Heiße Hugo op de kerstmarkt in Düsseldorf

Brrr. Wat is het koud. Het is een grauwe en kille dag. Mistroostig kijk ik omhoog naar de grijze lucht. De zon zal zich vandaag niet laten zien. Gelukkig is de kerstmarkt van Düsseldorf zo gezellig, dat je het er vanzelf warm van krijgt. Een geurig ruikende glühwein verwarmt mijn handen en ik voel het hete goedje door mijn keel glijden. De verschillende geuren om mij heen zijn overweldigend. De geur van Bratwurst vermengt zich met warme wafels met hete kersen. Ik weet ook niet waar ik moet kijken. Knusse stalletjes met kitscherige spulletjes, dansende kerstlampjes in de wind en overal kerstbomen. Mensen schuifelen zij aan zij langs de kerststalletjes en drinken vrolijk hun glühweintje of een Heiße Hugo.

Welcome Dutchies!

Nog even en het is kerst. Met heel Nederland reizen we daarom af naar de kerstmarkten van Duitsland of België. De laatste cadeautjes kopen, glühwein drinken en een bratwurst naar binnen schuiven. Even helemaal in de kerstsfeer komen. In Düsseldorf lijkt het inderdaad alsof heel Nederland nu in deze mooie Duitse stad is.

Het heeft één van de gezelligste kerstmarkten van Duitsland, dus het is ook niet zo gek dat wij Nederlanders massaal de Duitse gemütlichkeit komen opsnuiven tijdens kerst. Een ober van een restaurant staat op straat met zijn reclamebord. ‘Welcome Dutchies! We have schnitzels and bratwursten!’ staat er sierlijk op geschreven. Ja, daar houden wij Nederlands wel van. Dat typische Duitse eten hoort er gewoon helemaal bij als je een kerstmarkt als Düsseldorf bezoekt.

>>> Boek hier je treinticket naar Düsseldorf <<<

Kerstmarkt Düsseldorf

Düsseldorf heeft volgens velen de gezelligste kerstmarkt van Duitsland. Het is ook een hele uitgebreide kerstmarkt. De kerstmarkt begint al vlakbij de beroemde winkelstraten Schadowstraße en gaat helemaal door tot aan de rivier. Het grootste en bekendste stukje kerstmarkt ligt op de Marktplatz. Hier is het ook het drukst. De kerstmarkt aan de rivier met een reuzenrad is wat weidser, waardoor je meer loopruimte zal hebben. Het is echt een aanrader om een ritje in het reuzenrad te maken! Zo zie je namelijk de hele stad en ook de kerstmarkten liggen aan je voeten.

De leukste en gezelligste kerstmarkten bevinden zich op Schadowplatz en de Heinrich Heine Platz (ook wel Engelstjesmarkt genoemd). De kerstmarkt van de Schadowplatz is wat moderner met veel glühweinkraampjes en lekker eten. Het is geen typische kerstmarkt want de huisjes zijn wit en hebben niks Duits. Hier hing een hele gezellige sfeer. De Engeltjesmarkt heeft echt alles voor de kitschliefhebber. Lampjes, engeltjes, kerstballen, kerstbomen en nog veel meer!

Tip: loop alle kerstmarkten af, maar ga in de avond terug naar de Schadowplatz, want daar begint het feestje. Liever rustig ergens zitten terwijl je aan een warme camembert smikkelt? Bezoek dan de sterretjesmarkt op de Stadtbruckchen. Dit is een kerstmarkt op een soort binnenhof. Ook erg druk maar er zijn stenen muurtjes waar je op kan zitten en rustig van je drankje of hapje kan genieten.

Kerstmarkt Düsseldorf

Kerstmarkt Düsseldorf
Sterretjesmarkt

Altbier en Afrika

Zoals gezegd kan je Duitsland natuurlijk niet bezoeken zonder een schnitzel of bratwurst te hebben gegeten. Düsseldorf mag je ook niet overslaan zonder het plaatselijke bier te hebben geproefd. Dit heet Altbier en is bijna in elke kroeg wel verkrijgbaar. Wel hebben ze officiële stadsbrouwerijen die het waard zijn om te bezoeken.

Vlakbij het reuzenrad heb je de stadsbrouwerij ‘Brauwerei Im Goldenen Ring‘. Hier was het relatief rustig in de middag, dus besloten we om hier wat te gaan eten. Ze hebben een typische Duitse kaart en een norse, maar grappige ober loopt langs met het Altbier. Wees niet verbaasd als hij de biertjes gewoon op je tafel zet zonder dat je ook maar iets hebt besteld. Ze gaan er vanuit dat je in een bierbrouwerij bent voor het bier. Wil je toch wat anders bestellen? Dat kan, maar niet zonder vrolijk gemopper over dat dit een bierbrouwerij is. Het bier is overigens niet duur. Vrij donker en een beetje bitter, maar wel lekker. Het ging perfect samen met mijn bratwurst met aardappelpuree en zuurkool en Nick zijn schnitzel met patat.

Kerstmarkt Düsseldorf

Het is ook raadzaam om een hotelletje te boeken als je de kerstmarkt bezoekt. Kerstmarkten zijn op zijn leukst als het donker is en pas laat begint het echt gezellig te worden. Hotel Lady Astor is echt een aanrader. Wij waren blij verrast met dit schattige boetiek hotelletje!

Lady Astor is onderdeel van drie hotels in Düsseldorf, namelijk: Sir Astor, Windsor en Lady Astor. Het is een chique hotel met ruime en lichte kamers. Elke kamer is uniek. Zo is er een Coco Chanel kamer, een Parijs kamer, een Delft kamer en ga zo maar door. Wij hadden de Afrika kamer en deze was echt waanzinnig mooi! Een aanrader dus. Het ontbijtbuffet was ook een verrassing. Voor een klein hotelletje hadden ze heel veel keuze. Fijn!

Kerstmarkt Düsseldorf

Trein naar Düsseldorf

Düsseldorf is heel eenvoudig te bereiken met de ICE van de Deutsche Bahn. De trein vertrekt vanaf Amsterdam en rijdt langs Utrecht en Arnhem voor hij doorgaat naar Düsseldorf en Keulen. Hij doet er ongeveer twee uur over. In de trein hangt al een gezellige sfeer van kerst en vakantie.

Met de trein naar Düsseldorf is echt een aanrader, want genieten begint al op de trein zelf! Ook hoef je je geen zorgen te maken over parkeren of de kosten daarvan. Let op: reserveer bij het boeken ook een stoel. Het kan erg druk zijn in de trein en twee uur staan is niet fijn. Ook zit je zo zeker naast elkaar, in plaats van verspreid door de hele trein. Boek zo snel mogelijk, want hoe later je boekt, hoe duurder de trein zal zijn. Dit geldt ook voor binnenlandse treinen. Mocht je na Düsseldorf bijvoorbeeld nog naar Keulen willen, dan is het goedkoper om ook dit kaartje alvast van te voren te kopen.

>>> Klik hier om je treinticket te kopen via NS International <<<

Kerstmarkt Düsseldorf

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.