Terug in de tijd… Station Chur in Zwitserland

Het station Chur is één van de belangrijkste spoorwegknooppunten van Zwitserland en het belangrijkste spoorwegstation van het kanton Graubünden. Het zorgt voor de aansluiting tussen het treinnetwerk van de RhB (Rhätische Bahn) in Graubünden en het treinnetwerk van de Rheintallijn van de SBB (Zwitserse Federale Spoorwegen).

Station Chur

Het idee voor het bouwen van een treinstation in Chur ontstond omstreek 1850. Echter duurde het nog ruim 8 jaar aan discussies en plannen voordat het station op 30 juni 1858 geopend werd. Het was op dat moment onderdeel van de Chur – Rheineck spoorlijn. De eerste treinmaatschappij die gebruik maakte van het treinstation Verenigde Zwitserse Spoorwegen, wat nu onderdeel is van de SBB. In 1860 was het stationsgebouw compleet, echter was deze al snel te klein met het opkomende toerisme in Zwitserland. Dit gebouw werd in zijn geheel verplaatst naar een paar straten verderop, waar het tegenwoordig nog steeds staat. In 1878 werd een gloednieuw stationsgebouw neergezet. Het is nog steeds hetzelfde gebouw als nu, echter met wat moderne tintjes.

De Rhätische Bahn (RhB)

In het jaar 1896 opende de RhB de spoorlijn tussen Landquart en Thusis, waarbij een groot deel parallel liep aan de spoorlijn van Chur naar Landquart van de Zwitserse Spoorwegen. Het doel was dat de RhB een eigen station zou bouwen in de stad Chur, echter werd dit verboden door de Zwitserse regering. Mede hierdoor werd station Chur dus automatisch een terminus/opverstapstation, aangezien de RhB de spoorlijn moest laten leggen in de richting van het bestaande station. Vanaf 1900 werden er meerdere spoorlijnen geopend waardoor station Chur meerdere uitbreidingen kreeg. Echter was de groei in treinverkeer vanaf 1903 (Albula spoorlijn) tot 1928 zo enorm groot dat het station drastisch verbouwd werd. Er kwamen extra sporen bij, er werden nieuwe bruggen gebouwd, nieuwe gebouwen gebouwd en het spoorwegemplacement bij het station werd simpeler en overzichtelijker gemaakt.

Station Chur
Zicht op station Chur – ©GoodRJ – CC BY-SA 3.0

Modernisering

In 1993 was het nieuwe busstation, na een wedstrijd over het nieuwe design, compleet en lag het dichter bij het station. In het jaar 2000 begon men met een algehele renovatie en modernisering van het station. Dit was een samenwerking van de stad Chur, de RhB en de SBB om station Chur weer een modern tintje te geven. Het oude station, wat toentertijd verplaatst is, heeft ook een renovatie ondergaan. Het is tegenwoordig een hip en modern kantoor gebouw en winkelcentrum.

Uitgelichte foto: MartingartenCC BY-SA 3.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.