Fietsend door Flanders Fields

Het heeft net geregend en het groene gras ruikt naar zomer. Tussen de glooiende heuvels vliegen vlinders druk heen en weer. Het is een vredig plaatje en ik fiets dolgelukkig door dit landschap heen. Toch is het ook een vreemd gevoel, want honderd jaar geleden zag het er hier heel anders uit. Verschroeide aarde, modder, kraters en dode soldaten. Ik fiets door de bekende Flanders Fields, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zo verschrikkelijk gevochten is en waar zoveel jonge mannen hun leven hebben verloren. 

Fietsen huren

Een mooie manier om de Westhoek te ontdekken is per fiets. Het fietsnetwerk is zeer uitgebreid en goed aangegeven, waardoor je eenvoudig naar de verschillende bezienswaardigheden, monumenten, begraafplaatsen en dorpen fietst. Wij volgen een stuk van de Vredesroute en huren onze fietsen bij Chez Marie. Terwijl Nick als een jonge god de heuvels opvliegt, volg ik hem hijgend en kruipend achterna. Meer achteruitgaand dan vooruit. Ik heb zelf niet zo veel met fietsen en wandel liever dan dat ik fiets. Toch geniet ik van al het groen om mij heen, tot we ineens aankomen bij het Hooge Crater Museum. Een stilte valt op ons neer, terwijl links van ons een grote militaire begraafplaats opdoemt. We zetten onze fietsen neer en stappen het kerkhof op.

Fietsen door de westhoek

Het Hooge Crater Cemetery telt bijna zesduizend graven. De omgeving van de Hooge was gedurende de hele oorlog het toneel van een felle strijd. Het museum – dat tegenover de begraafplaats ligt – vertelt ons hier meer over. De verhalen, de strijd en het leed. We zijn er stil van. Even later lopen we een nieuwe berg op, waar de kraters nog te zien zijn. Het is stil in het bos, alsof ook de vogels zich beseffen dat dit een bijzondere plek is.

Passchendaele

We fietsen door naar Passchendaele, bekend van de gruwelijke en bittere Slag om Passchendaele. Ook hier werd tijdens de eerste oorlog hard gevochten. Hoe hard, leren we in het Memorial Museum Passchendaele 1917. Wanneer je geïnteresseerd bent in de Eerste Wereldoorlog, is dit een goed museum om te bezoeken. Ook voor kinderen. Je leert alles over de oorlog op een interactieve manier en je kunt zelf zelf door de (nagemaakte) loopgraven lopen. We bezoeken ook een echte bunker, die helaas enkel in 2017 te bezoeken was.

Fietsen door de westhoek

Tyne Cot Cementery

Het laatste stuk van de route gaat over een oud treinspoor (Spoorlijn 64), de Stroroute genoemd. Langs de route vind je verschillende informatieborden over de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de oorlog liep deze lijn tussen Ieper en Zonnebeke. Het station Zonnebeke is nu heringericht als jeugdhuis. Tussen Zonnebeke en de Passendalestraat werd de spoorlijn een fietspad dat nu bekend staat als The Road to Passchendaele. Het stuk spoorlijn werd tijdens de oorlog gebruikt voor de troepenmars tussen Zonnebeke en Passchendaele. De fietsroute eindigt bij het Tyne Cot Cementery, de grootste militaire begraafplaats op het vaste land. Hier liggen ongeveer twaalfduizend mannen begraven, de helft meer dan het kleine Hooge Crater Cementery. Het is onwerkelijk om te zien hoeveel graven hier liggen, al wordt de rust nog wel eens verstoord door een puberende student die hier met busladingen vol afgezet worden. Ondanks de grootte van de begraafplaats, voelt het bijna meer aan als een attractie door de drukke kinderen. Er zijn dus indrukwekkendere begraafplaatsen, maar goed – die zijn dan weer niet zo groot.

Fietsen door de westhoek

Met de trein naar Ieper

Dat de Westhoek een prachtige regio is, willen we je graag de komende weken laten zien op Reizen met de Trein. Mocht je toch nu al de trein willen pakken richting de Westhoek, dan kun je het beste je reis even plannen via NS International. De reis van Rotterdam Centraal naar Ieper duurt ongeveer drie en een half uur, met overstap op Antwerpen. De reis is goed te doen, want de treinen sluiten goed op elkaar aan en met een goed boek erbij zijn die drie uren zo voorbij. Een retourticket kost ongeveer € 90,-.

Meer weten over Ieper, Poperinge, de Eerste Wereldoorlog (en welke rol de treinen hadden) en het fijne bier? Blijf RmdT in de gaten houden en kijk ook op www.toerismewesthoek.be voor meer informatie!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.