Treingids: Groot-Brittannië (Noord-Engeland)

VEELGESTELDE VRAGEN:

Hoe kom ik met de trein in Noord-Engeland?

Vanuit Amsterdam of Rotterdam kun je met de Eurostar rechtstreeks naar Londen reizen (ong. drie-vier uurtjes). Vanuit Londen neem je vervolgens de trein naar Manchester, vanwaar je verder kan reizen.

Waar kan ik mijn treintickets kopen?

Treintickets naar Londen koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kunt al in Londen zitten vanaf € 46,- (enkele reis).

REISINFORMATIE NOORD-ENGELAND:

In het noorden van Engeland, tegen de grens met Schotland aan vind je 4 grote, maar totaal verschillende steden. Deze steden, Manchester, Liverpool, Leeds en Hull vormen samen de culturele hoofdsteden van Noord-Engeland. De reis die van kust naar kust (west naar oost) en langs deze steden loopt is eenvoudig per trein af te leggen. Met de North of England Rover Ticket zijn deze 4 steden eenvoudig te bezoeken.

Reizen per trein door Noord-Engeland

Wanneer je met de Eurostar naar Londen reist, kom je aan op St. Pancras International. Dit station ligt in het centrum van Londen, direct naast het bekende treinstation King’s Cross (van Harry Potter). Vervolgens neem je de trein richting Manchester, aangezien deze stad het snelste te bereiken is. De reis naar Manchester duurt iets langer dan 2 uur en je hebt geen overstap. Dat is gewoon 2 uur lang genieten van het Engelse landschap!

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Noord-Engeland, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden zijn. Veel mensen reizen eerst naar Manchester vanuit Londen. Vanuit Manchester kan je praktisch gezien alle kanten op. De belangrijkste steden zijn: Manchester, Liverpool, Leeds en Hull (Kingston-upon-Hull) Zoals eerder genoemd zijn deze 4 steden de culturele hoofdsteden van Engeland. Waarom alle 4? Omdat ze alle 4 compleet verschillende zijn van elkaar. Evenementen in deze steden kan je hier vinden. Elke stad heeft zijn eigen vibe en cultuur en daarom een aanrader voor een bezoek. Daarnaast reis je dwars door de Pennines, een gebergte in het noorden, gewoonweg prachtig!

Goedkope treinkaartjes

Treinreizen door Noord-Engeland is niet goedkoop, maar er zijn wel degelijk manieren om geld te besparen. Tickets zijn te koop op stations of zijn vooruit te boeken (doe dit wel ongeveer 12 weken van te voren, want anders worden ze steeds duurder). Tickets online aanschaffen is ook iets goedkoper dan ze ter plekke kopen. Op de website www.nationalrail.co.uk kun je je reis plannen en treinkaartjes kopen. Echter is er ook een andere mogelijkheid en dat is de Rover ticket. Deze ticket geldt voor het gehele traject van de Noord-Engelse steden. Een Rover ticket boek je hier. Mocht je nu een lange reis door een groot deel van Groot-Britannië gaan maken, dan raden wij de BritRail passen aan.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps. Hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke treinmaatschappij het is. National Rail heeft ook een handige app, met live updates en een fijne planner. De app laat ook de goedkoopste opties zien. Daarnaast heb je ook de Trainline app, deze is vergelijkbaar met de reisplanner van de NS. Mocht je echt alleen in eht noorden reizen, dan is er nog de TPExpress app. Deze app toont je de treinen en tijden van de TransPennineExpress, de spoorwegmaatschappij die voornamelijk tussen de vier ‘cities of culture’ rijdt.

Hoteltip Manchester: Hotel Kimpton Clocktower

Klik hier om te boeken

Deze route namen wij:

Met de trein vanuit Rotterdam, via Londen naar Manchester in Noord-Engeland. In Manchester begonnen en geëindigd in Kingston-upon Hull. Zo zag onze route er uit: Rotterdam, Londen, Manchester, Liverpool, Leeds, Hull, Rotterdam.

Dag 1: Met de trein naar Manchester en de stad in sneltreinvaart bezocht en bekeken.
Dag 2: Door naar Liverpool en in de avond met de trein naar Leeds voor overnachting.
Dag 3: Bezoek aan Leeds en in de avond door naar Hull.
Dag 4: Tot laat in de middag Hull ontdekken en in de avond naar de boot.
Dag 5: Aangekomen per boot in Rotterdam.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Ivy Beantwoorden

    Sounds like a crazy itinerary that I would love to try someday! Hopefully once this coronavirus is over.

    Kindly visit my website too at https://autolady.ae

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.