Treingids: Zwitserland (Fribourg)

Veel gestelde vragen:

Hoe kom ik met de trein in Fribourg (Zwitserland)?
Vanaf Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal neem je de ICE van de Deutsche Bahn richting Basel. Er kan een overstap nodig zijn halverwege. Vanaf Basel pak je de trein richting Fribourg. Reistijd ligt gemiddeld tussen de 9 tot 10 uur.

Waar kan ik mijn treintickets kopen?
Treintickets naar Fribourg (of Basel) koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kan al in Basel zitten voor €70,- (enkele reis).

Reisinformatie Fribourg

Fribourg is één van de 26 kantons in Zwitserland en als we kijken naar de grootte, dan staat het op plek #8. Het kanton is net als Wallis en Bern tweetalig en kan praktisch gezien worden ingedeeld in 2 gebieden. Het noordelijke en westelijke deel van de Zwitserse Hoogvlakte en het zuiden tot de Zwitserse Vooralpen. De Vanil Noir is de hoogste berg van het kanton met een hoogte van 2389 meter. Het laagste punt bevindt zich op 430 meter, bij het meer van Neuchâtel.

Reizen met de trein door Fribourg

Wanneer je met de ICE vanaf Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal vertrekt reis je door Duitsland met de stad Basel in Zwitserland als eindbestemming. Deze trein rijdt over het algemeen rechtstreeks, maar soms is er een overstap nodig op Düsseldorf of Frankfurt. Na Basel pak je de trein richting Fribourg, de hoofdstad van het kanton Fribourg. Vanuit Fribourg kan je praktisch alle kanten op. Gelukkig gaat het reizen per trein heel makkelijk, aangezien bijna alle steden/dorpen met de trein te bereiken zijn.

Belangrijke steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Fribourg, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden/dorpen zijn. Zoals eerder omschreven kan je vanuit Fribourg praktisch alle kanten op aangezien de spoorlijn de meeste steden/dorpen met elkaar verbindt. Maar vergeet Fribourg zelf zeker niet. Het is een stad met een enorme lange geschiedenis en ook dit is nog goed te zien in de stad zelf. Je hebt hier zeker een aantal dagen nodig wil je alles gezien hebben, vergeet ook zeker de funiculare niet. Naast Fribourg heb je nog bekende dorpen als Murten en Gruyères. Gruyères kennen we natuurlijk allemaal van de kaas, maar het heeft meer te bieden. Het dorpje zelf is nog een oud, maar geheel ommuurd dorpje met een klein kasteel. Zeker het bezoeken waard. Murten is zeer bekend om zijn 800 jaar oude centrum, beloopbare stadsmuren en de Berntor. Daarnaast ligt het aan het meer van Murten met volop natuur. Ook is Murten bekend om de slag om Murten, één van de mijlpalen in de Zwitserse geschiedenis. En dan hebben we Broc nog. Hier wordt de heerlijke Cailler chocolade gemaakt, niet overslaan!! Gruyères en Broc zijn in één dag te bezoeken.

Goedkope treinkaartjes

Zoals in elk land is het mogelijk om per treinreis aparte tickets te kopen. Dit kan in Zwitserland nog wel is lastig zijn, vooral omdat ze erg veel spoorwegmaatschappijen hebben. Dit kan per kanton verschillen en meestal hebben ze in elk kanton ook nog wel een speciale trein rijden. Gelukkig hebben alle Zwitserse spoorwegmaatschappijen toegang gegeven aan de Swiss Travel Pass. Met dit ticket kan je door heel Zwitserland het openbaar vervoer gebruiken, op wat uitzonderingen als een aantal bergspoorlijnen na. Dus naast de trein ook de tram, bus en schepen. Met dit ticket krijg je vaak wel veel korting op bergspoorlijnen en veel musea. Op de website van Swisspasses.com kan je alle mogelijkheden vinden.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps, want hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke route het gaat nemen. Toch zijn de websites van de plaatselijk spoorwegmaatschappijen vaak beter en overzichtelijker. Op www.tpf.ch vind je veel informatie over treinreizen door Fribourg. Hier kan je je reis plannen, tickets boeken voor reguliere treinen en de speciale treinen en brochures downloaden. Daarom is het handig om naast het gebruik van deze website, ook de app van de Zwitserse Spoorwegen te gebruiken. Deze app, de SBB Mobile app, geeft je alle treintijden en de mogelijkheid om tickets te boeken via de app.

Hoteltip in Fribourg: Hôtel de la Rose

Klik hier om te boeken

Aangezien Fribourg onderdeel was van een langere reis door Zwitserland, zijn we hier maar 2 dagen geweest. In die tijd hebben we Fribourg bezocht en een bezoek gebracht aan Gruyères en Broc, waarna we weer door zijn gereisd naar Bern.

Treingids: Zwitserland (Fribourg)

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.