Lichtjes spotten op de kerstmarkt in Keulen

Eindelijk. Daar staat hij. Ik tuur met mijn hand boven mijn ogen omhoog. De torens verdwijnen bijna geheel in de mist en de ochtendzon geeft het geheel een gouden gloed. Wat een kolos! De Dom van Keulen is veel groter dan ik had verwacht, want al jaren zie ik alleen de onderkant van de kathedraal. Als steward op een nachttrein reed ik vaak langs Keulen en soms stopte de trein er ook. Ik ging dan altijd snel naar buiten om zo veel mogelijk van de Dom te zien, maar door het dak van het station zag ik alleen de onderkant. Tot nu toe. Want ik ben nu in Keulen en niet alleen voor een overstap. Ik ben hier voor de Dom…en natuurlijk de kerstmarkt!

509 treden

Net zoals Düsseldorf heeft Keulen het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De steden werden behoorlijk gebombardeerd en daardoor is er nog maar weinig Alt Stadt over. In Keulen zijn er iets meer oude gebouwen bewaard gebleven of opnieuw in oude stijl opgebouwd. Hierdoor heeft de stad iets meer karakter dan Düsseldorf, maar dat is een persoonlijke mening. Door de Dom en het oude gedeelte van Keulen kwam ik veel meer in een kerstsfeer.

Om een beetje een overzicht te krijgen van de stad en zijn verleden, mag een bezoekje aan de Dom en zijn torens niet ontbreken. De Dom is gratis te bezoeken, zolang er geen mis is (zoals bij ons wel het geval was). Om de toren te mogen beklimmen wordt wel entreegeld gevraagd. Voor € 4,- mag je de toren in, met zijn 509 treden. De toren is best smal en loopt cirkelend omhoog en hierdoor zie je ook niet hoe ver het nog is. Het is best een behoorlijke klim, maar het uitzicht is het waard! Heel Keulen ligt aan je voeten. Tijdens de klim kan je ook al af en toe het uitzicht zien en aan de voet van de Dom ligt kerstmarkt nummer 1, met rode daken en ontelbare kerstbomen.

>>> Boek hier je treinticket naar de kerstmarkt van Keulen <<<

Kerstmarkt Keulen

Kerstmarkt Keulen

Het riool

Voor je de kerstmarkt opgaat, is het aan te raden om de stad zelf ook te ontdekken. Keulen is namelijk een archeologisch paradijs! Colonia Claudia Ara Agrippinensium, of te wel Keulen, was een belangrijke stad in de Romeinse tijd en de hoofdstad van Germania Inferior. Er is veel bewaard gebleven uit deze tijd en er zijn dan ook veel opgravingen verricht. Vooral bij het stadhuis (Rathaus) ligt een archeologische parel! Hier kan je het Praetorium bezoeken, wat het paleis was van de keizerlijke gouverneur. Ook kan je een stukje het oude riool in, wat erg interessant is. Kijk hier voor meer informatie >>>

Kerstmarkt Keulen
Kölsch, het stadhuis en het riool

Nog meer bier

Ook Keulen heeft een eigen bier! Het is hiervoor raadzaam om niet direct in de buurt van een kerstmarkt een kroeg in te duiken, maar een stukje verder te lopen. Ook de kerstmarkt van Keulen is namelijk onwijs druk en om rustig een biertje te kunnen drinken of te lunchen moet je een beetje uitwijken. Wij liepen naar het Brauhaus ‘Dom im Stapelhaus‘ waar je prima een Kölsch kan drinken en waar we heerlijk gegeten hebben. Er hing een gezellige sfeer en er werd live muziek gespeeld.

De kerstmarkt van Keulen

Kerstmarkten zijn altijd extra leuk wanneer het donker is of begint te worden. Het is gewoon gezelliger. Lichtjes glinsteren overal, geuren van gerookte zalm vermengen zich met chocola en bratwursten en de Glühwein vloeit rijkelijk. Ook in Keulen heb je verschillende stukjes kerstmarkt. Persoonlijk vonden wij de kerstmarkt naast de Dom het gezelligst en de kerstmarkt op de Alter Markt het authentieks.

Bij de Dom zijn het voornamelijk rode kraampjes, maar met leuk waar. In het midden vind je hier een podium en duizenden lichtjes. Dat in combinatie met de Dom op de achtergrond zorgt erg voor een Charles Dickens sfeer. De kerstmarkt op de Alter Markt (zie hoofdfoto) bestaat uit gezellige houten hutjes met veel ambachtelijk waar. Voor kinderen staat er ook een minireuzenrad.

Voor de beste Glühwein kan je het beste bij de Dom zijn, maar voor een heerlijke authentieke Flamkuchen is de Alter Markt weer top. Zoals gezegd zijn de kerstmarkten van Keulen ook weer erg druk en voornamelijk stampvol met Nederlanders, maar niet zo erg als in Düsseldorf. Dit komt omdat de markten wat weidser zijn en er zo wat meer loopruimte is.

Kerstmarkt Keulen

Kerstmarkt Keulen

Kerstmarkt Keulen

Treinreis naar Keulen

Binnen ongeveer 2 uur reis je van Utrecht naar Keulen met de ICE van de Deutsche Bahn. Het voordeel van reizen per trein naar de kerstmarkt is dat je je niet druk hoeft te maken over het parkeren of het verkeer. Het is namelijk erg druk in de stad en door de vele Nederlanders met auto en ander verkeer, ontstaan er veel opstoppingen. Helemaal wanneer de kerstmarkten tegen de avond vol stromen, dan kom je bijna de stad niet meer uit met je auto.

Ook is de sfeer in de trein al erg gezellig! Boek van te voren je ticket, want hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. Dit geldt ook voor binnenlandse treinen. Wij gingen van Düsseldorf naar Keulen en dat was best een duur ritje, terwijl we enkele weken daarvoor de prijs voor een enkeltje Düsseldorf-Keulen hadden opgezocht en toen veel goedkoper uitkwamen.

>>> Boek hier je treinticket via NS International <<<

Kerstmarkt Keulen

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Esther Beantwoorden

  Oh, we hebben elkaar vorige week in Keulen echt net gemist! Jammer. Ik liep vorige week zondag de Dom in terwijl de mis net was begonnen. Was toch wel heel mooi. Daarna ben ik naar het Severinkwartier geweest, maar daarna de kerstmarkt in de Altstadt nog even in, wat kunnen ze dat toch goed hé. Heb je ook de kleinere kerstmarkten in de wijkjes bezocht? Sommige waren echt geweldig!!

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Wij gingen de Dom net uit toen de mis begon, dus inderdaad erg jammer. Wij hebben voornamelijk de kerstmarkten bij de Dom en in de Altstadt bezocht. Echt prachtig, zijn ze erg goed in 🙂

 2. Vince Beantwoorden

  Vorig jaar bezocht ik de kerstmarkten in Düsseldorf, Keulen en Munster, van deze drie scoort Munster toch wel het hoogst, gemutlich, en vooral niet zo overdreven commercieel als de markten in Dusseldorf wat in mijn optiek toch echt een grote tegenvaller was. Keulen is vooral imposant door de stad, en de gezellige markten.

  Dit jaar Dortmund, Essen en Osnabruck, ik ben erg benieuwd naar deze kerstmarkt steden.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Over Münster heb ik ook veel goeds gehoord! Wie weet voor volgend jaar. Ben ook benieuwd naar de kerstmarkten van Dortmund, Essen en Osnabruck

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.