Treingids: Zwitserland (Graubünden)

Op Reizen met de trein kan je niet alleen terecht voor inspirerende reisverhalen over treinreizen, maar ook voor nuttige informatie over het treinreizen zelf. Van elk gebied waar wij komen, publiceren wij een Treinbijbel, een handige gids met van A tot Z informatie over het gebied. Graubünden is een kanton in Zwitserland en echt een prachtig gebied om met de trein doorheen te reizen. Veel beroemde treinreizen beginnen hier, zoals de Glacier Express en de Bernina Express. Ook is het vrij eenvoudig om door Graubünden te reizen, maar mocht je toch hulp kunnen gebruiken, gebruik dan onze gids!

A -Albula Spoorlijn

De Albula Spoorlijn is één van de mooiste spoorlijnen ter wereld. De Albulabahn loopt van Thusis door de Albulabergpas naar St. Moritz. De spoorlijn is 67 km lang en omvat 42 tunnels en 144 viaducten en bruggen. De lijn werd in 1904 geopend en staat sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De beroemde treinen Glacier Express en de Bernina Express rijden deels over dit spoor.

B – Bernina Express

De Bernina Express is een spectaculaire treinreis die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Graubünden. De trein begint in Chur (of Davos) en rijdt door naar het Italiaanse Tirano, langs indrukwekkende bruggen, meren, bergen en gletsjers. Hij gaat dwars door de Engadin Alpen. Deze bijzondere treinreis laat je kennismaken met een prachtig stukje Zwitserland en is op zijn zachts gezegd indrukwekkend te noemen. Dankzij de brede panoramaramen van de trein hoef je ook niks te missen van dit landschap. Je kan de reis ook met de nostalgische Bernina Express maken, wat zeker een aanrader is!

C – Chur

Chur is de hoofdstad van Graubünden én de oudste stad van Zwitserland. Waarschijnlijk werd deze stad al 9000 jaar voor Christus bewoond door boeren. Het is dus een fijne stad voor geschiedenisliefhebbers, maar Chur is ook een hele levendige stad. Leuke barretjes worden afgewisseld met hippe restaurants en theaters. Het is waarschijnlijk dat jouw treinreis ook in Chur begint. Het is namelijk een belangrijk knooppunt. Vanuit Zürich is Chur eenvoudig te bereiken en in Chur beginnen ook de meeste treinreizen, zoals de Bernina Express. Ook kan je vanuit Chur het dorpje Arosa bereiken met de trein.

D – Dineren in een trein

De Rhätische Bahn (de spoorwegmaatschappij van Graubünden, zie letter R) organiseert ook veel culinaire treinreizen. Tijdens deze reizen kan je lunchen of dineren in de trein, terwijl het prachtige landschap voorbij trekt. De RhB organiseert themareizen, zoals de ‘wereldreis’ met eten uit India of Thailand. Ook is er een wijn en gourmet trein. Wanneer je met de Glacier Express reist, is het ook zeker aan te raden om er een lunch bij te boeken.

E – Erlebnisweg Albula

In Graubünden kan je ook heerlijk wandelen en vooral de Bahnerlebnisweg Albula is een aanrader. Dit is een wandelroute die het spoor volgt van Preda naar Filisur. Overal langs de kant van de route vind je informatie over de route en het stukje spoor. De wandeling is wel pittig, maar ook voor beginners makkelijk te doen.

G – Glacier Express

Ontdek Zwitserland vanuit de langzaamste sneltrein ter wereld: de Glacier Express! Deze beroemde treinreis gaat van St. Moritz naar Zermatt en passeert 291 bruggen en 91 tunnels. Dankzij de mooie panoramaramen kan je het landschap goed bekijken en onderweg wordt er ook informatie gegeven over bijzonderheden op de route. Je moet er wel even de tijd voor nemen – de reis duurt ongeveer 8 uur – maar het is het zeker waard!

H – Handige websites en apps

 • Op www.rhb.ch vind je veel informatie over treinreizen door Graubünden. Hier kan je je reis plannen, tickets boeken voor reguliere treinen en de speciale treinen (zoals Glacier Express) en brochures downloaden. De website is overzichtelijk en eenvoudig in gebruik.
 • Voor de iPhone heb je de RhB UNESCO app, vol met weetjes, informatie en wandelroutes.
 • Op www.seat61.com vind je veel informatie over het plannen van je reis naar en door Zwitserland. Het is wel gericht op Amerikanen, maar nuttig is het wel.
 • Op onze website onder de pagina ‘Zwitserland‘ vind je veel verhalen over Zwitserland, ideaal voor een beetje inspiratie!

L – Landwasserviaduct

Het Landwasserviaduct is één van de bekendste viaducten ter wereld en misschien ook wel het meest gefotografeerd. Het viaduct vind je nabij Filisur, op de route van of naar Chur. Het is een prachtige viaduct en ook één van de highlights van het treinreizen door Graubünden. Zowel de Bernina als de Glacier Express reizen over deze viaduct.

M – Museum

Voor de treinfanaten is er ook een interessant museum over de spoorwegen van Graubunden. Dit is het Spoorwegmuseum Albula in Bergün. Hier leer je alles over de geschiedenis van de het treinreizen in Graubünden en het ontstaan van de Rhätische Bahn.

N – Nederlander Willem-Jan Holsboer

De Nederlander Willem-Jan Holsboer is onlosmakelijk verbonden met de spoorwegen in Graubünden en de oprichting van de Rhätische Bahn. De Zutphenaar reisde met zijn vrouw mee naar Davos omdat zij een longkwaal had en van de dokter naar de kuuroorden moest. De laatste etappe van hun reis (van Landquart naar Davos) duurde zo ontzettend lang (7 uur), dat dit waarschijnlijk de inspiratie is geweest van een nieuwe spoorlijn. In 1888 richtte hij de Zwitserse smalspoorweg Lanquart-Davos AG, wat later onderdeel werd van de Rhätische Bahn. Zo werd de bereikbaarheid van de kuuroorden in Graubünden vergroot.

O – Oude stoomtreinen en nostalgische treinen

Graubünden is perfect voor trainfanaten die dol zijn op oude, nostalgische treinen. Er rijden ontzettend veel stoomtreinen en ook andere oude treinen rijden nog altijd door dit stukje Zwitserland. Zo rijden er oude Pullman treinen, de nostalgische Bernina Express en verschillende stoomtreinen.

R – Rhätische Bahn

De RhB is de spoorwegmaatschappij van Graubünden en wordt ook wel die kleine rote genoemd. De treinen van de RhB zijn namelijk herkenbaar rood. De RhB komt voort uit de smalspoorweg Lanquart-Davos AG, die in 1888 door de Nederlander Willen-Jan Holsboer werd opgericht. De RhB werkt heel nauwkeurig en overal op de stations vind je borden met informatie of informatiekiosken. Treinreizen wordt daardoor heel eenvoudig. De website van de Rhätische Bahn is ook duidelijk en vol met informatie.

S – SBB

De SBB (de Zwitserse Federale spoorwegen) is de nationale spoorwegmaatschappij van Zwitserland. Op de website van de SBB kan je je reis plannen vanaf een vliegveld naar Chur en alvast tickets kopen.

T – Tickets

Op elk station kan je bij een machine tickets kopen of anders bij een loket. Online zijn de tickets ook eenvoudig te bestellen. Treinreizen door Zwitserland kan erg duur zijn (Zwitserland is over het algemeen een duur land) en het is aan te raden je goed in te lezen over de prijzen en tickets van verschillende treinen (zoals Glacier en Bernina Express). Koop van te voren je tickets, dat is altijd goedkoper dan wanneer je ter plekke een ticket koopt.

Ben je van plan om heel Graubünden te zien met de trein, dan is de aanschaf van een Swiss Travel Pass (of Swiss Travel Pass Flex) een goed idee. Met dit ticket kan je ongelimiteerd treinreizen voor een aantal dagen. Zo heb je tickets voor 3, 4, 8 of 15 dagen. Een ticket voor 3 dagen kost ongeveer € 200, -.

U – UNESCO Werelderfgoed

Twee spoorlijnen van de Rhätische Bahn in Graubünden staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, namelijk de Albulabahn en de Berninabahn.

V – Vliegvelden

De meeste vluchten vanuit Nederland gaan naar Basel of Zürich, maar voor Graubünden is Zürich de beste optie. Vanaf hier is het met de trein ongeveer anderhalf uur naar Chur. Overigens kan je ook met de trein naar Zwitserland reizen, maar er bestaat geen directe verbinding meer. Ook de nachttrein rijdt niet meer.

Z – Zwitserse Frank

In Zwitserland hebben ze geen Euro, maar de Zwitserse Frank. Zorg er dus voor dat je jouw Euro’s om hebt gewisseld voor Franken. Dit kan hier in Nederland, maar ook op het vliegveld in Zwitserland. Op dit moment (24-4-2016) is € 1,00 = CHF 1,10

Kirsten (29) is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. John Beantwoorden

  Ben je ook wel eens in Morgins geweest? Mijn oog is gevallen op https://chezjan.com/nl/fietsen-in-zwitserland/. Ik houd namelijke erg van fietsen.
  Graag hoor ik van je.

  Groet John

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.