Magische kerstsferen op de kerstmarkt in Erfurt

Wanneer de winterzon zijn laatste stralen op de kathedraal van Erfurt schijnt, beginnen de lampjes van de kerstmarkt te branden. De ijzige kou maakt plaats voor warmte. De geur van bratwurst stijgt op en ik verwarm mijn handen aan een zoete glühwein. Terwijl wij in Nederland nog Sinterklaas liedjes zingen begint hier advent – en is de kersttijd aangebroken. Drie dagen lang bezoeken wij de kerstmarkten van het prachtige Thüringen.

Met de trein reizen wij (in samenwerking met Cityzapper) langs de steden Erfurt, Weimar, Jena en Eisenach. Erfurt is onze eerste stop en verrast ons meteen met een bruisend centrum en een feestelijke kerstmarkt. Een keer eens wat anders dan Düsseldorf en Keulen? Dan is de onontdekte kerstmarkt van Erfurt een leuke (niet toeristische) afwisseling!

Boek hier je treintickets naar Erfurt via NS International

Dwars door Duitsland

Om 5 uur gaat de wekker. Een kerstmarkt ontdekken die nog niet door Nederlandse toeristen wordt overstroomd, vergt wat inspanning. Erfurt ligt niet ‘lekker makkelijk’ net over de grens van Nederland. Om aan de stroom toeristen te ontsnappen moet je namelijk iets langer reizen. Erfurt ligt in de deelstaat Thüringen en dat ligt weer in het midden van Duitsland. Het is met de trein 7 uur reizen. Slik. Maar je bent een reiziger of je bent het niet en als de trein niet jouw favoriete vervoersmiddel is, dan zit je hier natuurlijk niet echt goed.

De 7 uur durende reis gaat dwars door Duitsland heen en laat je kennis maken met het fantastische landschap van dit veelzijdige land. Wij namen op vrijdag rond 7 uur ’s ochtends de ICE van Utrecht naar Frankfurt. Vanaf Frankfurt gaan wij verder met de IC tot aan Erfurt. Voor de IC hadden wij niet gereserveerd en kwamen wij noodgedwongen terecht op het balkon, maar het landschap is onbetaalbaar. Tip: wanneer je zoals ons meerdere kerstmarkten bezoekt is een Interrailticket erg handig. Wij hadden ook een Interrailticket.

Zodra je Thüringen binnenrijdt merk je het al. Heuvels worden hoger, de mist trekt op (echt waar!) en de dorpen bestaan voornamelijk uit vakwerkhuizen. In de verte zie je hier en daar een kasteel. Helaas heeft ook de DB wel eens last van vertraging en komen wij een uur later dan gepland aan. Gelukkig was onze gids zo aardig om op ons te wachten en konden wij direct beginnen aan een tour door de stad – en natuurlijk langs de kerstmarkt!

Kerstmarkt in Erfurt

Anders dan anders

We staan midden in een smalle straat vol oude ambachtshuizen en winkeltjes. Het is er druk en een paar vroege vogels doen er hun eerste kerstinkopen. Daniel – onze gids – draait zich glunderend naar ons om. “Je zou het misschien niet zeggen, maar wij staan nu op een brug,” zegt hij vrolijk. Ik kijk om mij heen. Niets duidt erop dat we op een brug staan. De huizen staan dicht tegen elkaar en er is geen rivier te zien. “Ken je de brug in Florence? Onze brug, de Krämerbrücke, is 20 jaar ouder en de enige brug in Europa waar ook nog echt mensen op wonen.”

Onze vriendelijke gids weet Erfurt mooi te verkopen en vertelt trots waar Erfurt in uitblinkt. Naar mijn mening is dat helemaal niet nodig, want ook zonder de beste, grootste of mooiste te zijn wint Erfurt langzaam mijn hart. Iedereen met ogen kan zien dat Erfurt prachtig is.

Tip: Drink warme chocolade bij Goldhelm Schokolade. Wij werden hier afgezet door onze gids en – verkleumd als wij waren – namen wij dankbaar plaats aan een van de tafeltjes. Ik dronk hier een warme chocola met chili en Nick pure chocola (en ja, ik zeg chocola want heel veel melk zit er niet in). Het is echt puur chocola wat je drinkt. Het smaakt echt goddelijk en de taarten zijn ook niet mis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Erfurt nauwelijks gebombardeerd en daar plukken wij nu de vruchten van. De stad heeft een prachtig middeleeuws uiterlijk en heeft niet alleen een zeldzame brug, maar is ook in het bezit van de oudste synagoge van Europa. Ik kom er al snel achter dat Thüringen inderdaad de schatkamer van Duitsland is. Namen als Martin Luther, Bach, Goethe, Schiller, Wagner, Strauss en Nietzsche komen voorbij. Allemaal zijn ze óf geboren in Thüringen of hebben ze hier gewoond. Luther zelf ging in Erfurt naar de universiteit. Dit stukje Duitsland ademt geschiedenis en dat is ook terug te zien in de architectuur.

Kerstmarkt in Erfurt

Glühbier en de lekkerste bratwursten

Alleen de geschiedenis al van Thüringen maakt de 7 uur durende reis meer dan waard. En dan heb ik het nog niets een gehad over de kerstmarkten. De kerstmarkt van Erfurt is één van de grootste in Thüringen en ook het levendigst. Naast dat Erfurt een prachtig middeleeuws centrum heeft, is het ook een studentenstad. Uitgaan is dus erg gezellig en dit zie je ook weer terug op de kerstmarkt. De markt van Erfurt richt zich meer op drank en ambachtelijk eten en voelt een beetje aan als een populaire foodfestival.

Kerstmarkt in Erfurt

Thüringen is erg trots op zijn ambachten en bijna 100% van wat je op deze kerstmarkt kan eten, is gemaakt van producten uit Thüringen zelf. En dat proef je! Zodra Nick en ik op een kerstmarkt in Duitsland staan, nemen wij altijd eerst een bratwurst (tja, hoort toch een beetje bij het kerstmarktgevoel) en hier hebben wij de lekkerste bratwurst ooit gegeten. Vers, smakelijk en goedkoop (prijs verschilt van €1,- tot en met €2,50).

Zelf spoelde ik de bratwurst weg met glühwein, maar Nick probeerde een glühbier. Dit is inderdaad gewoon bier, maar dan warm. De sfeer is erg gezellig en door de kathedraal krijgt de kerstmarkt iets magisch. Na afloop gingen wij ook nog even richting de citadel van de stad voor een prachtig uitzicht over de kerstmarkt.

Kerstmarkt in Erfurt

Ben jij wel eens in Thüringen geweest? De kerstmarkten zijn er erg gezellig! Binnenkort meer…

Onze reis werd mede-mogelijk gemaakt door:

Kerstmarkt in Erfurt
Kerstmarkt in Erfurt
Kerstmarkt in Erfurt

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Yvonne Beantwoorden

  Het was nou echt nog nooit in me opgekomen om met de trein naar Kerstmarkten te gaan, maar wat een goed idee eigenlijk! En inderdaad heel gaaf die vakwerkhuizen, meteen echt in het buitenland en dat zo dichtbij huis. Ik kom er steeds meer achtrer hoe leuk Duitsland is. 🙂 Thx voor de tip!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Leuk om te horen! Duitsland is echt een fijn land en inderdaad, met de trein ben je er zo 🙂

 2. Ellen Beantwoorden

  Ziet er weer ontzettend mooi uit! Goed dat je deze reizen zo prachtig op de kaart weet te zetten!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Lieve reactie, dank!

 3. Jacomijn - Safe and Healthy Travel Beantwoorden

  Wat gaaf dat die stad nog zo oud en authentiek is, daar hou ik erg van! En dat er dan zoveel bekende mensen hebben gewoond, verassend! Leerzame tour!

 4. antonette - we12travel Beantwoorden

  Erfurt ziet er uit als Duitsland op zijn best. Ik ben niet zo’n stedenmens, maar op plekken waar vakwerkhuisjes staan, voel ik me altijd goed. Ik ga Erfurt trouwens eens opzoeken op de kaart, géén idee waar het ligt.

 5. ivonne Beantwoorden

  Ik ben persoonlijk niet echt een grote fan van kerstmarkten maar die oude stadjes spreken mij helemaal aan. Zelf zou ik dan dus in de zomer die kant uit gaan en het proberen te combineren met wat wandelen. Weet je of er ook wat te wandelen is in de regio?

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Zeker, Thüringen is een fantastische regio om te wandelen. Veel natuur, mooie dorpen. Ik heb er zelf niet gewandeld, maar las op http://www.indebergen.nl wel een artikel over wandelen in Thüringen. De site werkt bij mij alleen nu even niet.

 6. Jempi Beantwoorden

  Ik ben fan! Met de trein door Duitsland reizen en de mooiste kerstmarkten meepakken, dit moet wel geweldig leuk zijn. Interessant ook dat ik in je beschrijvingen ook een beetje de geschiedenis van de plaatsen die je bezocht hebt kan opsnuiven. Zucht…bratwürst…zooo lekkerrrr 😉 Is Nick al een beetje bekomen van het glühbier (warm bier, zo raar)? 🙂 Héél leuk artikel om te lezen en zeker en vast ook om te beleven! Tof!

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Begin nou niet over de bratwürst… Ik krijg gelijk heimwee. De shock die ik kreeg van dat warme bier staat me nog bij ;). Heb zeker een paar dagen nodig gehad om het gehele idee te verwerken. En ja, geschiedenis is een groot deel van ons en dat zal je altijd wel terug zien :)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.