De langzaamste sneltrein ter wereld – Zwitserland

Het weer is druilerig en triest kijk ik omhoog. Boven het meer van St. Moritz hangt een dikke mist en de bergen gaan verstopt achter donkere wolken. Niet echt een mooi vooruitzicht op het weer, maar dit zijn de Alpen dus ik blijf hopen dat het zonnetje straks nog gaat schijnen. Want alleen bewolking is niet iets wat ik kan gebruiken tijdens de reis die vandaag op de planning staat. Een reis die al hoog op mijn bucketlist stond. Vandaag reis ik namelijk met de Glacier Express van St. Moritz naar Brig. Door 3 kantons, 91 tunnels en over 291 bruggen. Over de Oberalp Pass, langs prachtige bergmeren en gletsjers.

De langzaamste sneltrein ter wereld dwars door Zwitserland

De Glacier Express is een panoramatrein die van St. Moritz (of Davos) naar Zermatt reist. De reis duurt ongeveer 8 uur en gaat onder andere via de dorpen/steden Bergün, Chur, Disentis, Andermatt en Brig. Ook gaat de trein over de Oberalp Pass, het hoogste punt van de route met 2033 meter hoogte. Het heet misschien wel een ‘express’, maar de Glacier Express is allesbehalve snel. Het is echt een reis waar je van moet genieten. De landschappen trekken langzaam voorbij en er is genoeg te zien en te horen onderweg. De langzaamste sneltrein ter wereld is meer dan alleen een vervoersmiddel om van A naar B te komen, maar ook leerzaam en boven alles vooral prachtig.

Landschap langs de route van de Glacier Express

Door de grote panoramaramen zie ik eindelijk de wolken verdwijnen en komt er een waterig zonnetje tevoorschijn. We zijn al een tijdje onderweg en genieten ondertussen van een heerlijke lunch, mét een uitzicht waar je u tegen zegt. We zien het landschap langzamerhand veranderen terwijl we van Graubünden naar het oeroude Uri reizen. Vooral Wallis voelt anders aan – het derde kanton waar we doorheen komen. Hier vind je steeds kleinere dorpjes en van die typische houten Zwitserse chalets.

Het landschap blijft ons verbazen

Nick en ik hebben allebei een koptelefoon op, want tijdens de reis wordt er continu iets verteld. Legendes en weetjes komen voorbij en telkens kijken wij om ons heen om niets te hoeven missen. Van het bewolkte dal, naar zonnige hoogvlaktes. Van Gletsjers naar bergmeren en van drukke steden naar het kleinste dorpje van Zwitserland (wat letterlijk uit 2 huizen ofzo bestaat). Het landschap verbaast mij keer op keer en door de Glacier Express ben ik weer een stukje verliefd geworden op dit land. Zo mooi en zo divers. Het voelt voor mij aan alsof we dwars door Zwitserland reizen. In ieder geval het mooiste stukje Zwitserland.

Wanneer we klaar zijn met de lunch zijn we ook al de Oberalp Pass over en rijden we door het Aletschgebied, bekend van de Aletschgletsjer (langste gletsjer van Europa). We zien de gletsjer niet, daarvoor reizen we nu weer te laag, maar in de verte zie ik wel al de eerste huizen van de stad Brig. Dit is onze eindbestemming. Normaal kan je de reis helemaal tot aan Zermatt maken, maar wij moeten onze vlucht terug naar huis halen en Brig is een stad waarvandaan vele treinen vertrekken. Voor we in Brig de trein naar Zurich pakken, hebben we nog even tijd om door de stad te wandelen. Brig heeft een prachtige oud centrum, met patriciërshuizen, gezellige cafés en een mooi paleis. Vooral het paleis en de tuinen zijn prachtig om even doorheen te wandelen na zo een lange reis. Ondertussen schijnt de zon ook volop, dus genieten we nog eventjes van het zonnige Zwitserland en praten we na over het fantastische landschap van dit prachtige land.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Anita H. Beantwoorden

  Het ligt in… (Zie je email).

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank voor het meedoen!

 2. Wesley's Reisverslaving Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s Kirsten.
  Je hebt echt een leuk blog.

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Dankjewel voor je reactie 🙂

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Lief! Dank je!

   • Luc Beantwoorden

    Mooie website
    Duidelijk en overzichtelijke foto s
    Trein met de trein is ook wat wegdromen en wat lezen

 3. Niels Beantwoorden

  Hoi Kirsten,

  Het Aluba Spoorwegmuseum ligt in [zie e-mail]. Wat leuk dat je een verrekijker mag aanbieden! Als ik hem win, gaat ie mee in mijn backpack naar India en Nepal. Ik ga hem dan en in de trein en tijdens mijn trekking in het Himalayagebergte gebruiken.

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Je hebt in ieder geval al een leuk doel voor ogen mocht je hem winnen :)!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Wauw, dat wordt een mooie reis! Dan kan je een verrekijker zeker gebruiken.

 4. Esther Beantwoorden

  Ik moest natuurlijk even naar jullie nieuwe site komen gluren, wat mooi! Mijn complimenten. Toevallig hebben mijn ouders een paar jaar geleden deze reis gemaakt, vonden ze geweldig!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank voor de complimenten! Erg lief van je 🙂 en jaa, het is zo een prachtige reis!

 5. Lies Beantwoorden

  Leuk!! Ik heb het antwoord gemaild 🙂 (was niet zo moeilijk als je jouw blog vaker leest 😉 )

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dat is leuk om te horen zeg! Dank voor je mail!

 6. Marianne Beantwoorden

  De mail is verstuurd. De Facebookpagina is geliked.
  Nu zijn we hard aan het duimen!

 7. Nonie Beantwoorden

  Bedankt voor je leuke en hele bruikbare tip. Als het goed is heb je m’n mail ondertussen ontvangen. Vanaf nu fingers crossed!
  Groetjes!

 8. Danielle Beantwoorden

  Wat een mooie reis; de Glacier Express volgt de mooiste route door Zwitserland. Het antwoord is doorgemaild.

 9. John de Rooij Beantwoorden

  Heb de mail doorgestuurd

 10. Esther Potters Beantwoorden

  Leuke winactie, ik heb zojuist gemaild.

 11. Moon Bruijgom Beantwoorden

  Mijn mailtje is verstuurd! Die verrekijker is zo welkom! Daarmee zou ik mijn reizen nóg optimaler kunnen beleven!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.