Bestemming bereikt: Gent

Ondanks de mist zie ik direct de schoonheid van Gent. Het weer is misschien een beetje treurig, maar de stad straalt. Imposante gildehuizen, smalle steegjes en zelfs een heus kasteel – het historische hart van Vlaanderen is een fijne verrassing. Een perfecte stad voor een weekendje weg en prima te bereiken met de trein!

Stad van de dwarsliggers

België kent een hoop mooie steden. Zo komen wij graag in Antwerpen en Brussel. Van Gent kon ik mij niet echt een voorstelling maken. Antwerpen, maar dan kleiner? Of is het meer zoals Brugge? Na een bezoek aan Gent weet ik dat ik de stad niet kan vergelijken. Gent is uniek en eigenzinnig, van kleurrijke straatjes tot aan cava op elke straathoek. Die eigenzinnigheid stroomt door de stad zoals de Leie door Gent slingert. De stad mixt historie en modern moeiteloos door elkaar (zoals met de imposante Stadshal). Hippe koffietentjes wisselen zich af met eeuwenoude bruincafés. Of wat dacht je van een bibliotheek op wielen (zie bovenste afbeelding)?

Het mooiste uitzicht van de stad

Elk jaar maken Nick en ik een uitstapje naar onze zuiderburen. Voornamelijk om een kerstmarkt te bezoeken, maar België blijft ons trekken. De gezelligheid, de lieve mensen, het bier en vooral de overheerlijke keuken zorgen ervoor dat wij keer op keer de trein pakken. Dat is ook nog zo een fijn puntje: met de trein ben je natuurlijk zo in België.

Het centrum van Gent is niet zo groot en de stad is perfect voor een dag of twee, maar niet veel langer. Er is wel heel veel te zien, maar omdat het centrum niet zo groot is bezoek je alles redelijk snel. Wij bezochten de stad ook twee dagen en sliepen in het prachtige NH Gent Belfort hotel. Dit hotel ligt hartje centrum, vlak bij de Belfort. De Belfort van Gent is ook gelijk een mooie stop om mee te beginnen. Vanuit de top heb je een mooi uitzicht over de stad en kun je je goed oriënteren. Gent is sowieso goed in mooie uitzichten. Niet alleen vanuit de Belfort heb je een panoramisch uitzicht over de stad, maar ook vanaf het kasteel Gravensteen kun je je vergapen aan hoe mooi Gent is. Probeer in de avond even een blik te werpen vanaf de St. Michielsbrug, waarvan je zicht hebt op de drie torens van het centrum. Sprookjesachtig mooi.

Gent

Lokale delicatessen

Als ik ergens van hou, dan is het eten. Ik doe niets liever! En gelukkig denken de Gentenaren daar net zo over. Eten is erg belangrijk hier en dat zie je. Niet alleen tijdens de Gentse feesten (wat ze ook erg goed kunnen), maar de toprestaurants schieten als paddestoelen uit de grond. Vooral restaurants waar je kunt genieten van heerlijke cava met mosselen of oesters. Ondanks dat de cava onwijs populair is in Gent, kunnen ze hier ook wat op het gebied van bier. Drink een biertje van de stadsbrouwerij Gruut of in het sfeervolle Waterhuis aan de bierkant. Overal op straat vind je ook Cuberdonsverkopers – kegelvormige snoepjes met frambozenvulling.

Een van onze favoriete restaurants in Gent werd al snel Het Lepelblad. Een modern restaurant waar ze enkel met seizoensgebonden producten koken. Reken op veel groente en overheerlijke soepjes.

Gent

Dit mag je niet missen in Gent

 • Het Patershol
  Een oude wijk in de schaduw van het Gravensteen. Hier vind je nauwe steegjes, gezellige restaurants en prachtige middeleeuwse huisjes.
 • Gravensteen
  Behalve dat het een mooi kasteel is, is het ook nog eens erg leuk voor kinderen. Ook voor volwassenen met een kinderlijk hart trouwens. Toen wij er waren was er een prachtige tentoonstelling van Het Zwanenmeer. Het verhaal werd kleurrijk uitgelegd, speciaal voor kinderen.
 • De Belfort
  De belforttoren van Gent vertelt het eigenzinnige verhaal van de stad. Naast een leuke geschiedenisles heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad.
 • Graslei & Korenlei
  Dit is het kloppende hart van de historische binnenstad. Prachtige gildehuizen staan aan de oevers van de Leie.
 • Gent in het donker
  Ga ’s avonds ook de stad in! Gent is een meester in het verlichten van haar gebouwen en de stad wordt nóg mooier wanneer de zon onder gaat.

Gent met de trein

Vanaf Rotterdam doe je er met de trein ongeveer twee en een half uur over, met overstap op Antwerpen Centraal. Met de Thalys ben je sneller (maar ook duurder). Gent heeft twee treinstations: Gent-Sint-Pieters en Gent Dampoort. Gent Dampoort bevindt zich in de buurt van het centrum, maar Gent-Sint-Pieters is mooier. Het treinstation is een imposant bouwwerk en zeker de omweg waard. Vanaf Gent-Sint-Pieters ben je binnen 10 minuten met de tram in het centrum.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Esther Beantwoorden

  Fijne blog dit. Ik zat gisteren nog aan Gent te denken. Ik ben er nu zo’n 3 keer geweest en de stad is tot nu toe wel mijn Vlaamse favoriet, moet nodig weer eens terug!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.