Treingids: Frankrijk (Midden-Frankrijk)

Veel gestelde vragen

Hoe kom ik met de trein in Midden-Frankrijk?

Vanaf Amsterdam Centraal pak je de Thalys richting Parijs. Binnen Parijs reis je van Paris-Nord naar Paris-Bercy, Paris Lyon RER of Paris-Austerlitz. Vanuit deze stations kan je verder reizen naar de regio’s van Midden-Frankrijk.

Waar kan ik treintickets boeken?

Treintickets naar Parijs, Orleans, Dijon of een andere stad boek je hier! Vroeg boeken = voordelig reizen! Je kunt al in Parijs zitten vanaf €35,- (enkele reis).

Reisinformatie Midden-Frankrijk

Midden-Frankrijk beslaat meerdere regio’s van het land. We hebben het in dit geval over Centre-Val de Loire, Bourgogne, Auvergne en Limousin. Bekende steden in deze regio’s zijn Orléans, Dijon & Limoges. Uiteraard hebben deze regio’s meer te bieden dan alleen de genoemde steden. Denk hierbij aan de cultuur, het heerlijke Franse eten, de wijnen maar ook de lange geschiedenis van het land. Zeker een deel van Frankrijk om aan te raden en te bezoeken per trein.

Reizen per trein door Midden-Frankrijk

Wanneer je met de trein van Amsterdam Centraal richting Frankrijk vertrekt heb je meerdere mogelijkheden om in uiteindelijk in Midden-Frankrijk te belanden. De snelste optie is de Thalys naar Parijs te nemen, dit is een rechtstreekse route. Je komt dan aan op Paris-Nord. Je reist dan verder met de metro door Parijs om vanuit andere stations als Parijs-Bercy, Parijs-Austerlitz of Parijs Lyon RER verder te reizen naar de steden in de regio’s van Midden-Frankrijk. Het kan voorkomen dat een rechtstreekse route naar Parijs niet mogelijk en zal je op Brussel moeten overstappen. Om in Brussel te komen kan je ook gebruik maken van de Eurostar of de Intercity Direct. Daar je in Parijs zal gaan overstappen, kan een overnachting hier handig zijn. Een andere verbinding die mogelijk is, maar dat is alleen bruikbaar voor de bestemming Dijon is te reizen via Basel met de ICE. De route naar Basel is een rechtstreekse route vanaf Utrecht Centraal.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Midden–Frankrijk is het goed om te weten wat de belangrijkste steden zijn. Naast de eerder genoemde steden als Orléans, Dijon en Limoges is er natuurlijk nog veel meer te zien dan alleen deze steden. Denk hierbij is aan steden als Auxerre of Aurillac. Een andere, maar hele belangrijkste stad is Vichy. Dit was de hoofdstad van Vichy-Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, vol met geschiedenis dus. Maar denk ook aan de vele wijnplantages aan de Loire of steden als Tours en Bourges. Tours heeft bijvoorbeeld een erg mooi en oud station. Elke stad heeft zijn eigen cultuur, zijn eigen culinaire gerechten en zijn eigen geschiedenis, want vergeet niet dat Frankrijk als land veel meegemaakt heeft door de eeuwen heen.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Frankrijk is best goedkoop als je het vergelijkt met het treinreizen door Nederland, maar er zijn altijd manieren om geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit voor langere reizen wel ongeveer 10-12 weken van te voren, anders zal er geen prijsverschil zijn). Tickets online aanschaffen is vaak goedkoper dan ze ter plekke kopen (het kan je zo een paar euro schelen). Op de website van de van Oui.SNCF of de SNCF kun je je gehele reis plannen en de treinkaartjes kopen. Al is het tegenwoordig vaak al mogelijk om via NS International een ticket te boeken naar je eindbestemming in Frankrijk.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig is het eenvoudig om je reis te plannen via Google Maps. Het laat duidelijk zien hoe laat een trein gaat, welke bestemming het heeft en zelfs om welke treinmaatschappij het gaat. Gelukkig heeft de SNCF ook een goede applicatie voor het plannen van je reis. Je kan gebruik maken van de SNCF app, deze app is te vergelijken met de NS reisplanner die wij kennen. Erg handig dus!

Hoteltip in Orléans: Empreinte Hotel & Spa

klik hier om te boeken

Uitgelichte foto: ©Jean-Louis Zimmermann CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.