How to: InterRail

Europa ontdekken met de trein, dat klinkt als een prachtig avontuur. Van station naar station, van land tot land. Gewoon de trein in en de trein weer uit en dit allemaal met maar één enkele ticket. InterRail is een ideale manier om een land of Europa te ontdekken. Je ziet landschappen veranderen vanuit je stoel en je wordt bewust van de afstanden die je aflegt. Het is reizen om het reizen zelf. Ook is reizen met de trein een milieuvriendelijkere manier van reizen en ook nog eens vriendelijk voor de portemonnee! Klinkt perfect. Toch? Veel mensen laten zich afschrikken door het plannen van zo een InterRail reis. Welke passen heb ik nodig? Voor welke treinen moet ik nog wel extra betalen en hoe plan ik eigenlijk mijn route? Geen paniek! Reizen met de trein zocht het voor je uit en kwam tot de conclusie dat het eigenlijk vrij eenvoudig is.

Ultieme vrijheid

True, het is niet zo eenvoudig als een all-inclusieve vakantie waarbij je niet hoeft na te denken over de vlucht, transfer, accommodatie en het eten, maar je hebt wel alle vrijheid om je reis zo plannen zoals jij het wil. De plekken die jij wil zien, de hotels waar jij wil slapen en hoelang jij op een plek wil blijven. Jij hebt de touwtjes in handen. Heb je toch wat hulp nodig met het plannen? Volg dan het stappenplan, mét tips van InterRail reizigers:

 1. Bepaal welk(e) land(en) je wil zien.
  Klinkt als een logische eerste stap, niet? Er zijn maximaal 30 landen waaruit je kan kiezen. Wanneer je weet in welk land of welke landen je wilt gaan reizen, kies je je InterRail pas uit.
 2. InterRail pas kiezen.
  Er zijn verschillende passen om uit te kiezen. Ga je voor een reis dat door meerdere landen voert? Kies dan voor de Global Pass. Met de Global Pass kan je door ruim 30 landen reizen. Binnen de Global Pass kun je ook nog kiezen hoeveel dagen je wilt reizen. 5 dagen binnen 10 dagen, 10 dagen binnen 22 dagen en zo door. Het langste dat je kan reizen met één pas is een maand. 5 dagen binnen 10 dagen betekent dat je 5 dagen binnen een periode van 10 dagen met de trein kan reizen. 5 dagen met de trein dus en de rest van de dagen heb je de tijd om een plek of bestemming te ontdekken. Wil je maar door één land reizen? Ga dan voor de One Country Pass. Zoals de naam het al zegt is dit een pas die maar voor éénn land geldig is.

  Ik heb echt zelf gekeken naar wat ik wilde zien en doen en daar mijn reis op gebaseerd. Via hostelworld of booking.com accommodaties geboekt en niet teveel vastgelegd omdat je soms ergens reist en denkt: hé, daar wil ik uitstappen – Henriette Bokslag van www.travelaroundwithme.com

 3. Je route plannen.
  Je weet nu of je door één land of door meerdere landen wilt reizen. Nu kun je de route gaan plannen. Bepaal eerst welke plekken je wil zien en kijk dan op de InterRail kaart voor de verbindingen. Plan op welke plekken je wilt overnachten of dat je de nachttrein kan nemen (scheelt toch weer een hotel). LET OP: voor sommige treinen moet je extra reserveringskosten betalen, maar dit kan je vermijden door de InterRail kaart te gebruiken. Hierop staat welke treinen en veerboten inbegrepen zijn. Je kunt je natuurlijk ook laten verrassen en zo min mogelijk plannen. Gewoon uitstappen waar het je mooi lijkt.

  Denk van te voren goed na over hoe je gaat reizen en welke treinverbindingen je wilt nemen. Dit maakt je reizen efficiënter en daardoor kun je meer zien en beleven in minder tijd – Bart Krist

 4. Reserveer op tijd je trein.
  Voor sommige treinen moet je reserveren, dit geldt voornamelijk voor hogesnelheids- en nachttreinen. Soms moet je hier dus extra voor betalen. Reserveer op tijd want een aantal treinen hebben maar een beperkt aantal zitplaatsen voor InterRail pashouders.

Handige links

InterRail.eu – Officiële website van InterRail. Hier vind je eigenlijk al bijna alles over het InterRailen.
Raildude.com – website met veel en uitgebreide informatie over het InterRailen en de routes.
Rail Planner App – Officiële app van InterRail met treininformatie – zowel online als offline. Perfect om je reis mee te plannen. De app is beschikbaar voor de Iphone en Andriod.

Interview met Henriette Bokslag over haar InterRail reis.
Interview met Bart Krist over zijn InterRail reis.

Heb jij wel eens een InterRail reis gemaakt? Een InterRail reis door Engeland en de Schotse Hooglanden staat bij ons hoog op de bucketlist! Bij jou?

Uitgelichte foto: ©Giorgio Tomassetti

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.