Eén van de mooiste uitzichten van Zwitserland, de Gornergrat!

Met verbazing sta ik om me heen te kijken. Na het uitstappen bij het eindstation van de Gornergratbahn op de top van de Gornergrat, ben ik gelijk doorgelopen naar het uitzichtpunt. Ondanks dat het wat bewolkt was en er vele toeristen voor mijn zichtveld langsliepen was het uitzicht fenomenaal! Ik zag de Matterhorn, de Monte Rosa en de Lyskamm. Echter is de bekendste berg ter wereld wel de Matterhorn.

Gelegen in de Walliser Alpen is het ook een gedeelte van de grens tussen Zwitserland en Italië. De Matterhorn is een veel beklommen berg, en is vanaf het uitkijkpunt op de berg Gornergrat mooi te bekijken. Het uitzichtpunt op de Gornergrat biedt je een panoramisch uitzicht over wel 20 bergtoppen, waaronder dus de Matterhorn. Het uitzicht moet je eens in je leven gezien hebben en dit punt is makkelijk te bereiken. Naast hiken en mountainbiken is dit punt ook te bereiken met de Gornergratbahn.

Gornergratbahn

De Gornergratbahn

De Gornergratbahn is de enige spoorlijn die naar de top van de berg Gornergrat rijdt. De bouw van deze spoorlijn begon in 1896, ongeveer 35 jaar nadat de oogappel van Zwitserland – de Matterhorn – voor het eerst beklommen werd. Bij de aanleg van de spoorlijn werd een hoogte van bijna 1500 meter overwonnen. De spoorlijn start in de stad Zermatt, wat op een hoogte van 1604 meter ligt, en eindigt bij het Gornergrat treinstation op een hoogte van 3089 meter. Dit station is het 2 na hoogste treinstation van Zwitserland en de spoorlijn zelf is de hoogstliggende open lucht spoorlijn van het continent. Het laatstgenoemde heeft te maken met het feit dat het in tegenstelling tot veel andere bergspoorlijnen weinig tunnels kent. Tijdens de reis omhoog passeer je meerdere tussenstations vanwaar je verder kan wandelen/fietsen in de richting van de top of verder naar beneden. De Gornergratbahn is vanaf zijn opening in 1898 altijd geëlektrificeerd en was daarmee de eerste geëlektrificeerde spoorlijn in Zwitserland.

Gornergratbahn

Het machtige uitzicht

Eenmaal aangekomen bij het eindstation van de Gornergratbahn duurde het even voordat we verder konden lopen. De meeste toeristen pakken op dat moment gelijk hun camera of telefoon en beginnen met foto’s te maken. Echter had ik al vastgesteld dat ik vanaf hier wel iets kan zien, maar zeker niet alles. Na het omzeilen van vele toeristen, cameratassen, fietsen en koffers liepen we snel verder naar de uitgang van het station. Vanuit daar kan je twee richtingen op, omhoog of naar beneden. Voor ons was duidelijk wat we wilden, het was onze één na laatste dag in Zwitserland en we wilden nog even kunnen genieten van het Zwitsers schoon. Al lopend richting het uitzichtpunt, passeerden we een kleine kapel, een groot hotel, een restaurant en een waar (klein) winkelcentrum. We waren echter te nieuwsgierig naar het uitzicht en sloegen de lunch nog even over. Aangekomen bij het uitzichtpunt werd ik gewoon stil. Het uitzicht, de zuivere, maar koele lucht. Het was gewoonweg heerlijk en mooi tegelijk! Overal waar ik keek… Bergtop, na bergtop, na bergtop. Vroeger tekende ik al wel bergtop na bergtop op een blaadje, maar om het nu in het echt te mogen bewonderen. Het was fascinerend, verbazingwekkend en prachtig tezamen. Gewoonweg genieten!

Swiss Travel System

De terugreis verloopt eigenlijk net zo soepel als de heenreis. Waar de Gornergrat in de zomer vooral voor wandelaars en mountainbikers is, is het in de winter een mooi ski gebied. Een retour van Zermatt – Gornergrat v.v. kost €87,- (94 CHF), maar mocht je een Swiss Travel Pass hebben, dan is deze ook gewoon geldig en te gebruiken. Deze kost ongeveer €173,- (185 CHF). Meer informatie over de Swiss Travel Pass of bepaalde prijzen van de Gornergratbahn is te vinden op de website van Zwitserland Toerisme of van de Gornergrathbahn.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.