Treingids: Zwitserland (Wallis)

Veel gestelde vragen:

Hoe kom ik met de trein in Wallis (Zwitserland)?
Er zijn 2 mogelijkheden en de reistijd maakt weinig uit:
1. Vanaf Amsterdam Centraal neem je de ICE van de Deutsche Bahn richting Basel. Vanaf Basel pak je de trein richting Sion.
2. Vanaf Amsterdam Centraal neem je de Thalys naar Parijs. Vanaf Parijs de TGV naar Lausanne en dan door naar Sion.

Waar kan ik mijn treintickets kopen?
Treintickets naar Sion (of Basel/Parijs) koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kan al in Basel zitten voor €70,- (enkele reis). Via Basel is prijstechnisch gezien goedkoper reizen.

Reisinformatie Wallis

Wallis is één van de 26 kantons van Zwitserland met als hoofdstad Sion. Het kanton wordt gekenmerkt door het Rhônedal, aangezien dit een groot deel van het kanton beslaat. Verder is het natuurlijk bekend om de vele mooie en hoge bergen, waarvan de bekendste ook wel de Matterhorn is. Daarnaast is de Aletschgletsjer, de grootste van Zwitserland en de Alpen in dit kanton te vinden. Andere bekende plaatsen in Wallis zijn: Brig, Martigny, Visp en Zermatt.

Reizen per trein door Wallis

Wanneer je met de ICE vanaf Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal vertrekt reis je door Duitsland met de stad Basel in Zwitserland als eindbestemming. Deze trein rijdt over het algemeen rechtstreeks, maar soms is er een overstap nodig op Düsseldorf. Na Basel pak je de trein richting Sion, de hoofdstad van het kanton Wallis. De andere mogelijkheid om in Sion te komen is met de Thalys naar Parijs en vanuit daar via Lausanne naar Sion. Vanuit Sion, kan je praktisch alle kanten op. Als je daarnaast richting Zermatt wilt, dan is een overstap in Visp of Brig nodig. Gelukkig gaat het reizen per trein heel makkelijk, aangezien bijna alle steden/dorpen met de trein te bereiken zijn en dan ook aan de hoofdspoorlijn die dwars door het kanton heenloopt liggen.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Wallis, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden/dorpen zijn. Zoals eerder omschreven kan je vanuit Sion praktisch alle kanten op aangezien de spoorlijn de meeste steden/dorpen met elkaar verbindt. Zermatt is de stad dat aan het einde van de Glacier Express spoorlijn ligt en vanuit waar je ook de vanaf de Gornergrat de Matterhorn kan bekijken. Andere steden als Brig, Sierre and Martigny zijn mooie historische steden en hebben allemaal wel wat interessants te bieden. Hou er dan ook rekening mee dat hoe verder je naar het westen trekt, hoe meer er Frans wordt gesproken. Deze kunstmatige taalgrens bevindt zich tussen Sierre en Visp in. Op culinair gebied zal je hier genoeg tegenkomen. Raclette of kaasfondue is hier een nationaal gerecht, maar ook wijn wordt rondom Martigny veel verbouwd. Bezoek ook zeker het kasteel(tje) van Martigny en beklim de toren. Het geeft je een geweldig beeld van het Rhônedal.

Goedkope treinkaartjes

Zoals in elk land is het mogelijk om per treinreis aparte tickets te kopen. Dit kan in Zwitserland nog wel is lastig zijn, vooral omdat ze erg veel spoorwegmaatschappijen hebben. Dit kan vooral per kanton verschillen en vaak hebben ze in elk kanton ook nog wel een speciale trein rijden. Gelukkig hebben alle spoorwegmaatschappijen toegang gegeven aan de Swiss Travel Pass. Met dit ticket kan je door heel Zwitserland het OV gebruiken, op wat uitzonderingen als een aantal bergspoorlijnen na. Dus naast de trein ook de tram, bus en schepen. Met dit ticket krijg je vaak wel veel korting op bergspoorlijnen en veel musea. Op de website van Swisspasses.com kan je alle mogelijkheden vinden.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps, want hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke route het gaat nemen. Toch zijn de websites van de plaatselijk spoorwegmaatschappijen vaak beter en overzichtelijker. Op www.regionalps.ch vind je veel informatie over treinreizen door Wallis, echter is deze website geheel in het Frans. Hier kan je je reis plannen, tickets boeken voor reguliere treinen en de speciale treinen en brochures downloaden. De website is overzichtelijk en eenvoudig in gebruik als je de Franse taal goed beheerst. Daarom is het handig om naast het gebruik van deze website, ook de app van de Zwitserse Spoorwegen te gebruiken. Deze app geeft, de SBB Mobile app, geeft je alle treintijden en de mogelijkheid om tickets te boeken via de app.

Hoteltip in Martigny: B&B Grand Verger

Klik hier om te boeken

Deze route namen wij:

Wij kozen er zelf voor om door Wallis heen te reizen, waarbij ons startpunt Basel was. Vanuit deze stad konden we eenvoudig doorreizen naar Wallis en hebben we in 5 dagen een hoop kunnen zien van het gebied. Zo zag onze route eruit:
Utrecht – Basel – Brig – Martigny – Fiesch – Brig – Zermatt – Basel – Utrecht
Dag 1: Vertrek Utrecht naar Basel, doorreizen naar Brig om de stad te bekijken of te ontdekken. Er is genoeg te zien. Ook is het hier overnachten voordat je de volgende dag verder reist.
Dag 2: Trein naar Martigny met bezoek aan de stad, de vele wijngaarden, het kleine kasteel en het St. Bernardhond museum en de overnachting in Martigny.
Dag 3: Vanuit Martigny met de Mont Blanc Express de bergen in. Daarna door naar Champex-de-Lac om te wandelen rondom het meer of in de bergen en daarna de overnachting in Martigny.
Dag 4: Met de trein naar Fiesch, de bergen in en naderhand via Brig naar Zermatt + overnachting in Zermatt
Dag 5: Vanuit Zermatt de bergen in en geschiedenis tour door Zermatt met info over de Matterhorn en omgeving. Overnachting in Zermatt.
Dag 6: Vertrek vanuit Zermatt naar Basel en door naar Utrecht

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.