Nieuws: Groot-Britannië wilt af van private spoorwegmaatschappijen

Sinds de spoorwegen hun intrede hebben gedaan in Groot-Brittannië zijn er verschillende periodes geweest waarin de spoorwegen werden beheerd. Er zijn periodes waar het spoor door private spoorwegmaatschappijen werd beheerd, maar ook periodes dat het door de staat werd beheerd. Na de laatste privatiseringsronde die duurde van 1994 t/m 1997, wil de staat toch weer terug naar één spoorwegmaatschappij (Great British Railways) en dat vanaf 2023.

Great British Railways

De naam is al bekend, Great British Railways (GBR). Overigens niet te verwarren met het huidige British Rail. British Rail is op dit moment één van de vele spoorwegmaatschappijen die je in Groot-Britannië ziet. Het werd tot 1997 gerund door de staat, echter door de privatisering werd alles onafhankelijk. De Great British Railways komt wel voort uit de British Rail. Het logo zal enigszins hetzelfde blijven en naar alle waarschijnlijk zal het dezelfde CEO hebben. Alle bestaande spoorwegmaatschappijen zullen onderdeel gaan gaan worden van de GBR, ook al het rijdend materiaal, stations en de spoorwegen eigendom worden.

Wat verandert er nog meer?

Naast dat alle spoorwegmaatschappijen en wat zij bezitten eigendom worden van de GBR, zullen zij ook het onderhoud aan de spoorwegen doen, de tickets gaan verkopen (ook voor Schotland en Wales). Echter zullen ScotRail (vanaf 2022) en WelshRail eigendom blijven van Schotland en Wales. Zij zullen dan ook in overleg met de GBR de prijs voor de tickets in hun regio/land bepalen. Groot-Britannië zal door de GBR worden opgedeeld in 5 regio’s, Schotland, Noordwest- en Centraal Engeland, Oost Engeland (incl. de Eastern Main Line), Wales en West Engeland en als laatste Zuid-Engeland en de HS1 (spoorlijn door de kanaal tunnel). Noord-Ierland zal hier buiten vallen, daar de spoorwegen al door Noord-Ierland wordt beheerd.

Wat als ik nu al wil reizen?

Dat is geen probleem. Ondanks dat er veel verschillende spoorwegmaatschappijen zijn, kan je toch vrij makkelijk door Groot-Britannië met de trein reizen. Dit doe je door gebruik te maken van de BritRail passen. Deze zijn echter alleen geldig in Groot-Britannië zelf, de Eurostar naar Londen valt hier niet onder. Gelukkig is ook die trein makkelijk te boeken. Voor het boeken van tickets voor de Eurostar naar Londen, klik je hier. Voor het boeken van BritRail passen, klik je hier of je neemt een kijkje in onze shop.

Uitgelichte foto: ©Pedro Szekely – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.