Treingids: Ierland

Veel gestelde vragen

Hoe kom ik met de trein in Ierland?
Helaas kan je er nog niet rechtstreeks met de trein naar toe, maar er zijn mogelijkheden. Vanaf Amsterdam Centraal neem je de Eurostar naar Londen. Vanuit London rijden er treinen richting Holyhead (Wales), mogelijk met meerdere keren overstappen. Na aankomst in Holyhead neem je de directe ferry naar Dublin, vanwaar je alle kanten op kan.

Waar kan ik mijn treintickets boeken?
Treintickets naar London koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen! Je kunt al in Londen zitten vanaf €55,- (enkele reis). Voor de resterende treinticket naar Holyhead is het station de place-to-be. In Holyhead koop je het ticket voor de ferry naar Dublin.

Reisinformatie Ierland

Ierland of de Republiek Ierland, wie kent het niet? Nederland past er een paar keer in en toch telt het land maar 5,1 miljoen inwoners. Er valt dus veel te ontdekken in de vorm van natuur en uiteraard de geschiedenis. Het spoorwegen netwerk is niet heel groot, maar het verbindt het grootste gedeelte van Ierland met de belangrijkste steden als Dublin, Cork, Galway, Limerick en Waterford. Naast de geschiedenis die dit land kent, zowel eeuwen terug als nog geen 50 jaar terug, staat het ook bekend om iets heel anders. Naast de typische harp en het klavertje, kennen we het vooral door Guinness.

Reizen per trein door Ierland

Wanneer je met de trein van Amsterdam richting Ierland reist heb je maar weinig alternatieve routes. Naast de route van Londen naar Dublin, via Holyhead en de ferry bestaat er nog de mogelijkheid om te reizen naar Liverpool. vanuit Liverpool vertrekt er ook een ferry richting Dublin, echter ligt deze stad hoger dan Holyhead en de reis per ferry duurt langer. De derde mogelijkheid is via Frankrijk. Vanuit Cherbourg vaart er een ferry naar Dublin. Deze reis is dus ook mogelijk, maar het duurt wel even voordat je op je eindbestemming aankomt. Helemaal als je binnen Ierland ook nog verder wilt reizen.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Ierland is het goed om te weten wat de grootste en belangrijkste steden van het land zijn. Dublin is naast de hoofdstad, ook de grootste stad van het land. Het telt ruim 550.000 inwoners en heeft daarmee al 10% van alle inwoners van Ierland in de stad wonen. Cork volgt met rond de 110.000 inwoners en bij andere steden als Galway, Limerick, Waterford, Sligo en Letterkenny ligt het aantal inwoners tussen de 5.000-50.000 inwoners. Ondanks dat niet alle steden even groot zijn, hebben ze samen veel te bieden in de vorm van historie, cultuur, gastronomie en natuur. Denk hierbij aan Tara, de mythische hoofdstad van de vroege koningen van Ierland, al is er niet veel meer over dan alleen de heuvel ‘Tara Hill’. Vergeet daarnaast ook niet de Wicklow Mountains, de Kliffen van Moher of Kylemore Abbey. Genoeg te zien, helaas is niet alles te bereiken per trein of OV. Een huurauto in Ierland is dan wel een aanrader.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Ierland is redelijk te vergelijken met het reizen door Nederland qua prijzen en treintickets. Toch zijn er altijd wel manieren om geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit voor langere reizen wel ongeveer 8-10 weken van te voren, anders zal er geen prijsverschil zijn). Daarnaast is tickets online aanschaffen vaak goedkoper dan ze ter plekke kopen (het kan je zo een paar euro schelen). Op de website van Irish Rail kun je wel je gehele reis plannen en de treinkaartjes kopen. Voor de reis naar Londen kan het via NS International en in Engeland via www.nationalrail.co.uk. Al is het ook mogelijk om met de BritRail passen aan de gang te gaan, dit kan zomaar het gedoe met verschillende kaartjes schelen.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig is het eenvoudig om je reis al aardig vooruit plannen via Google Maps. Het laat duidelijk zien hoe laat een trein gaat, welke bestemming het heeft en zelfs om welke treinmaatschappij het gaat. Gelukkig heeft de IR (Irish Rail) ook een goede applicatie voor het plannen van je reis. Je kan gebruik maken van de Iarnród Éireann – Irish Rail Official App, deze app is te vergelijken met de NS reisplanner die wij kennen. Erg handig dus!

Hoteltip in Dublin: Clayton Hotel Cardiff Lane

Klik hier om te boeken

Voor treintickets en andere opties, check onze shop.
Uitgelichte foto: Catarina Carvalho on Unsplash

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.