Sprookjesachtige kerstmarkt in Antwerpen

Ik ben gek op Antwerpen en ik geloof dat Antwerpen ook wel gek op mij is. We passen gewoon goed bij elkaar. Levendig, werelds en echte foodies. Een stad waar shoppen en cultuur gecombineerd kan worden met een uitstekende maaltijd en een koud biertje. Antwerpen kan ook lekker truttig zijn. Vooral tijdens kerst. Elk jaar dompelt Antwerpen zich onder in de ultieme kerstsfeer. Een kerstboom, warme vuurtjes, duizenden lichtjes en natuurlijk de kerstmarkt. De kerstmarkt van Antwerpen is ideaal om in een kerstsfeer te komen en tegelijkertijd een leuke citytrip te maken. Nog leuker: je bent er zo met de trein.

Jinglebells en glühwein

Eigenlijk was het niet onze bedoeling om naar de kerstmarkt van Antwerpen te gaan. Vorig jaar rond kerst kocht ik per ongeluk via vakantieveilingen.nl een overnachting in Antwerpen. Ik wilde eens kijken hoe dat bieden in zijn werk ging en plotseling was ik de gelukkige (of ongelukkige) winnaar van een overnachting in Hotel Leonardo voor twee personen. Dus stopte ik mijn wanten in mijn koffer, deed een dikke sjaal om en sleepte Nick mee naar de kerstmarkt van Antwerpen. Binnen twee uur stonden we in het centrum van Antwerpen en lieten we ons onderdompelen in jinglebells, glühwein en wafels.

>>> Boek hier je treintickets naar Antwerpen <<<

AntwerpenEen mond vol chocolade

Omdat de kerstmarkt pas echt goed tot zijn recht komt als het donker is, besloten wij om eerst door de stad te gaan dwalen. De kerstmarkt van Antwerpen is goed te combineren met een wandeling langs de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. Wij begonnen met een shopsessie op De Meir, de lange winkelstraat van Antwerpen met bekende modeketens zoals H&M en Urban Outfitters.

Een goede plek om te shoppen dus, maar wij werden te lang opgehouden in het Paleis op de Meir. Niet omdat we het paleis historisch nou zo interessant vonden, maar omdat we in een chocolade walhalla terecht waren gekomen. The Chocolate Line is een winkel waar zelfs Charlie (je weet wel, van de chocoladefabriek) van onder de indruk is. Ov-er-al chocolade. Bonbons, repen en enorme beelden van chocolade. De perfecte plek voor de chocoholics onder ons. Nu zijn er in Antwerpen natuurlijk ontelbare patisserie?n, maar The Chocolate Line is eventjes net wat anders. Hier vind je namelijk niet de normale bonbons met romige vullingen, maar bonbons met wasabi. Of bacon.. ui… of zelfs sigaar. Koop een doosje en verras jezelf. Sommige bonbons zijn echt heerlijk, maar van andere (zoals de ui) krijg je de smaak niet meer uit je mond.

kerstmarkt antwerpen

Verdwaal

De Meir komt uit in het oude centrum van Antwerpen en hier begint ook de kerstmarkt. De kerstmarkt van Antwerpen is verspreid over de hele stad en overal vind je ‘stukjes’kerstmarkt. Op de Grote Markt en Steenplein aan de schelde vind je de grootste plukjes kerstmarkt. Bij de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal kwamen wij de eerste kraampjes al tegen. Dit gedeelte van Antwerpen is heel pittoresk, met kleine straatjes en verborgen hofjes. De kathedraal is het ook waard om te bezoeken.

Het is het hoogste gebouw van Antwerpen, met een mooie collectie schilderijen van Rubens. In de buurt van de kathedraal vind je ook een aantal prima restaurants waar je kan genieten van de Vlaamse keuken. Een beetje toeristisch, zo in het centrum, maar wel betaalbaar en goed. Wil je iets minder toeristisch uiteten. Verdwaal dan. Loop de kleine steegjes in, wandel door hofjes en laat je verrassen. In veel steegjes en hofjes zitten goede restaurants die iets minder bekend zijn. Zo kwam ik terecht in de Vlaeykensgang. Dit is een 16e eeuwse steeg die er nog precies zo uit ziet als toen. Het is sprookjesachtig om hier doorheen te wandelen en er zit ook een restaurant.

Schaatsen aan de Schelde

Mijn favoriete gedeelte van Antwerpen is toch wel de kade van de Schelde. Hier vind je Het Steen, een oude burcht en ook het gezelligste stukje kerstmarkt van Antwerpen. Overal lichtjes, gezellige mensen en leuke kraampjes. Toen wij er waren stond er ook een reuzenrad om het plaatje af te maken. Dit stukje kerstmarkt is langgerekt en staat op het Steenplein, onder wakend toezicht van Het Steen. Ook staat hier een schaatsbaan, wat het sfeertje helemaal compleet maakt. Mijn tip: koop een gekke muts, een beker glühwein en geniet van een warm vuurtje.

kerstmarkt antwerpen
Kerstmarkt op de Grote Markt
kerstmarkt antwerpen
Kerstmarkt Steenplein

Ook naar de kerstmarkt van Antwerpen?

De kerstmarkt van Antwerpen begint op 8 december 2018. Met NS International ben je al voor €20,- in Antwerpen. Wil je goedkoop alle highlights zien? Koop dan hier je Antwerp City Card.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.