Grand Train Tour of Switzerland: de ultieme gids!

Een grote treinreis maken door Zwitserland? Yes, please! Maar hoe pak je dit aan en waar begin je met plannen? Nou, gewoon hier! Op RmdT vind je alle informatie die je nodig hebt voor een geslaagde Grand Train Tour of Switzerland. We weten er niet alleen veel over, maar we hebben de tour ook zelf gedaan!

Zwitserland is met recht hét treinreisland van Europa. Hier vind je smalsporen met spectaculaire uitzichten, briljante bouwkundige tunnels en immense viaducten. Ook de treinen zelf zijn er mooi, van panoramarijtuigen tot aan nostalgische locomotieven. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het landschap van Zwitserland! Hoge bergen, helder blauwe meren en bruisende steden. Het is geen geheim dan Nick en ik dol zijn op Zwitserland. Heb ik je al overtuigd om zelf ook een Grand Train Tour of Switzerland te maken? Lees dan snel verder!

Ook een Grand Train Tour of Switzerland maken?

We krijgen veel vragen binnen over onze reizen door Zwitserland en vooral over de Grand Train Tour of Switzerland. Aan de hand van deze vragen willen we een zo compleet mogelijk beeld schetsen over de GTTS. Hieronder vind je een overzicht met de meest gestelde vragen én antwoorden. Na het lezen van deze vragen ben je geheel voorbereid om zelf een GTTS te maken!

Hoe kan ik het beste naar Zwitserland reizen?

Je zou verwachten dat wij nu heel hard roepen: met de trein natuurlijk! Maar wij zijn zelf nog nooit met de trein vanuit Nederland naar Zwitserland gereisd (schaam). Hier hebben wij gewoonweg geen tijd voor gehad en in Zwitserland zelf zit je al genoeg in de trein. Mocht je wel met de trein naar Zwitserland willen reizen, dan kun je het beste je reis plannen via NS International.

Zelf hebben we tot nu toe altijd gevlogen en dat vinden deze twee treingekkies helemaal niet erg! Je vliegt namelijk met SWISS, wat ons betreft één van de beste vliegtuigmaatschappijen. De stoelen zijn ruim, ze zijn altijd op tijd én je krijgt gratis chocolade. Bovendien ben je met een uurtje in Zwitserland en dan kan je treinreis beginnen. Wij vliegen altijd op Zürich, maar je zou ook naar Bern kunnen vliegen.

 • SWISS vliegt dagelijks 4 keer van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reserveringen: www.swiss.com

Waar koop ik de treintickets?

Treinticket. Enkelvoud. Om een Grand Train Tour door Zwitserland te maken heb je namelijk maar één ticket nodig, namelijk de Swiss Travel Pass. Met een Swiss Travel Pass van Swiss Travel System kun je onbeperkt reizen door héél Zwitserland. Je hebt dus geen meerdere tickets nodig. Enkel voor speciale bergtreinen en reserveringen dien je nog een klein bedrag extra te betalen, maar je krijgt gratis toegang tot meer dan 500 musea. Overigens is al het openbare vervoer met de pas gratis, dus je kunt ook de bus of een boot nemen. De Swiss Travel Pass is de eenvoudigste en goedkoopste manier van reizen door Zwitserland.

Kan ik de Grand Train Tour of Switzerland in één week doen?

Ja, dat kan. Maar dan zit je wel enkel en alleen in de trein en dan kun je nergens stoppen. Waarschijnlijk ook niet om te slapen. Ideaal is het dus niet. Ik denk dat zelfs twee weken te krap is, maar dan moet je keuzes maken. Wil je zoveel mogelijk van Zwitserland zien door een ruitje of wil je ook nog de gezonde berglucht inademen? Zelf hebben wij de GTTS in drie delen gemaakt. Elk jaar een weekje. We begonnen met Graubünden drie jaar geleden, vorig jaar zagen we delen van centraal Zwitserland en Wallis en dit jaar reden we deels door het Italiaanse gedeelte.

Zo hebben we dus toch de Grand Train Tour of Switzerland gemaakt, maar niet in één keer. Dit gaf ons de mogelijkheid om de steden te bezoeken, met speciale bergbanen te reizen, verschillende bergtoppen af te tikken en af en toe een flinke wandeling te maken. Mocht je Zwitserland toch in één keer willen zien, dan raad ik aan om er drie weken vooruit te trekken, tenzij je dus nergens wilt stoppen.

Grand Train Tour of Switzerland

Hoe kan ik mijn route het beste plannen?

Bepaal eerst hoeveel dagen je wilt gaan en welk seizoen. Maak vervolgens een Zwitserland bucket list. Welke steden wil je graag zien? Wil je nog outdooractiviteiten doen? Of vind je ontspanning belangrijk? Zijn er speciale bergbanen die je wilt doen of nostalgische treinritten? Op onze website vind je genoeg inspiratie (want wat dacht je van een chocoladetrein?). De website van Swiss Travel System is ook een handige website om je route te plannen. Hier vind je gelijk een mooi overzicht van de belangrijkste en mooiste routes. Mocht je liever met een georganiseerde treinreis meegaan, dan kun je het beste een reis boeken bij PUUR Treinreizen, De Treinreiswinkel of Incento.

Wat is een mooi gebied om te beginnen?

Graubünden heeft het meeste te bieden qua treinreizen, maar ook qua landschap. Dit kanton is het meest bergachtig en de lokale cultuur en gebruiken zijn erg bijzonder. Ook vind je hier de Glacier Express en de UNESCO Berninaspoorlijn. Een van de paar mooiste treinreizen pak je dus meteen mee. Een ander mooi gebied om te beginnen is Luzern en vanaf daar doorreizen naar Wallis.

Waar kan ik het beste overnachten?

Uit ervaring weten wij dat het prettig is om in de buurt van een station te overnachten. Na een lange treinreis heb je geen zin in een lange wandeling met je koffer op sleeptouw of een zoektocht naar een taxi. Een hotel naast een station of in de buurt is in ieder geval echt aan te raden. Via Booking.com kan je simpel hotels in de buurt van een station zoeken en vinden. En boek je via ons, dan verdienen wij hier natuurlijk een klein zakcentje uit – wat zeer welkom is, want wij verdienen niet met onze website.

Een persoonlijke favoriet die niet op onze hotelpagina staat, is Alp Grüm. Dit is een station met hotel aan het Berina-traject, mét uitzicht op de Palügletscher. Het hotel zelf is eenvoudig ingericht, maar het personeel en de gastheer zijn erg vriendelijk en het uitzicht is prachtig! Wie wil er nou niet wakker worden met uitzicht op een gletscher en het mooiste spoor van Europa naast de deur?

Hoe duur is het om een GTTS te maken?

Zwitserland is geen goedkoop land, dus verwacht geen low budgettrip. De Zwitserse Frank staat bijna gelijk aan de Euro (op het moment van schrijven is de Zwitserse Frank (€ 1,14 waard), maar alles is gewoon duurder in Zwitserland. Voor twee colaatjes kun je al gauw tien euro kwijt zijn. Ook de hotels zijn iets duurder. Verwacht kamerprijzen van rond de € 200,- per nacht. Het kan natuurlijk altijd goedkoper, door bijvoorbeeld in hostels te slapen. Hetzelfde geld voor het eten. Zelf koken is altijd goedkoper, want voor een avondje uit eten ben je al gauw € 100,- kwijt. Ook hierbij geldt weer: het hangt er vanaf waar je eet. Wil je low budget reizen? Schaf dan zeker de Swiss Travel Pass aan, want daarmee bespaar je veel geld.

Grand Train Tour of Switzerland

Wil je meer weten over de Grand Train Tour of Switzerland? Blijf onze website dan in de gaten houden, want binnenkort plaatsen we meer over onze reis van afgelopen zomer! Of stel je vraag hieronder!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Wim Van Emden Beantwoorden

  Best spoorliefhebbers,

  Ik woon in CH en ook daar kan je ‘goedkoop’ met de trein reizen.
  Veel gemeentes hebben voor hun inwoners een dagpas voor de CFF, a 42CHF per dag. Met zo’n dag pas kan je door heel Ch reizen inclusief bussen, trams en de lokale spoorbanen. Je kunt hem zelfs ook gebruiken voor de Glacier-Express!
  Dus ken je iemand in CH? Bestel zo’n Carte Journalière bij een inwoner. van CH, ze staan niet op naam.

 2. Fritz Beantwoorden

  “op het moment van schrijven is de Zwitserse Frank (€ 1,14 waard)”, zo schrijft u.
  Dat moet omgekeerd zijn. Uw euro is CHF 1,14 waard, oftewel één CHF is €0,88 waard.

  Overigens bestaat er in Zwitserland geen Italiaans gedeelte. Wel een Italiaanstalig deel. ?

  Verder niets dan lof, bedankt voor alle tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.