Bestemming bereikt: reis langs de sprookjesachtige kastelen aan de Schelde in België

Het grind knispert onder mijn fietsbanden terwijl ik de bocht omga. Het bos beneemt het zicht, maar ergens zou hier een groot kasteel moeten staan. Nog een bochtje, nog een boom … ineens doemt-ie op: het licht weerkaatst op één van de vele torentjes en ik kom remmend tot stilstand. Kasteelliefhebbers hoeven helemaal niet ver te reizen, want ik ben niet in de Franse Loire. Slingerend door Vlaanderen reis ik van kasteel naar kasteel langs een andere bekende rivier: de Schelde.

Van het Gravensteen in Gent tot Het Steen in Antwerpen: langs de rivier de Schelde staan veel kastelen, abdijen en landhuizen. Onze reis begint in Gent, wat op nog geen twee uur treinen van Rotterdam ligt. In een paar dagen tijd reizen we met fiets en ferry langs de verschillende kastelen. De reis eindigt bij Het Steen in Antwerpen, waar vandaan we weer de trein naar huis pakken.

Over de Scheldevallei

De Schelde is een belangrijke rivier in Vlaanderen en kent daardoor een lange geschiedenis. Belangrijke veldslagen werden hier gevochten en kastelen werden gebouwd om de rivier te verdedigen. Daarnaast is de Scheldevallei een bijzonder natuurgebied waar zoet rivierwater en zout zeewater samenkomen, waardoor het er rijk is aan groene pracht en een heleboel weide- en watervogels. Het gebied is daarom het beste met de fiets te ontdekken: zo kun je stoppen bij de bijzondere kastelen en historische monumenten, maar ook genieten van de prachtige natuur.

Tekst gaat verder onder de kaart >

De kastelen langs de Schelde

Langs de Schelde is een heel fietsnetwerk ontstaan, waardoor de kastelen goed te bezoeken zijn met de fiets. Op de website van Scheldeland en Route.be vind je alle fietsroutes door dit gebied. Op de route kom je onder andere langs de volgende kastelen:

Het Gravensteen

Wanneer je ervoor kiest om je reis te beginnen in Gent, is het Gravensteen het eerste kasteel dat je bezoekt. De versterkte waterburcht waakt over de stad. Dit was ooit het belangrijkste kasteel van de graven van Vlaanderen en wanneer je iets wil leren over de geschiedenis van dit stukje België, dan is een bezoek echt aan te raden. Het kasteel is niet alleen mooi om te zien, maar ook kun je een grappige (en leerzame) audiotour volgen, waarin de cabaretier Wouter Deprez je mee op sleeptouw neemt door het Gravensteen. Het kasteel is elke dag open van 10.00 tot 18.00 uur en een kaartje kost 13 euro per persoon. Het Gravensteen ligt midden in het centrum van Gent, dus vanuit de trein kun je meteen het kasteel bezoeken.

Tip:

Zin in typische Vlaamse gerechten uit grootmoeders tijd in een moderne en hippe setting? Bezoek dan Mémé Gusta, nabij het Gravensteen. De specialiteit van dit restaurant is stoofvlees (ook vegetarisch te bestellen).

Kasteel van Laarne

Tijd om een fiets te huren en het volgende kasteel te bezoeken! Je kunt ervoor kiezen Gent als uitvalsbasis te houden en pas later naar Antwerpen te reizen. In dit geval kun je in Gent bij verschillende fietsverhuurders terecht. Je kunt ook een blue bike huren. Die kun je langer lenen en bij elk station naar keuze inleveren. Handig voor wanneer je de fiets pas in Antwerpen wil inleveren. Vanaf Gent is het een half uur fietsen naar het Kasteel van Laarne. Er gaat ook een tram vanuit Gent, lijn 34 (Gent-Wetteren). Deze stopt vlak bij het kasteel.

Het 13de-eeuwse Kasteel van Laarne is één van de mooiste waterburchten van België. Daarnaast is het ook één van de best bewaarde, want er is veel van het interieur bewaard gebleven. Het prachtige kasteel heeft wel een duister verleden: begin jaren 1600 vonden hier de zes beruchte heksenprocessen van Laarne plaats. Je kunt het kasteel verkennen met een movieguide over de heksenprocessen. Het kasteel is van 12 mei tot en met 13 oktober alleen op zondag open. In de paas- en zomervakantie is het kasteel wel elke dag open, behalve op zaterdag. Een toegangskaartje kost 8 euro per persoon (volwassenen).

Tip:

Honger gekregen van het kasteelbezoek? In de bijgebouwen van het kasteel vind je Restaurant Feestzaal Kasteel van Laarne, waar je chic kunt eten. Chef Bart Gossye kookt er traditionele, seizoensgebonden gerechten.

Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde

In Bornem vind je een waar sprookjeskasteel. Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde is een neorenaissancekasteel, gelegen aan de Oude Schelde. Het kasteel staat in een prachtig domein, omringd door bos en water. Alleen al de kasteeltuin is dus prachtig om te bezoeken. Het kasteel zelf is van 1 april tot 30 september elke vrijdag, zaterdag en zondag met een gids te bezoeken. Het kasteel is niet elke dag geopend omdat er nog een heuse kasteelheer woont, Graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde. De prachtige zalen – waaronder de salon en eetkamer – worden nog door hem gebruikt en je krijgt dus een uniek kijkje in deze bijzondere woning van de graaf. Een bezoek aan het kasteel kost 15 euro per persoon (volwassenen).

Tip:

In Bornem vind je ook een prachtige gerestaureerde abdij met een indrukwekkende bibliotheek. Lunchen aan de Oude Schelde doe je bij Skaldu, waar je ook het plaatselijke bier kunt proberen dat is vernoemd naar deze plaats.

Kasteel van Wissekerke

In het charmante dorpje Bazel vind je ook een waterburcht uit de 13de eeuw. Hier woonde de adellijke familie Vilain XIIII meer dan tweehonderd jaar. In de eerste helft van de 19de eeuw werd het kasteel verbouwd in een neogotische stijl. Nu is het kasteel een interactief museum over het adellijke leven in de 19de eeuw, de glorieperiode van het kasteel. Je leert er alles over de familiegeschiedenis van Vilain XIIII, het ontstaan van België, de spanningen tussen katholieken en liberalen en de internationale politiek. Het kasteel is open van woensdag tot en met zondag en een kaartje kost 12 euro per persoon (volwassenen).

Tip:

In het dorpje bij het kasteel vind je een fantastisch restaurant: Hofke van Bazel. Neem je portemonnee mee, want dit fine dining restaurant heeft een Michelinster én een groene ster. Chef Kris De Roy kookt met groenten en kruiden uit zijn eigen tuin en die liefde en passie voor natuur, proef je terug in de gerechten.

Kasteelpark Hof ter Saksen

Voor je je reis eindigt in Antwerpen, neem een omweg naar het kasteelpark Hof ter Saksen. Hier vind je weer een prachtig kasteel, maar vooral de kasteeltuin is een bezoekje waard. Het kasteelpark in Engelse landschapsstijl heeft ontzettend veel bijzondere planten en bomen, dus is perfect voor natuurliefhebbers. Het kasteel zelf is niet te bezoeken, maar het kasteelpark is gratis.

Het Steen

Het laatste kasteel op de route is Het Steen in Antwerpen. De iconische burcht is gebouwd in de 11de eeuw en heeft in de loop der eeuwen verschillende functies gehad. Nu is het de plek waar je alles leer over de stad met de attractie The Antwerp Story. Ook vind je hier de vvv van de stad: de Visitor Center. De perfecte plek dus om je ontdekkingstocht door Antwerpen te beginnen. Het Steen is elke dag open voor bezoek en een kaartje kost 7 euro. Goed om te weten: het Visitor Center, het panoramadakterras en enkele ruimtes van The Antwerp Story zijn gratis te bezoeken. Vanaf Antwerpen Centraal kun je weer met de trein naar huis.

Plan je reis

Voor deze reis namen we de trein van Rotterdam Centraal naar Gent-Sint-Pieters. Tickets heb je al vanaf 25 euro, maar dan stap je over in Breda en Antwerpen. Je kunt ook met de Eurostar vanaf 55 euro en ook dan stap je over op Antwerpen. Een ticket boek je via NS International. We gingen terug vanaf Antwerpen Centraal naar Rotterdam. Je hebt al een rechtstreekse verbinding voor 14,50 euro met de Intercity Brussel.

Hoteltips

In Gent sliepen wij in Hotel de Flandre, een authentiek 18de-eeuws herenhuis in het centrum van de stad. In Antwerpen raden wij Boutique Hotel Indigo aan, een hip en modern boetiekhotel vlak bij Antwerpen Centraal. In de buurt van het Hof ter Saksen vind je een fijn Van Der Valkhotel.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.