Treingids: Schotland

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe reis ik per trein naar Schotland?

Vanuit Amsterdam of Rotterdam kun je met de Eurostar rechtstreeks naar Londen reizen (ong. vier uurtjes). Vanaf Londen is het nog vier uur naar Edinburgh. Vind je het niet erg om de trein te combineren met een ferry? Dan kun je ook met DFDS Seaways naar Newcastle varen vanuit Nederland


Waar kan ik mijn treintickets kopen?

Treintickets naar Londen koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kunt al in Londen zitten vanaf € 59,- (enkele reis). Liever met de ferry? Koop hier je tickets bij DFDS Seaways.


REISINFORMATIE SCHOTLAND

Schotland – bekend van de doedelzak, whiskey en haggis – is een geweldig land om doorheen te reizen per trein. Van het redelijke platte zuidelijke gedeelte van Schotland, naar de indrukwekkende bergen van de Schotse Hooglanden. Schotland verveelt nooit. Het is ontzettend gevarieerd om doorheen te reizen en is één van de beste landen voor een treinreis. Op deze pagina geven we budget-, hotel- én routetips. Je treinreis door Schotland begint hier.

Reizen per trein door Schotland

A – Apps

Reizen wordt tegenwoordig zo eenvoudig gemaakt! Je download gewoon eenvoudig een app en alle informatie die je nodig hebt, verschijnt vanzelf. Maar welke apps kan je downloaden voor je treinreis door schotland?

 • De Abellio ScotRail app is een handige. De app geeft je real-time treininfo en helpt bij het plannen van je reis. Ook kan je via de app tickets komen. Alleen voor de Iphone.
 • De Traveline Scotland app is een gratis app met uitgebreide bus, touringcar, trein en ferry informatie en is handig in gebruik voor het plannen van een reis in Schotland. Zowel voor de Android als de Iphone.
 • De View from the train app geeft informatie over het landschap waar je doorheen reist. Alleen voor de Iphone.
 • De VisitScotland Explore app zoekt attracties, activiteiten, evenementen en plaatsten om te eten en te drinken in heel Schotland voor je op.
 • Tijdens onze reis hebben wij ook veel gebruik gemaakt van de Rail Planner app van Interrail. Hiermee kon je namelijk de treintijden bekijken zonder dat je daarvoor op internet hoefde te gaan. Ook konden we treinroutes bewaren.

B – BritRail Freedome of Scotland pass

Wanneer je van plan bent om door heel Schotland te reizen met de trein, is het misschien handig om een pas aan te vragen. Je kunt natuurlijk een Interrail pass kopen of een BritRail pass speciaal voor Schotland. Met de BritRail Freedome of Scotland pass mag je 4 dagen onbeperkt reizen binnen een periode van 8 dagen (of 8 dagen in een periode van 15 dagen). Ook krijg je korting op sommige Northlink Ferries, korting op busroutes en bepaalde City Sightseeing Tours en korting op bepaalde veerdiensten zoals de Caledonian MacBrayne. Een ticket is te koop vanaf € 193,- p.p.

C – Caledonian Sleeper

Kom je aan in Londen en wil je door naar Schotland? Dan is het misschien handig om de nachttrein te nemen. De Caledonian Sleeper vertrekt vanaf Londen naar Schotland (of andersom). De nachttrein reist naar Edinburgh, Glasgow, Inverness, Aberdeen en Fort William. Je hebt al een zit plek vanaf £23.90 of een slaapcoup (gedeeld) vanaf £58.50.

D – DFDS Seaways

Begin je reis naar Schotland met een minicruise naar Newcastle. DFDS Seaways is een ferrymaatschappij die je van IJmuiden naar Newcastle brengt en vanaf Newcastle kun je Schotland heel eenvoudig bereiken. De ferry is echt een fantastische manier om je reis mee te beginnen. Aan boord vind je verschillende bars en restaurants, een casino, winkels en zelfs een bioscoop. De volgende ochtend kom je geheel ontspannen aan en kan de reis naar Schotland verder gaan.

E – Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en heeft ook gelijk het drukste station van Schotland, namelijk de Edinburgh Waverley railway station. Vanuit dit station vertrekken er treinen richting Glasgow, Dundee, Aberdeen, Perth en Inverness. Reis je van Londen naar Edinburgh? Boek dan een ticket op de dag dat je vertrekt, dan zijn de tickets goedkoper (geldt ook voor andere steden dan alleen Londen).

F – Far North Line

De Far North Line is de noordelijkste treinroute van Schotland en gaat van Inverness naar Wick en Thurso. De reis duurt ongeveer 4 uur en 30 minuten en is één van de mooiste treinroutes door Schotland. De route gaat door spectaculaire landschappen met een verlaten schoonheid – dit is ook het dunst bevolkte stukje van Groot-Brittannië. Onderweg zijn er een paar mooie stops.

G – Glenfinnan viaduct

Een van de mooiste viaducten van Schotland en bekend geworden door Harry Potter: de Glenfinnan viaduct. Het viaduct behoort tot de West Highland Line en loopt van Fort William naar Mallaig. In de Harry Potter films rijdt de Zweinsteinexpres over dit viaduct. Het viaduct wordt nog mooier met de Jacobite stoomtrein die hier ook rijdt.

H – Highlands

De Schotse Hooglanden is een streek in noordelijk Groot-Brittannië. Als men aan Schotland denkt met zijn kilts, whisky en doedelzakken, dan denken ze eigenlijk aan de Hooglanden. Hier vind je de meeste historische treinreizen, zoals de West Highland Line, één van de mooiste routes in Schotland. Schotser dan de Hooglanden kan je het niet krijgen.

I – Inverness

Inverness is een stad in de Schotse Hooglanden en erg belangrijk voor treinreizigers. Inverness is namelijk de toegangspoort tot het noorden. Ook de Far North Line begin hier en gaat helemaal door naar Thurso, de meest noordelijkste treinstation van Groot-Brittannië

K – Kyle Line

De Kyle Line loopt van Inverness naar Kyle of Lochalsh en duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten. De route gaat door prachtige landschappen met fantastische uitzichten over de Isle of Skye, want de treinreis gaat langs de kust.

N – Noordelijkste station

De meest noordelijkste station van Groot-Brittannië ligt in Thurso. Dit is een klein stadje vol met traditionele winkeltjes, bars en restaurants. Ook is Thurso een favoriet onder surfers. De stad heeft ook een kleine haven waar vanuit de Orkney-eilanden te zien zijn. Thurso ligt aan het einde van de Far North Line vanaf Inverness.

O – Orkney-eilanden

Met de Far North Line kan je naar Thurso reizen en vanaf Thurso de ferry pakken naar de Orkney-eilanden. Dit is een noordelijke groep eilanden met prachtige stranden, gecombineerd met geschiedenis, cultuur en een fantastische fauna. Het Neolithische Hart van Orkney, bestaande uit Skara Brae, de Stones of Stenness, de Ring of Brodgar en de tombe Maes Howe, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

P – Prijzen

Door Schotland reizen met de trein is duur! Schotland is over het algemeen iets duurder dan Nederland, aangezien 1 pond voor 1,12 euro staat. Wij hebben tijdens de reis ruim 300 euro uitgegeven en daarbij worden de overnachtingen en de treinkosten niet meegerekend. Wij hebben ook gebruik gemaakt van een Interrail pass van € 166,-. Dit was de One Country Pass voor 4 dagen binnen 1 maand. Een Interrail pass gebruiken is echt goedkoper als je veel met de trein gaat reizen. Hieronder volgt een klein overzichtje van de kosten van een soortgelijke treinreis, waarmee je het verschil zelf kan zien. Hier rekenen wij met prijzen van reizen tijdens de spits en buiten de spits om, er kan namelijk een verschil inzitten.

LET OP! Bovenstaande prijzen zijn berekend en uitgezocht op 29-10-2018.

R – Royal Scotsman

Een van de beroemdste treinen in Schotland en één van de meest luxueuze trein ter wereld, is de Royal Scotsman (The Belmond Royal Scotsman). Traditie en stijl worden gecombineerd met een comfortabele manier van reizen. Schotland ontdekken met de koning der treinen is zeker een ervaring die je altijd bij zal blijven. Romantische coupes, high dining, een uniek uitzicht…wat wil je nog meer. Misschien een iets minder duur treinkaartje? Zelfs het goedkoopste kaartje voor een ritje met de Royal Scotsman kost al gauw € 4300,-, wat tegenover een bedrag van € 12400,- staat voor het duurste kaartje.

LET OP! Bovenstaande prijzen zijn berekend en uitgezocht op 29-10-2018.

S – Stranraer Line

Deze route gaat van het zuidwesten van Glasgow naar Stranraer. Het is een onderschatte route en niet zo populair, maar zeker de moeite waard. De trein gaat van de drukke voorstad naar de luchthaven van Prestwick en Ayr en vervolgens door naar het zuiden, naar Burns Country naar Maybole en Girvan. Daarna gaat het verder naar het wilde en mooi Galloway Hills en Stranraer.

T – Tickets

Treintickets zijn eenvoudig te kopen. Dit kan aan de kassa, via een automaat of online. Vaak is het goedkoper om de tickets online te kopen via websites zoals www.thetrainline.com. Het goedkoopst is om bij de treinmaatschappij zelf de tickets online te kopen. Kijk bijvoorbeeld eerst op www.nationalrail.co.uk en kies daaruit de goedkoopste en ga vervolgens naar de website van de aanbieder. Een andere goedkope optie voor mensen die buiten de UK wonen is om een Interrail pass voor Groot-Brittannië te kopen. Hierbij heb je al een ticket voor heel Groot-Brittannië vanaf € 154,-.

W – Whisky Line

De Keith and Dufftown Railway, ook wel de Whisky Line genoemd, is een historische spoorlijn tussen Keith en Dufftown. Het is ook de meest noordelijke historische spoorlijn. Dufftown wordt ook wel de Malt Whisky hoofdstad van de wereld genoemd. De route gaat door prachtige landschappen en tijdens de stops mag een glas whisky natuurlijk niet ontbreken.

Kirsten (29) is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Ingrid Beantwoorden

  Ik heb zojuist je uitleg gelezen over treinreizen in Schotland. Wat heb ik daar veel aan gehad. Super duidelijk, dank je.

 2. Pascal Andries Beantwoorden

  prachtige site !
  We plannen een trein-boot-rondzeis doorheen Schotland in 2019. Goede info te vinden !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.