Treingids: Schotland

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe reis ik per trein naar Schotland?

Vanuit Amsterdam of Rotterdam kun je met de Eurostar rechtstreeks naar Londen reizen (ong. vier uurtjes). Vanaf Londen is het nog vier uur naar Edinburgh. Vind je het niet erg om de trein te combineren met een ferry? Dan kun je ook met DFDS Seaways naar Newcastle varen vanuit Nederland.


Waar kan ik mijn treintickets kopen?

Treintickets naar Londen koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kunt al in Londen zitten vanaf € 59,- (enkele reis). Liever met de ferry? Koop hier je tickets bij DFDS Seaways.


REISINFORMATIE SCHOTLAND

Schotland – bekend van de doedelzak, whiskey en haggis – is een geweldig land om doorheen te reizen per trein. Van het redelijke platte zuidelijke gedeelte van Schotland, naar de indrukwekkende bergen van de Schotse Hooglanden. Schotland verveelt nooit. Het is ontzettend gevarieerd om doorheen te reizen en is één van de beste landen voor een treinreis. Via deze treingids geven we budget-, hotel- én routetips. Je treinreis door Schotland begint hier.

Reizen per trein door Schotland

Wanneer je met de Eurostar naar Londen reist, kom je aan op St. Pancras International. Dit station ligt in het centrum van Londen, direct naast het bekende treinstation King’s Cross. Vervolgens heb je 2 keuzes omtrent de volgende trein. #1. De Caledonian Sleeper, de nachttrein die rijdt tussen Londen en Edinburgh. De reis duurt ongeveer 7,5 uur. #2. Pak de lokale treinen, waarbij je één of meerdere keren moet overstappen. Vaak is de snelste route naar Newcastle-upon-Tyne en vanuit daar weer door naar Edinburgh. Deze reis kost je ongeveer 6 uur.

Westen van Schotland

Vanuit Edinburgh kan je praktisch alle kant op in Schotland, maar het is toch altijd handig om even te weten wat de andere belangrijkste steden zijn. Vanuit Glasgow, ten westen van Edinburgh, kom je in de buurt van wat kleinere steden als Paisley, Fort William (bekend van de Harry Potter trein en het Glenfinnan viaduct). Ook ga je dan rechtstreeks de Schotse Hooglanden in waar zich veel national parken bevinden.

Noorden en oosten van Schotland

Voor het noorden en oosten van Schotland vertrek je uit Edinburgh richting steden als Perth, Aberdeen, Dundee, Inverness en Thurso. De laatst genoemde is een klein dorpje, maar hier bevindt zich het meest noordelijkste treinstation van Groot Britannië. Ook vertrekt vanuit hier de ferry naar de Orkney-eilanden. De treinreis van Inverness naar Thurso wordt ook wel de Far North Line genoemd en is één van de mooiste treinroutes door Schotland.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Engeland is niet goedkoop, maar er zijn wel manieren om geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit wel ongeveer 10-12 weken van te voren, want anders worden ze steeds duurder). Tickets online aanschaffen is ook iets goedkoper dan ze ter plekke kopen. Op de website www.nationalrail.co.uk kun je je reis plannen en kaartjes kopen. Mocht je nu een lange reis door een groot deel van Groot-Britannië gaan maken, dan raden wij de BritRail passen aan.

Kies je er voor om je treinkaartje op het station te kopen, dan kun je het beste losse tickets aanschaffen in plaats van een retourtje, daarnaast zijn tickets voor treinen buiten de spits ook goedkoper. Let wel goed op voor welke trein je een kaartje koopt, want niet alle tickets zijn geldig voor alle treinen. Bij het aanschaffen wordt aangegeven voor welke treinmaatschappij het kaartje is.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps. Hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke treinmaatschappij het is. Echter hebben ze ook een paar goede apps die zeer bruikbaar zijn voor het reizen in en door Schotland. De Abellio ScotRail app is een handige. De app geeft je real-time treininfo en helpt bij het plannen van je reis. Ook kan je via de app tickets komen, helaas alleen voor de Iphone. De Traveline Scotland app is een gratis app met uitgebreide bus, touringcar, trein en ferry informatie en is handig in gebruik voor het plannen van een reis in Schotland. Zowel voor de Android als de Iphone.

De View from the train app geeft informatie over het landschap waar je doorheen reist. Alleen voor de Iphone. De VisitScotland Explore app zoekt attracties, activiteiten, evenementen en plaatsten om te eten en te drinken in heel Schotland voor je op. Tijdens onze reis hebben wij ook veel gebruik gemaakt van de Rail Planner app van Interrail. Hiermee kon je namelijk de treintijden bekijken zonder dat je daarvoor op internet hoefde te gaan, nog een voordeel: we konden onze treinroutes bewaren.

BritRail Freedom of Scotland Pass

Wanneer je van plan bent om door heel Schotland te reizen met de trein, is het misschien handig om een pas aan te vragen. Je kunt natuurlijk een Interrail pass kopen of een BritRail pass speciaal voor Schotland. Met de BritRail Freedom of Scotland pass mag je 4 dagen onbeperkt reizen binnen een periode van 8 dagen (of 8 dagen in een periode van 15 dagen). Ook krijg je korting op sommige Northlink Ferries, korting op busroutes en bepaalde City Sightseeing Tours en korting op bepaalde veerdiensten zoals de Caledonian MacBrayne. Een ticket is te koop vanaf € 171,- p.p.

Hoteltip Inverness: The Royal Highland Hotel

Klik hier om te boeken

Deze route namen wij:

Dag 1: Wij namen tijdens deze reis de boot van IJmuiden naar Newcastle-upon-Tyne, vanuit waar we de trein pakken naar Edinburgh. Neem zeker de tijd om de stad te ontdekken!
Dag 2: Vanuit Edinburgh de trein naar Thurso in het noorden van Schotland. Met een overstap in Perth.
Dag 3: Via Thurso naar Inverness, vooral bekend geworden door de serie: Outlander.
Dag 4: Van Inverness terug naar Newcastle, waar we de boot weer terugpakken naar Nederland.
Dag 5: Aankomst in Nederland.

Wij hebben in dit geval de boot gepakt. Echter raden wij aan om de trein te pakken, het kan in prijs en tijd enorm schelen.

Lees ook:
– The Far North Line – deel 1
– The Far North Line – deel 2

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Ingrid Beantwoorden

    Ik heb zojuist je uitleg gelezen over treinreizen in Schotland. Wat heb ik daar veel aan gehad. Super duidelijk, dank je.

  2. Pascal Andries Beantwoorden

    prachtige site !
    We plannen een trein-boot-rondzeis doorheen Schotland in 2019. Goede info te vinden !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.