The Far North Line – Schotland deel 1

Een zeemeeuw vliegt vrolijk krijsend mee met de ferry van DFDS Seaways. Alsof hij ons een behouden vaart toewenst. Met zijn kraaloogjes kijkt hij nog even snel of er iets te halen valt op het dek en laat zich daarna weer meevoeren met de wind richting land. Dikke wolken rook schieten omhoog vanuit de schoorstenen van de boot en er klinkt een luid getoeter. Langzaam komt er beweging in de immens grote cruiseferry, laat het de kade los en vaart richting de open zee. Ons treinavontuur begint op een boot, die ons naar Newcastle Upon Tyne brengt. Het startpunt van het Interrail avontuur door Schotland.

Zodra de ferry begint te varen zoeken wij een plekje op het dek van het schip. Het zonnetje schijnt, er is muziek en om ons heen beginnen de passagiers al te proosten met bier. Wij doen vrolijk mee. Aan boord zijn dit keer veel Duitsers mee en naast het bier komen ook de tupperwarebakjes vol worst tevoorschijn. Het begint op een heus feestje te lijken! Dit is voor mij de derde keer aan boord van een ferry van DFDS Seaways en op een of andere manier wordt ik, zodra ik voet aan boord zet een klein kind dat van dek naar dek rent, snoep koopt in het winkeltje en alvast kijkt welke films er vanavond draaien in de bioscoop. Ook kijk ik verlekkerend uit naar het avondeten, want we hebben een reservering in het buffetrestaurant ‘The 7 seas’. Dat wordt echt smullen vanavond met een romantisch uitzicht op zee.

Met de boot naar Engeland varen is voor mij echt de ideale manier om mijn reis te beginnen. De ferry is net een speelparadijs voor jong en oud, met winkels, verschillende barretjes, meerdere restaurants, een bioscoop en zelfs een casino. Je verveelt je dus geen moment! Maar het mooiste van de reis is toch altijd de zonsondergang. Het enige wat je ziet is een donkerblauwe zee met een vuurrode bol boven het water. Eindeloos veel water. Elke keer is de zonsondergang weer mooier dan de vorige.

DFDS Seaways

First stop: Edinburgh

De reis aan boord van DFDS was prachtig, maar ons treinavontuur begint pas echt wanneer wij aankomen op het treinstation van Newcastle. Vanaf hier reizen we door naar Edinburgh in Schotland. Ik ben al vaker in Newcastle geweest, maar eigenlijk nog nooit op het station. Het is elegant, druk en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Een indrukwekkend station dus. Treinen komen en gaan en een brug verbindt de overige perrons met elkaar. Onze eerste trein van de reis komt aan, de Cross Country. Een moderne trein, één van de weinige moderne treinen zelfs tijdens onze reis. Snel zoeken we een plekje en installeren we onszelf met camera en notitieboekje. “Ladies and gentleman, welcome on board. W’re heading to Edingburgh,” klinkt er door de speakers van de trein. Het laatste verstaanbare Engels voor de komende 4 dagen.

De Far North Line begint pas vanaf Inverness, dus de treinreis was verder ook niet noemenswaardig. Het landschap was niet veel anders dan ons platte boeren landschap. Op Edinburgh daarentegen ben ik echt verliefd geworden. De stad ademt historie en voelt door en door Schots aan. Alleen al het treinstation van Edinburgh is indrukwekkend. Groot, rumoerig en chaotisch met modern en historie door elkaar. Na een paar keer verkeerd te zijn gelopen, kwamen we uiteindelijk uit bij de uitgang en kon onze zoektocht naar ons hotel beginnen. Ergens wist ik wel dat Edinburgh voornamelijk bestond uit heuvels, maar toen ik de steile ‘closes’ zag – trappengangetjes naar boven – baalde ik wel even van mijn koffer. Tegelijkertijd vond ik het ontzettend gaaf, zo een geheimzinnige trap langs verstopte barretjes naar boven. Bovenaan de trap hadden we ons hotel ‘The Inn Place’ al gauw gevonden en werd het tijd om de stad te ontdekken. Helaas ben ik in de planning onszelf een adempauze vergeten te geven, waardoor we in elke stad maar een halve dag hadden en daardoor hebben we niet alles gezien in Edinburgh. Reden genoeg om nog eens terug te gaan, want wat een prachtige stad! Gezellige bars en restaurants, mysterieuze gangetjes, eeuwenoude gebouwen en natuurlijk het wondermooie kasteel.

Uitzicht over Edinburgh

Tips voor een kort bezoek aan Edinburgh:

 • Bezoek eerst de Edinburgh Dungeon voor een kijkje in de geschiedenis van deze bijzondere stad en om in de juiste sfeer te komen.
 • Loop de Royal Mile af! Wij begonnen bij het kasteel en liepen daarna naar beneden naar Palace of Holyroodhouse met de romantische ruïne van Holyrood Abbey.
 • Verdwaal! Terwijl je de Royal Mile afloopt (of op loopt), sla dan af en toe eens een straatje in of een close. Zo kwamen wij uit bij een prachtige begraafplaats en kwamen wij ‘per ongeluk’ terecht bij het mooiste uitzicht van de stad.
 • Nog nooit whisky gedronken of haggis gegeten? Edinburgh stikt van de toeristische tentjes, maar een favoriet onder de locals is Whiski. Een sfeervolle bar/restaurant met live muziek, heerlijke haggisburgers en een proeverij voor first time whisky drinkers zoals wij.

De route door Schotland:

Dwars door de Highlands, langs de kust en verschillende steden. Onze treinreis was net een droom. We hebben van alles meegemaakt. Sneeuw, zee, herten en hazen. Onze reis begon in Newcastle en daarna gingen wij door naar Edinburgh. De volgende dag maakte wij een 8 uur durende reis naar Thurso – door de Hooglanden naar de meest noordelijke stad van Groot-Brittannië. Van Thurso gingen wij terug naar Inverness en daarna weer naar Newcastle. De route zie je hieronder.

Wil je nou zelf ook deze reis maken? Gebruik dan onze treingids voor het plannen van de reis. Hierin vind je de kosten, de route en enkele weetjes van de reis.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Sandra Beantwoorden

  Wat een boel foto’s, gaaaaaaaf! Edinburgh zie ik de laatste tijd vaak voorbij komen, echt super leuk! En die zonsondergang… Wauw! Ik ben helaas echt extreem zeeziek, ik geloof niet dat ik het ervoor over heb om dan zolang op een boot te zitten voor zo’n mooie zonsondergang… Maar gelukkig kan ik jullie foto’s bekijken ;-)!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dit was nog niet eens de helft van de foto’s *bloos* Kon echt geen keuze maken! Jammer joh, dat je zo een last hebt van zeeziekte! Ook met van die pilletjes? Edinburgh is gelukkig ook hartstikke goed te doen met het vliegtuig 🙂 Echt een mooie stad!

   • Sandra Beantwoorden

    Niet met de reguliere pilletjes. Voor wagen- en luchtziekte helpen de wat zwaardere pillen (Dramomine) wel, maar durf het niet uit op zee. Zit ik daar 24 uur 😉

 2. Pingback:May Pleasures #2 - Food Travel Photography

 3. Thea Beantwoorden

  Wat een fijne site. En hoe leuk om iemand tegen te komen die ook fan is van treinreizen!
  Enne, je kunt ook met de trein naar Ierland; als je die route wilt weten, ik vertel er met liefde over.

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Hoi Thea,

   Dankjewel voor je reactie! Ja, treinreizen is de manier van reizen :)!
   Verder staan wij altijd open voor gastblogs/artikelen of interviews.

   Mocht je geïnteresseerd zijn, stuur even een mailtje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.