Treingids: Groot-Britannië (Cornwall – Zuidwest Engeland)

VEELGESTELDE VRAGEN:

Hoe kom ik met de trein in Zuidwest-Engeland?
Vanuit Amsterdam of Rotterdam kun je met de Eurostar rechtstreeks naar Londen reizen (ong. vier uurtjes). Vanuit Londen neem je vervolgens de trein naar Manchester, vanwaar je verder kan reizen.

Waar kan ik mijn treintickets kopen?
Treintickets naar Londen koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kunt al in Londen zitten vanaf € 59,- (enkele reis).

REISINFORMATIE CORNWALL:

Cornwall is een hertogdom dat aan de zuidwest kust van Engeland ligt en staat vooral bekend om het ruige en ongerepte landschap, het zeeklimaat waardoor het er zelden vriest, het ‘Land’s End’ en het wel bekende St. Michaels Mount! Enkele grote plaatsen zijn Truro (de hoofdstad), St. Austell, Newquay en Falmouth.
Cornwall heeft een boeiende geschiedenis en dan vooral met betrekking tot de trein. Dit hertogdom werd namelijk pas echt bereikbaar na de aanleg van de spoorlijn.

Wanneer je met de Eurostar naar Londen reist, kom je aan op het station St. Pancras International. Dit station ligt in het centrum van Londen, direct naast het ook zo bekende King’s Cross treinstation. Vervolgens reis je met de metro naar Londen Paddington, vanwaar je de trein kan pakken richting Truro, de hoofdstad van Cornwall. Vanuit Truro kan je alle kanten op binnen Cornwall.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Cornwall, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden zijn. Veel mensen reizen eerst naar Truro vanuit Londen (vijf uur met de trein) en ontdekken de regio vanuit daar. De belangrijkste steden zijn: Launceston, Truro, Newquay, St. Austell en Liskaerd. St. Austell staat bekend om het EDEN project, wat een educatief ecopark is met flora en fauna van over de hele wereld. Bijna de gehele kust van Cornwall is een beschermd (natuur)gebied en kan je dan ook prachtige uitzichten geven en en geweldig landschap laten zien. Langs de kust bij kleine plaatsjes rijden nog oude of kleine treinen, die langs de prachtige bossen en de goudgele stranden rijden. Cornwall is het gebied om zeker per trein te ontdekken.

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Cornwall, maar ook geheel Engeland is niet goedkoop, maar er zijn wel manieren om geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations, maar ook vooruit te boeken (doe dit wel ongeveer 12 weken van te voren, want anders worden ze steeds duurder). Tickets online kopen is ook iets goedkoper dan ze ter plekke aanschaffen op het station. Op de website www.nationalrail.co.uk kun je je gehele reis plannen en de passende treinkaartjes kopen. Mocht je nu een lange reis door een groot deel van Groot-Britannië gaan maken, dan raden wij de BritRail passen aan.

Tip: Kies je er toch voor om op het station je treinkaartje te kopen, dan kun je het beste losse tickets aanschaffen in plaats van een retourtticket. Tickets buiten de spits zijn namelijk ook veel goedkoper. Let wel goed op voor welke trein/treinmaatschappij je een kaartje koopt, want niet alle tickets zijn geldig voor alle treinen. Bij het aanschaffen wordt vaak wel aangegeven voor welke treinmaatschappij het is.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je best goed je reis plannen via Google Maps. Hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke treinmaatschappij het is. Gelukkig bestaat er ook nog een app voor je telefoon, de National Rail heeft een handige app die je tijdens de reis live updates geeft en een fijne planner heeft. Daarnaast laat deze app ook de goedkoopste opties zijn. Aardig vergelijkbaar met onze eigen bekende NS reisplanner.

Uitgelichte foto: ©Matt Buck – CC BY-SA 2.0

Meer treingidsen willen lezen? Check ze hier!

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.