100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog; Ieper, België

Vandaag herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog, nu 100 jaar geleden. In Nederland heeft deze oorlog niet zo veel littekens achtergelaten, maar in België – en dan vooral in de Westhoek – leeft het nog steeds. De stad Ieper had veel te lijden onder de oorlog. 100 jaar later bezoeken wij deze stad, waar de donkere geschiedenis in leven wordt gehouden. 

We bezoeken de Westhoek omdat treinen een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Vooral in dit gebied werd de trein veelvuldig ingezet als oorlogsstrategie. Nick schreef er al eerder een uitgebreid artikel over >>>

Treinverkeer Eerste Wereldoorlog

Westhoek

De stad Ieper ligt in de Westhoek in Vlaanderen. Dit gebied ligt in de buurt van Frankrijk en speelde een belangrijke rol in de loopgravenoorlog. Hier lag het front en vooral rond Ieper is er veel gevochten. Overal in de Westhoek vind je veel oorlogsmonumenten, militaire begraafplaatsen en musea die de oorlog herdenken en in leven houden – op dat we het niet vergeten. De littekens zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. Tijdens onze reis door de Westhoek bezoeken wij de steden Ieper en Poperinge, twee verschillende steden met allebei hun eigen geschiedenis en rol tijdens WOI.

Ieper 100 jaar geleden

Ieper (of Ypres) werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vanaf drie zijden omringd door Duitse en Britse troepen. Er zijn in totaal vier slagen uitgevochten om Ieper, maar de stad viel nooit in de handen van de Duitsers. Tijdens de laatste slag in maart 1918 werd Ieper geheel verwoest. Zes weken later – op 11 november 1918 – was de oorlog officieel afgelopen.

Na de oorlog wilden de Britten de stad niet meer opbouwen, maar zo laten als een macaber gedenkteken. Toch werd de stad weer teruggebracht in de vooroorlogse staat. De gebouwen zien er dus oud uit, maar zijn ‘maar’ 100 jaar oud.

ieper
© Publiek domein

Ieper nu

De stad is dus geheel opnieuw opgebouwd, maar blijft een belangrijk herdenkingspunt voor de Eerste Wereldoorlog. Vooral de Britten hebben hier veel landgenoten verloren. Elke dag om acht uur ’s avonds wordt nog steeds de Last Post gespeeld, als herinnering aan de gesneuvelden in Ieper. Ook kun je meer leren over de Eerste Wereldoorlog in het prachtige museum In Flanders Field.

Ondanks alle herdenkingen en musea, is Ieper geen trieste stad. Rondom de Grote Markt vind je veel gezellige café’s en restaurants en het centrum voelt erg gemoedelijk aan. Misschien weten de Iepenaren juist door het trieste verleden hoe ze moeten genieten van het leven. De biertjes vloeien rijkelijk en er is hier geen tekort aan goede restaurants, speciaalzaakjes en gezellige terrasjes. Oh, en wat zijn de mensen hier toch ongelofelijk aardig! Ieper is de ideale citytrip voor zowel foodies als geschiedenisliefhebbers en Nick en ik zijn verliefd geworden op dit gebied.

  • Westhoek met de trein
  • Ieper
  • ieper

Fietsend door Flanders Fields

Rondom Ieper liggen de Flanders Fields, waar erg werd gevochten. De kraters zijn nog zichtbaar. Vanuit Ieper beginnen veel fietstochten die je langs belangrijke plekken voeren. Je komt langs musea, militaire begraafplaatsen en plekken waar de slagen werden uitgevochten. Het is echt een aanrader om dit gebied met de fiets te ontdekken. We schreven er al eerder een uitgebreid artikel over >>>

Met de trein naar Ieper

Dat de Westhoek een prachtige regio is, willen we je graag de komende weken laten zien op Reizen met de Trein. Mocht je toch nu al de trein willen pakken richting de Westhoek, dan kun je het beste je reis even plannen via NS International. De reis van Rotterdam Centraal naar Ieper duurt ongeveer drie en een half uur, met overstap op Antwerpen. De reis is goed te doen, want de treinen sluiten goed op elkaar aan en met een goed boek erbij zijn die drie uren zo voorbij. Een retourticket kost ongeveer € 90,-. Klik hier om voordelig een treinkaartje te boeken >>>

Dit mag je niet missen in Ieper

  • Natuurlijk draait het in Ieper veel om de Eerste Wereldoorlog, dus neem vooral een kijkje bij The Last Post om acht uur in de avond. Deze herdenking vindt plaats bij de Menenpoort. Tip: wees er op tijd bij, want het is er altijd druk.
  • Wat je ook niet mag overslaan is de In Flanders Field Museum in de Lakenhal. Hier leer je alles over de Eerste Wereldoorlog en vooral wat het met de stad deed.
  • Wij verbleven in B&B Bike & Breakfast, waar we echt van onder de indruk waren. De sfeervolle B&B is helemaal in retrostijl en ontzettend knus. We hadden een prachtige kamer en de host was ontzettend aardig. Het ontbijt was ook erg uitgebreid.
  • Ieper barst van de leuke cafeetjes en restaurants, maar wij aten bij Brasserie Kazematten. Dit restaurant zit in de muren van de vestigingsmuur van Ieper en speelde een belangrijke rol tijdens WOI. Ook niet onbelangrijk: het eten is er heerlijk en je kunt hier biertjes proeven van hun eigen brouwerij.
  • Wil je een fiets huren? Doe dat dan bij Chez Marie. Je krijgt een handige kaart mee en uitleg over de fietsroutes. Ook verkopen ze er Belgische specialiteiten en snoepgoed (en daarnaast is de eigenares onwijs aardig ;)).

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.