Treingids: Slovenië

Veel gestelde vragen

Hoe kom ik met de trein in Slovenië?
Helaas kan je er nog niet rechtstreeks met de trein naar toe, maar er zijn voldoende mogelijkheden. De makkelijkste manier is de trein nemen naar de hoofdstad, Ljubljana. Deze reis gaat via Duitsland & Oostenrijk (of via een omweg ook via Italië). Hou rekening met een reisduur van 24 uur, daar er meerdere overstappen zijn.

Waar kan ik mijn treintickets boeken?
Treintickets naar Duitsland, Oostenrijk en Slovenië koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen! Een andere mogelijkheid is gebruik maken van een interrail ticket, deze koop je hier.

Reisinformatie Slovenië

Slovenië, een land dat vooral bestaat uit veel natuur, bergen en een aantal mooie historische steden. Een prachtig land om doorheen te reizen en zeker per trein. Het land is via het spoor redelijk goed verbonden, al zal je hier en daar met de bus moeten. Naast de mooie natuur, heeft Slovenië ook een mooie kuststrook, waar je echt kan genieten van het heerlijke mediterraanse weer. Vanuit de hoofdstad Ljubljana is het gehele land te bereiken per trein. Een prima startpunt voor reizen naar steden als Koper, Celje, Maribor, Novo Mesto, Kranj & Velenje. Ook zijn de omliggende landen als Oostenrijk, Hongarije en Kroatië prima te bereiken.

Reizen per trein door Slovenië

Wanneer je met de trein vanuit Amsterdam richting Slovenië reist, heb je praktisch gezien 3 routes. Route 1 is de route via Duitsland, langs Keulen, Frankfurt, Neurenberg richting Wenen (evt. met de Nightjet) in Oostenrijk. Vanuit Wenen naar Graz, dan naar Maribor in Slovenië, vanuit waar je doorreist naar Ljubljana. Route 2 is de route via Duitsland, langs Keulen naar Frankfurt. Hier kan je de Flixbus pakken die via München rechtstreeks naar Ljubljana rijdt. Route 3 is met de Nightjet naar Innsbruck, waarbij je uitstapt in München (moet in overleg met de treinmaatschappij). Vanuit München de trein naar Verona, vanuit waar er een bus gaat naar Ljubljana. Er zijn natuurlijk meerdere routes mogelijk, maar het is lastig dit ver vooruit te plannen. Mocht je reizen met een interrail, dan maakt dat het al gelijk een stuk makkelijker.

Het spoorwegnetwerk door Slovenië – ©Maximilian Dörrbecker – CC BY-SA 2.5

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Slovenië is het goed om te weten wat de grootste en belangrijkste steden van het land zijn. Ljubljana is naast de hoofdstad, ook de grootste stad van het land. De stad telt rond de 250.000 inwoners, wat ruim 10% van alle inwoners van Slovenië is. Naast Ljubljana is Maribor de 2e stad met een inwonersaantal dat boven de 100.000 uitkomt. Maribor kent een lange geschiedenis en is ook het wijnbouwcentrum van Slovenië. Andere steden die zeker het bezoeken waard zijn, zijn Celje, Koper, Novo Mesto en Nova Gorica. In de stad Koper kan je genieten van het typische Mediterraanse klimaat en eten, terwijl je in het binnenland meer kan genieten van een bergachtig landschap met veel natuur, meren en grotten.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Slovenië lijkt heel erg op het reizen door Nederland in de vorm van tickets, alleen de prijzen liggen wel wat lager dan in Nederland. Toch zijn er altijd wel manieren om kosten te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit voor langere reizen wel ongeveer 8-10 weken van te voren, anders zal er bijna geen prijsverschil zijn). Daarnaast is tickets online aanschaffen vaak goedkoper dan ze ter plekke kopen (het kan je zo een paar euro schelen). Dit advies vervalt natuurlijk als je reist met een Interrail ticket. Op de website van de Sloveense Spoorwegen (Slovenske železnice) kun je wel je gehele reis plannen en de treinkaartjes kopen. Voor de reis naar Ljubljana, afhankelijk met wat voor tickets je gaat reizen, kan je kijken bij NS International of Interrail.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig is het eenvoudig om je reis al aardig vooruit plannen via Google Maps. Het laat duidelijk zien hoe laat een trein gaat, welke bestemming het heeft en zelfs om welke treinmaatschappij het gaat. Gelukkig heeft de SZ (Slovenske železnice) ook een goede applicatie voor het plannen van je reis. Je kan gebruik maken van de Grem z Vlakom App, deze app is te vergelijken met de NS reisplanner die wij kennen. Erg handig dus!

Hoteltip in Koper: Hotel Aquapark Žusterna

Klik hier om te boeken

Voor treintickets en andere opties, check onze shop.
Uitgelichte foto: ©Florian van Duyn on Unsplash

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Jan de man Beantwoorden

    God zegen u, deze website heeft mij al heel hard geholpen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.