Treingids: Duitsland (Baden-Württemberg)

Duitsland is zo groot, dat we deze treinbijbel wel in meerdere delen moeten publiceren. In elke Duitse treinbijbel zal een andere deelstaat behandeld worden. We beginnen met Baden-Württemberg, gelegen in het zuidwesten van Duitsland. Het grenst aan Zwitserland en Frankrijk en is één van de zonnigste deelstaten van Duitsland. Met steden als Karlsruhe, Stuttgart en Freiburg en het mystieke Zwarte Woud is het ook een prachtig stukje Duitsland om door heen te reizen.

A -Apps

Om je reis uitgebreid te kunnen plannen in Duitsland heeft de DB (Deutsche Bahn) een aantal apps ontwikkeld voor op je tablet of telefoon.

  • De DB Navigator app is vergelijkbaar met de reisplanner app van de NS. Het geeft je een ruime keuze aan treinen die je kunt nemen, ook buiten Duitsland zelf. Maar het kan je ook een kaart laten zien met de hele route die je gaat afleggen tot aan je eindbestemming.
  • De DB Zugradar is echt een app voor treinliefhebbers en treinspotters. Deze app laat je namelijk zien waar op dat moment treinen in Duitsland rijden en als je klikt opéén van de icoontjes, geeft het ook nog informatie over de trein, de bestemming en de tussenstops met tijd.

B – Bahncard 25

Als je van plan bent om vaak met de trein naar en in Duitsland te reizen of je reist al veel binnen de Duitse grenzen, dan is de Bahncard 25 een interessante optie die je hebt. Deze speciale kaart kost je €62 in een jaar, maar je krijgt op bijna alle treinreizen 25% korting. Dit geldt overigens ook voor goedkope treinkaartjes.

C – City Night Line (CNL)

Met de City Night Line vertrek je ’s avonds van je bestemming en kom je de volgende ochtend uitgerust aan op je bestemming. Deze trein heeft als bestemmingen München, Basel, Zürich en Warschau. Op deze trein zijn er zowel zit- als slaapplaatsen te boeken en brengt je, terwijl je geniet van de treinreis snel naar je eindbestemming.

D – Deutsche Bahn (DB)

De Deutsche Bahn, afgekort de DB, is de treinmaatschappij in Duitsland. Die Bahn is ontstaan in 1994 uit een fusie van de West-Duitse en de Oost-Duitse Spoorwegen. De DB verzorgt elke treinreis in Duitsland, maar heeft daarnaast ook de ICE (de hogesnelheidstrein) naar bijv. Nederland en de DB Autozug. De laatste rijdt veel naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk & Zwitserland en zoals de naam al zegt, neemt ook de auto’s van de passagiers mee.

E – Europa-spezial

Met het Europa-Spezial tarief reis je comfortabel vanaf 39 euro in de 2de klas of vanaf 69 euro in de 1e klas vanuit elk Nederlands station naar het zuiden van Duitsland. Door gebruik te maken van dit tarief kan je vakantie niet meer stuk. Geen stress, gewoon genieten!

F – Freiburg

De universiteitsstad Freiburg ligt vlak bij het Zwarte Woud en de Zwitserse en Franse grens en wordt wel beschouwd als de feitelijke hoofdstad van het Zwarte Woud. De Albert-Ludwigs-Universiteit is één van de belangrijkste werkgevers van de stad. Daarnaast kent de stad een gunstig klimaat en ligt in een belangrijk wijngebied. Ook op historisch vlak heeft deze stad veel te bieden. Een prima stad voor een stedentrip per trein, aangezien Freiburg vanuit Nederland makkelijk te bereiken is.

H – Burg Hohenzollern

Als je door Baden – Württemberg heen reist per trein is het bezoeken van Burg Hohenzollern een must! Dit kasteel wat toebehoorde aan de Pruisische koninklijke familie is een must-see and erg simpel te bereiken. vanuit Stuttgart rijdt er een boemeltrein naar Hechingen, van waaruit er een bus naar het kasteel rijdt en je voor de deur afzet.

I – ICE

De InterCity Expres is de hogesnelheidstrein met een topsnelheid van 300 km/u van de Duitse spoorwegen. Deze vertrekt 7 keer op een dag richting steden als Frankfurt, Dusseldorf en Keulen. Helaas rijdt de ICE nog maar 1x per dag door richting het zuiden van Duitsland met als eindbestemming Basel. Onderweg stopt de ICE wel bij mooie steden als Karlsruhe en Freiburg.

K – Karlsruhe

Karlsruhe, de stad van de Markgraven is naast Stuttgart en Mannheim één van de grootste steden van Baden – Württemberg. Deze stad is zeker aan aanrader voor een stedentrip. Meer willen weten over deze stad? Lees hier verder…

P – Prijzen

Steden als Stuttgart, Karlsruhe & Freiburg zijn met de ICE van de Deutsche Bahn prima te bereiken. Je zit namelijk al vanaf €59 in Karlsruhe met als opstapstation Utrecht Centraal. De verbinding is dan ook rechtstreeks, je hoeft alleen maar te gaan zitten en te genieten. De prijzen zullen zeker verschillen wanneer je in de ochtend of in de avond reist, maar voor een leuke stedentrip is het reizen met de ICE een perfecte oplossing.

S – Sauschwänzlebahn

Gevestigd in de oude goederentreinloods van de Duitse spoorwegen in Blumberg vind je het spoorwegmuseum dat zich richt op de geschiedenis van de Sauschwänzlebahn. Dit museum is te bereiken per auto en uiteraard per trein. Naast het museum staan hier ook oude stoomlocomotieven. Deze kunnen gehuurd worden, maar natuurlijk ook uitgebreid bekeken worden (zowel aan de buitenkant als binnenkant).

T – Tickets

Baden – Württemberg heeft voor koppeltjes van twee personen dat een dagje naar Stuttgart wilt of het Zwarte Woud wilt gaan ontdekken een speciaal ticket. Met het Baden-Württemberg-Ticket reis je met twee personen één dag onbeperkt door de hele regio voor slechts 27 euro! Ook hebben ze het Schöner-Wochenend-Ticket waarmee je met maximaal 5 personen een hele dag onbeperkt door Duitsland kan reizen voor slechts 44 euro.

V – Viaduct Epfenhofen

Het viaduct Epfenhofen is met zijn 264 meter lang en 34 meter hoog de grootste brug van Wutachtalbahn (waarop ook de treinen van de Sauschwänzlebahn rijden). De stalenconstructie rust op 7 stalen kolommen. Het viaduct werd gebouwd tussen november 1888 tot november 1889. Het bijzondere aan dit viaduct is dat het gebouwd is doordat men gebruik maakte van een houten steiger.

Z – Zwarte Woud

Wie kent het niet? Het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied, maar ook grootste middelgebergte van Duitsland. Het hoogste punt is de Feldberg met zijn 1493 meter. Dit bosgebied heeft een mooie geschiedenis en is een perfecte plek om op vakantie te gaan en dit is zeer makkelijk te bereiken per trein. De stad Freiburg, wat tegen het Zwarte Woud aanligt, is vanuit Nederland namelijk prima te bereiken per trein.

Nick (32) heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.