevangenis op het eiland midden in de stad of Saint-Etiénne. Deze stad is enorm gaan groeien tijdens de industriële revolutie. Op zoek naar avontuur en natuur? Denk dan aan Saint-Jean-de-Maurienne, deze plaats is bekend vanwege het wielrennen en een echte Alpenstad. Zo heeft elke regio in Frankrijk zo zijn eigen cultuur, natuur, culinaire gerechten en geschiedenis! Frankrijk is in dat opzicht een geweldig treinreisbestemming.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Frankrijk is best goedkoop als je dit gaat vergelijken met het treinreizen in Nederland. Toch zijn er altijd wel manieren om geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit wel op tijd, 12 weken van te voren, anders zal het geen verschil maken). Tickets online aanschaffen is vaak iets goedkoper dan ze ter plekke kopen. Op de website van de van de SNCF of Oui.SNCF kun je je treinreis goed plannen en treinkaartjes kopen. Al is het nu ook al mogelijk om via NS International een ticket te boeken naar je eindbestemming in Frankrijk.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig is het vrij makkelijk om je reis te plannen via reisplanners en Google Maps. Via Google Maps zie je duidelijk hoe laat een trein gaat, wat de eindbestemming is en bijv. om welke treinmaatschappij het gaat. Gelukkig heeft de SNCF ook een handige treinapp voor het plannen van je reis.De SNCF app, is te vergelijken met de reisplanner app van de NS. Super handig dus!

Hoteltip in Lyon: Hotelo

Klik hier om te boeken

Uitgelichte foto: ©Rob Dammers – CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.