Eilanden per trein: Mallorca, Spanje

De spoorwegen op Mallorca bestaan al meer dan 100 jaar. Over het gehele eiland lopen een paar spoorlijnen, opgedeeld in meerdere richtingen. Waar je bij de reis naar Inca (in het binnenland van Mallorca) in moderne treinen reist, wordt de route naar Sóller afgelegd in de 100 jaar oude treinen en rijtuigen.

Palma de Mallorca

Het grootste gedeelte van het OV systeem op het eiland is zeer modern. De hoofdstad, Palma de Mallorca, heeft zelfs twee metrolijnen door de stad lopen. Deze zijn echter pas in 2007  en 2013 geopend, wat het natuurlijk een al modern tintje geeft. Daarnaast rijden er in de stad ook veel bussen rond, je hebt er als toerist dan ook geen auto nodig. Vanuit het treinstation in de stad, Placa da Espanya, rijden er treinen naar de plaatsen Inca en Sóller.

Inca

De trein naar Inca rijdt elk uur en de reis naar deze plaats duurt ongeveer 35 minuten. Het plaatsje Inca ligt in het binnenland van Mallorca. Inca en omgeving heeft veel te bieden wat een treinreis in deze richting zeker waard is. In het binnenland bevinden zich oude kloosters, grotten en natuurparken. Er is dan ook niks ontspannends dan een treinreis door het prachtige landschap van Mallorca en deze dan verder wandelend te ontdekken.

Sóller en Port de Sóller

Tot het jaar 1906 was het plaatsje Sóller zeer buitengesloten van de rest van het eiland. Pas na 1906 kwam daar verandering in mede door de aanleg van de Ferrocarril de Sóller (Spoorwegen van Sóller). Vanaf het jaar 1912 begonnen de eerste treinen te rijden en dezelfde oude treinen rijden er tegenwoordig nog steeds. De treinreis naar Sóller wordt gezien als een speciale ervaring omtrent het treinreizen op het eiland. Het is er tegenwoordig dan ook grotendeels voor de toeristen, aangezien de spoorlijn bijna een miljoen toeristen per jaar vervoert. In Sóller heb je een aantal musea die je kunt bezoeken, langs de markt met vers fruit lopen, het binneland bezoeken of je pakt de tram. Naast Sóller, wat al een zeer tropisch klimaat heeft, heb je ook nog Port de Sóller. Port de Sóller is een havenstadje en het kleinste stadje ter wereld met een tramlijn. Vanuit Sóller rijdt er elke 30 minuten een tram naar de haven waar je een duik in de baai kunt nemen, een boot kan huren of genieten van het uitzicht op één van de terrasjes. Kortom, een reis naar en op Mallorca is een aanrader!

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.