Terug in de tijd… Station Lugano

Lugano is al sinds 1874 bereikbaar per trein. Het station ligt echter een stuk hoger tegen de heuvel opgebouwd dan de rest van de stad. Gelukkig hebben ze daar in 1886 wat op kunnen vinden om het oude gedeelte van Lugano en Station Lugano met elkaar te verbinden.

Station Lugano

In het Zwitserse Kanton Ticino, aan het meer van Lugano, vind je de prachtige stad Lugano. Lugano is sinds 1874 bereikbaar per trein, toen het deel van de Gotthardspoorlijn van Lugano naar Chiasso geopend werd. Toen in 1882 een ander deel van de spoorlijn geopend werd, werd Station Lugano een doorvoerstation. Dit hield in dat door de opening van de rest van de spoorlijn, Lugano nu verbonden werd met heel Ticino en het noorden van Zwitserland. Vanaf het stationsgebouw heb je een mooi uitzicht over Lugano en het meer van Lugano, met een hoogteverschil van ruim 200 meter. Deze kan je per voet naar beneden of omhoog lopen, maar gelukkig is daar in 1886 al verandering ingekomen.

Lugano Cittá  – Stazione Funicular

Al sinds 1886 is het oude centrum van Lugano verbonden met Station Lugano. Het is één van de drukste kabelbanen van Zwitserland met een reizigersaantal van 2.4 miljoen per jaar (gemeten in 2007). Na de aanleg van de baan werd deze eerst door waterkracht aangedreven. In het eerste jaar vervoerde het ruim 118000 passagiers en duurde een rit omhoog 3 minuten. In 1955 werd de kabelbaan compleet gerenoveerd en geëlektrificeerd en in 1988 werd het nogmaals gemoderniseerd. In 2014 bedroeg het aantal reizigers 2,5 miljoen per jaar en dat werd gezien als te veel en te gevaarlijk voor de toenmalige baan. Tussen 2014 en 2016 heeft de baan een enorme renovatie ondergaan en is voor 2 jaar gesloten geweest. Bij de opening in 2016 kreeg de baan de naam Sassellina toegwezen, dit wijst terug naar de oude wijk Sassellina wat ooit langs de baan gelegen heeft. Tegenwoordig wordt de baan gerund door de TPL (Transporti Pubblici Lugansei) en rijden er 2 wagens die elk 100 passagiers per keer mee kunnen nemen. Daarbij komt dat de tocht nu nog maar 2 minuten duurt.

Uitgelichte foto: H.P. Baumeler

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.