Treingids: Duitsland (Thüringen)

Op Reizen met de trein kan je niet alleen terecht voor inspirerende reisverhalen over treinreizen, maar ook voor nuttige informatie over het treinreizen zelf. Van elk gebied waar wij komen, publiceren wij een Treinbijbel – een handige gids met van A tot Z informatie over het gebied. Thüringen is een deelstaat in Duitsland waar veel toeristen wel doorheen reizen, maar er nauwelijks stoppen. Deze Treinbijbel geeft meer inzicht over het treinreizen in dit gebied en de bezienswaardigheden.

A -Apps

Apps zijn altijd handig voor het plannen van een treinreis. De DB heeft hier een aantal handige apps voor gemaakt:

 • De DB Navigator app is vergelijkbaar met de reisplanner app van de NS. Het geeft je een ruime keuze aan treinen die je kunt nemen, ook buiten Duitsland zelf. Maar het kan je ook een kaart laten zien met de hele route die je gaat afleggen tot aan je eindbestemming.
 • De DB Zugradar is echt een app voor treinliefhebbers en treinspotters. Deze app laat je namelijk zien waar op dat moment treinen in Duitsland rijden en als je klikt op één van de icoontjes, geeft het ook nog informatie over de trein, de bestemming en de tussenstops met tijd.
 • De Thuringia Map Offline is een handige app voor als je een kaart bij je wil hebben die je ook offline kan raadplegen.
 • Deze app heeft niet iets met treinreizen te maken, maar kan misschien nog van pas komen! De Bratwurst-App für Thüringen is een grappige app die aangeeft waar je de dichtstbijzijnde braadworst kan halen. Handig, want van deze braadworst wil je wel blijven eten!

B – Bratwurst

De Thüringer Bratwurst en dan vooral de Thüringer Rostbratwurst is één van de lekkerste braadworsten ter wereld. Nergens worden ze zo overheerlijk gemaakt als hier. Echt het proberen waard voor wanneer je een lange treinreis moet gaan maken of voor…nou ja, voor altijd eigenlijk wel.

C – Concentratiekamp

Terwijl je door Thüringen reist, is dit een plek waar je toch even bij stil moet staan. In de buurt van de stad Weimar bevindt zich het concentratiekamp Buchenwald. Het kamp staat in een bosrijke omgeving en was volkomen afgesloten van de bewoonde wereld. Hier vonden 56.545 mensen de dood. Het concentratiekamp is gratis te bezoeken. Het kamp is niet per trein te bereiken, maar vanaf het treinstation van Weimar gaat er een bus.

D – Deutsche Bahn

De Deutsche Bahn, afgekort de DB, is de treinmaatschappij in Duitsland. Die Bahn is ontstaan in 1994 uit een fusie van de West-Duitse en de Oost-Duitse Spoorwegen. De DB verzorgt elke treinreis in Duitsland, maar heeft daarnaast ook de ICE (de hogesnelheidstrein) naar bijv. Nederland en de DB Autozug. De laatste rijdt veel naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk & Zwitserland en zoals de naam al zegt, neemt ook de auto’s van de passagiers mee.

E – Erfurt

Erfurt is de hoofdstad van Thüringen en een levendige plek. De meeste treinen gaan eerst door naar Erfurt en vanaf Erfurt kan je veel van de overige steden/dorpen bezoeken. Het is een historische stad en tijdens de Tweede Wereld oorlog heeft het weinige schade opgelopen. Daardoor zijn er nog veel historische bezienswaardigheden, zoals één van de oudste synagogen ter wereld. Lees hier meer over Erfurt <—

F – Fietsen

Thüringen is echt de plek voor een actieve vakantie en naast wandelen, is fietsen ook erg populair. Handig om te weten is dat op de regionale treinen fietsen gratis mee mogen. Zo kan je heel Thüringen ontdekken met de trein en fiets. Let wel, als de trein vol zit kan de fiets niet mee.

G – Goethe

Johann Wolfgang von Goethe was een bekend schrijver, wetenschapper, filosoof en staatsman. Hij woonde bijna zijn hele leven in de stad Weimar, waar hij bevriend raakte met Friedrich Schiller. Uit deze samenwerking kwam een nieuwe stijl vort, wat de Weimarer klassik wordt genoemd. Hij heeft veel betekent op het gebied van litteratuur en voor Thüringen zelf. In Weimar staat er een standbeeld van hem samen met Schiller en je kan er zijn huis bezoeken.

I – ICE

De InterCity Expres is de hogesnelheidstrein met een topsnelheid van 300 km/u van de Duitse spoorwegen. Deze vertrekt 7 keer op een dag richting steden als Frankfurt, Dusseldorf en Keulen. Hij rijdt dus niet door naar Thüringen, maar vanuit Nederland kan je het beste de ICE richting Frankfurt pakken en daar overstappen op de trein naar Erfurt.

J – Jena

Jena is de op een na grootste stad van Thüringen en vooral bekend als centrum voor de optische industrie. Ook is Jena een bekende universiteitsstad. De stad heeft een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals de Jen Tower (waar je naar boven kan voor een fantastisch uitzicht) en een oude middeleeuwse stadsmuur. Ook staat aan de rand van Jena het vakantiehuisje van Goethe. Lees hier meer over Jena <—

K – Kerstmarkten

Thüringen staat ook bekend om zijn mooie en traditionele kerstmarkten. De kerstmarkten zijn knus, gezellig en vol met ambacht. Er komen nog maar weinig toeristen op af en de koopwaar is nog niet zo commercieel zoals bijvoorbeeld in Düsseldorf. Afgelopen winter bezochten wij de kerstmarkten van Erfurt, Weimar en een aantal middeleeuwse kerstmarkten.

M – Maarten Luther

Een van de bekendste personen uit Thüringen is Maarten Luther. Hij studeerde een tijdje in Eisenach en aan de universiteit van Erfurt. In Thüringen heeft hij in verschillende kerken gepredikt en in het kasteel Wartburg vertaalde hij het Nieuwe Testament in het Duits. Zijn kamer in het Wartburg is nog steeds te bezoeken.

N – Nostalgische stoomtreinen

In Thüringen vind je een aantal nostalgische stoomtreinen. De bekendste is de Oberweibacher Bergbahn, die de verbinding vormt tussen de Schwarzatalbahn met de hoogvlakte van Oberweibach. De trein neemt je mee voor een fantastisch uitzicht over het Thüringer Wald. Kijk op de website van Thüringen voor nog meer nostalgische ritjes.

P -Prijzen

Vanaf € 49,- heb je al een ticket voor de ICE van Utrecht Centraal naar Frankfurt. Een ticket van Frankfurt naar Erfurt kost ongeveer € 58,-. Let op: de prijzen kunnen verschillen. Tijdens onze reis maakte wij vooral gebruikt van een Interrail pas. Handig voor als je veel steden met de trein wilt bezoeken. Een Interrail pas voor heel Duitsland kost €157,- en daarmee kan je dus zoveel treinen pakken als je zelf wil.

S – Süd-Thüringen-Bahn

De Süd-Thüringen-Bahn is een spoorwegmaatschappij die los staat van de DB en in het zuiden van Thüringen rijdt.

T – Tickets

Ook in Thüringen vind je veel speciale treintickets met korting. Zo heb je de Thüringen-Ticket voor € 23,-. De ticket is een dag geldig. Ook heb je de ThüringenCard, waarmee je voor € 18,- een dag gratis kan reizen door Thüringen en ook korting krijgt op verschillende bezienswaardigheden.

W – Weimar

Weimar is een historische stad in Thüringen en mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Thüringen. Hier ontstond de Weimarer Klassik onder Goethe. Het centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en enkele bezienswaardigheden zijn Anna Amalia-bibliotheek, enkele Bauhaus werken en het beruchte concentratiekamp Buchenwald. Lees hier meer over Weimar <—

Kirsten (29) is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Daphne Beantwoorden

  Interessant! Ik of wij denken er over na om in het voorjaar met de trein door Duitsland te reizen met ons gezinnetje. Er schijnen in Duitsland vooral in de ICE ook kindercoupés te zijn. Ook dit gebied neem ik mee. Ipv alleen de standaard gebieden.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Leuk! Treinen is sowieso leuk met kinderen 🙂 Echt een heel avontuur voor ze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.