Treingids: Zwitserland (Graubünden)

Veel gestelde vragen:

Hoe kom ik met de trein in Graubünden (Zwitserland)?
Vanaf Amsterdam Centraal neem je de ICE van de Deutsche Bahn richting Basel. Vanaf Basel pak je de trein richting Chur en zo sta je binnen 10 uur in de kantonhoofdstad van Graubünden.

Waar kan ik mijn treintickets kopen?
Treintickets naar Chur (of Basel) koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kan al in Chur zitten voor €70,- (enkele reis).

Reisinformatie Graubünden:

Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland. Het is het enige officieel drietalige kanton met Duits, Italiaans en Reto-Romaans als de officiële talen. Het zeer bergachtige Graubünden vormt een belangrijke Europese waterscheiding: het beslaat de bovenloop van de Rijn en van de Inn (het Engadin). Aan de zuidrand zijn vier dalen die naar de Adriatische Zee afwateren: het Valle Mesolcina, het Val Poschiavo, het Val Bregaglia (alle via de Po) en het Val Müstair (via de Adige). Het kanton telt 150 dalen, 615 meren en 937 bergtoppen. Het hoogste punt in Graubünden is de 4049 m hoge Piz Bernina.

Reizen per trein door Graubünden

Wanneer je met de ICE vanaf Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal vertrekt reis je door Duitsland met de stad Basel in Zwitserland als eindbestemming. Deze trein rijdt over het algemeen rechtstreeks, maar soms is er een overstap nodig op Düsseldorf. Na Basel pak je de trein richting Chur, de hoofdstad van het kanton Graubünden. Vanuit Chur kan je praktisch alle kanten op en per trein het gehele kanton ontdekken. Een aanrader is wel de Bernina Express, deze rijdt van Chur naar Tirano (Italië) en rijdt door praktisch heel Graubünden heen.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Graubünden, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden/dorpen zijn. Zoals eerder omschreven kan je vanuit Chur eigenlijk alle kanten op en de Berninaspoorlijn verbindt de meeste steden wel. Naast dat je de plaatselijke trein kan pakken van de Rhätische Bahn, heb je ook de Bernina Express die vanuit Chur rechtstreeks naar Tirano in Italië rijdt of de Glacier Express vanuit St. Moritz naar Zermatt. Beide treinen stoppen daarbij bij elke tussenliggend dorpje en vanuit deze dorpjes kan je de rest van Graubünden verkennen. Het is echter wel van belang om tickets voor de Bernina Express en de Glacier Express van te voren te boeken. Naast Chur zijn ook de steden/plaatsen St. Moritz, Alp Grüm, Bergün (voor het spoorwegmuseum en het Landwasserviaduct) en nog vele andere dorpjes te bereiken.

Goedkope treinkaartjes

Zoals in elk land is het mogelijk om per treinreis aparte tickets te kopen. Echter kan dat in Zwitserland nog wel is lastig zijn, daar ze erg veel spoorwegmaatschappijen hebben. Dit kan vooral per kanton verschillen en vaak hebben ze in elk kanton ook nog wel een speciale trein rijden. Gelukkig hebben alle spoorwegmaatschappijen toegang gegeven aan de Swiss Travel Pass. Met dit ticket kan je door heel Zwitserland het OV gebruiken, op wat uitzonderingen als de bergspoorlijnen na. Dus naast de trein ook de tram, bus en schepen. Met dit ticket krijg je vaak wel veel korting op bergspoorlijnen en veel musea. Op de website van Swisspasses.com kan je alle mogelijkheden vinden.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps. Hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke route het gaat nemen. Echter zijn de websites van de plaatselijk spoorwegmaatschappijen toch beter en overzichtelijker. Op www.rhb.ch vind je veel informatie over treinreizen door Graubünden. Hier kan je je reis plannen, tickets boeken voor reguliere treinen en de speciale treinen en brochures downloaden. De website is overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Naast het gebruik van deze website is er ook de app van de Zwitserse Spoorwegen. Deze app geeft, de SBB Mobile app, geeft je alle treintijden en de mogelijkheid om tickets te boeken via de app.

Hoteltip in Chur: Romantik Hotel Stern

Klik hier om te boeken

Deze route namen wij:

Wij kozen er zelf voor om door Graubünden heen te reizen, waarbij ons startpunt Basel was. Vanuit deze stad konden we eenvoudig doorreizen Graubünden en hebben we in 6 dagen een hoop kunnen zien van het gebied. Zo zag onze route eruit:
Utrecht – Basel – Chur – Bergün – Filisur – Davos – St. Moritz – Zermatt – Chur – Tirano – Basel – Utrecht
Dag 1: vertrek Utrecht naar Basel, doorreizen naar Chur
Dag 2: trein naar Bergün met bezoek aan het spoorwegmuseum en het Landwasserviaduct. Door naar Filisur + Davos en na bezoek door naar St. Moritz
Dag 3: Vanuit Chur de Glacier Express naar Zermatt
Dag 4: Bezoek aan de Matterhorn en terug naar Chur
Dag 5: Vanuit Chur naar Tirano en door naar Basel
Dag 6: Vetrek Basel naar Utrecht

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. John Beantwoorden

    Ben je ook wel eens in Morgins geweest? Mijn oog is gevallen op https://chezjan.com/nl/fietsen-in-zwitserland/. Ik houd namelijke erg van fietsen.
    Graag hoor ik van je.

    Groet John

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.