Treingids: Duitsland (Thüringen)

Veel gestelde vragen:

Hoe kom ik met de trein in Thüringen?
Vanaf Amsterdam Centraal neem je de ICE van de Deutsche Bahn richting Basel. Je stapt wel eerder uit bij Frankfurt am Main en vanuit daar pak je de ICE richting Berlijn en stap je uit in Erfurt. Erfurt is tevens de hoofdstad van Thüringen.

Waar kan ik mijn treintickets boeken?
Treintickets naar Erfurt koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kunt al in Erfurt, Jena, Eisenach of Weimar zitten vanaf € 60,- (enkele reis).

Reisinformatie Thüringen

Thüringen is een deelstaat in het midden van Duitsland. Het is tevens één van de kleinere deelstaten van het land, al heeft het wel veel te bieden. Het grenst aan het Rhöngebergte en de uitlopers van het Harzgebergte. Naast Erfurt als hoofdstad kent het nog vele mooie plekken als Jena, Eisenach en natuurlijk Weimar. Ook heeft het zijn eigen treinmaatschappij sinds 1989 in het zuiden van Thüringen.

Reizen per trein door Thüringen

Wanneer je met de ICE vanaf Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal vertrekt reis je door Duitsland met de stad Basel in Zwitserland als eindbestemming. Natuurlijk stap je al veel eerder uit, namelijk in Frankfurt am Main. Vanuit hier pak je de ICE of een aantal regionale treinen in richting van Thüringen. Je hebt hier dus de keuze op welke snelheid je de bestemming wilt bereiken.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Thüringen, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden zijn. Wij hebben deze reis gemaakt ivm kerstmarkten. Wij kennen dus ook maar 4 steden, maar Thüringen biedt meer dan alleen Erfurt, Jena, Eisenach en Weimar. Ze liggen wel allemaal aan dezelfde spoorlijn en zijn met dezelfde trein te bereiken. Qua natuur en historie biedt Thüringen veel, er zijn namelijk mooie kastelen te bezoeken, vele natuurgebieden en de stad Weimar staat natuurlijk bekend om de Weimarrepubliek (1918 – 1933). Daarnaast is de scheiding die Duitsland heeft meegemaakt van 1945 – 1990 soms nog goed te merken in bepaalde steden, maar ook aan de inwoners.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Duitsland is best goedkoop, maar er zijn altijd wel manieren om meer geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit wel ongeveer 12 weken van te voren, want anders worden ze steeds duurder). Tickets online aanschaffen is ook iets goedkoper dan ze ter plekke kopen. Op de website van de Deutsche Bahn kun je je reis plannen en treinkaartjes kopen.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps. Via Maps zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke treinmaatschappij het is. Echter heeft de Deutsche Bahn ook een aantal goede apps die erg bruikbaar zijn voor het plannen van je reis. Eén daarvan is de DB Navigator, deze app is te vergelijken met de reisplanner van de NS. Mocht je daarnaast echt een treinliefhebber of treinspotter zijn, dan bestaat er ook de DB Zugradar. Deze app laat je precies zien waar op dat moment treinen in Duitsland rijden en als je klikt op één van de icoontjes, dan krijg je gelijk informatie over deze trein, de bestemming en eventuele tussenstops met tijd, erg handig dus!

Hoteltip in Weimar: Grand Hotel Russischer Hof

Klik hier om te boeken

Deze route namen wij:

Dag #1: ICE vanaf Utrecht naar Frankfurt am Main. Vanuit daar verder naar de kerstmarkt + rondleiding in Erfurt en het hotel in Weimar.
Dag #2: Vanuit Weimar door naar Jena. Waarbij er een rondleiding en een bezoek aan de kerstmarkt plaatsvind. Aan het einde van de dag terug naar Weimar voor de overnachting.
Dag #3: We laten Weimar achter ons en gaan richting Eisenach en brengen een bezoek aan kasteel Wartburg.
Dag #4: Bezoek aan Weimar zelf met rondleiding. Aan het einde van de dag terug naar Nederland via Frankfurt om Main.

Lees ook meer over de bezochte kerstmarkten:
Magische kerstsferen in Erfurt
Klassieke Kerstmarkt in Weimar
Middeleeuwse kerstmarkten van Jena en Eisenach

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Daphne Beantwoorden

    Interessant! Ik of wij denken er over na om in het voorjaar met de trein door Duitsland te reizen met ons gezinnetje. Er schijnen in Duitsland vooral in de ICE ook kindercoupés te zijn. Ook dit gebied neem ik mee. Ipv alleen de standaard gebieden.

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Leuk! Treinen is sowieso leuk met kinderen 🙂 Echt een heel avontuur voor ze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.