Treingids: Groot-Britannië (Hampshire – Zuid-Engeland)

VEELGESTELDE VRAGEN:

Hoe kom ik met de trein in Hampshire?

Vanuit Amsterdam of Rotterdam kun je met de Eurostar rechtstreeks naar Londen reizen (ong. drie-vier uurtjes). Vanuit Londen neem je vervolgens de trein naar Southampton of Winchester.

Waar kan ik mijn treintickets kopen?

Treintickets naar Londen koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kunt al in Londen zitten vanaf € 46,- (enkele reis).


REISINFORMATIE HAMPSHIRE:

Hampshire is een graafschap dat aan de zuidkust van Engeland ligt en staat vooral bekend om de pittoreske dorpjes, prachtige kust en een mooi nationaal park: New Forest. Enkele grote plaatsen zijn Winchester, Southampton en Portsmouth. Het gebied heeft een boeiende (maritieme) geschiedenis en is perfect voor een treinreis

Reizen per trein door Hampshire

Wanneer je met de Eurostar naar Londen reist, kom je aan op St. Pancras International. Dit station ligt in het centrum van Londen, direct naast het bekende treinstation King’s Cross. Vervolgens neem je de trein richting Southampton (de grootste stad van Hampshire). Soms is er een overstap nodig op London Waterloo (te bereiken met de metro). De treinreis naar Southampton duurt ongeveer drie uur.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Hampshire, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden zijn. Veel mensen reizen eerst naar Winchester vanuit Londen (anderhalf uur met de trein) en ontdekken de regio vanuit daar. De belangrijkste steden zijn: Southampton, Portsmouth, Winchester, Basingstoke, Eastleigh, Havant, Fareham en Andover. Het natuurgebied New Forest is ook met de trein te bereiken. Wanneer je de trein naar Brockenhurst pakt, zit je midden in het national park.

Het eiland Isle of Wight ligt voor de kust van Hampshire en is te bezoeken met een ferry. Op het Isle of Wight rijdt ook een trein, al is niet het hele eiland per trein te bezoeken (daarover binnenkort meer).

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Engeland is niet goedkoop, maar er zijn wel manieren om geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit wel ongeveer 12 weken van te voren, want anders worden ze steeds duurder). Tickets online aanschaffen is ook iets goedkoper dan ze ter plekke kopen. Op de website www.nationalrail.co.uk kun je je reis plannen en treinkaartjes kopen. Mocht je nu een lange reis door een groot deel van Groot-Britannië gaan maken, dan raden wij de BritRail passen aan.

Kies je er toch voor om je treinkaartje op het station te kopen, dan kun je het beste losse tickets aanschaffen in plaats van een retourtje. Tickets buiten de spits zijn ook goedkoper. Let wel goed op voor welke trein je een kaartje koopt, want niet alle tickets zijn geldig voor alle treinen. Bij het aanschaffen wordt aangegeven welke treinmaatschappij het is.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps. Hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke treinmaatschappij het is. National Rail heeft ook een handige app, met live updates en een fijne planner. De app laat ook de goedkoopste opties zien.

Hoteltip Isle of Wight: The Ryde Castle Hotel

Klik hier om te boeken

Deze route namen wij:

Wij kozen er zelf voor om één uitvalbasis in Hampshire te hebben, namelijk het pittoreske Winchester. Vanuit deze stad konden we eenvoudig rondreizen in Hampshire en hebben we in vier dagen een hoop kunnen zien van het gebied. Zo zag onze route eruit:

Rotterdam – Londen – Winchester – Brockenhurst (New Forest) – Southampton – Portsmouth – Isle of Wight – Southampton – Londen – Rotterdam.

Dag 1: vertrek Rotterdam naar Londen, aankomst Winchester
Dag 2: trein naar Brockenhurst, met de fiets New Forest ontdekken. In de middag terug naar Winchester om de stad te zien.
Dag 3: bezoek aan Southampton.
Dag 4: bezoek Portsmouth. In de middag ferry naar Isle of Wight.
Dag 5: terugreis.

Lees ook:

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.