Treingids: Groot-Brittannië (Noord-Engeland)

Op Reizen met de trein kun je niet alleen terecht voor inspirerende reisverhalen over treinreizen, maar ook voor nuttige informatie over het treinreizen zelf. Van elk gebied waar wij komen, publiceren wij een ‘Treinbijbel‘, een handige gids met van A tot Z informatie over het gebied. Dit keer lichten we het noorden van Engeland uit, een prachtig gebied om doorheen te reizen. Ga bijvoorbeeld van kust naar kust en bezoek de vier culturele hoofdsteden van Noord-Engeland: Manchester, Liverpool, Leeds en Hull. Met een ‘North of England Rover Ticket’ kun je deze vier steden eenvoudig met de trein bezoeken.

A – Apps

Een handige app om je treinreis door Engeland te plannen is de Trainline app. Deze app is vergelijkbaar met onze Reisplanner van de NS en toont de reistijden van alle treinen in Engeland. Een andere handige app om je treinreis in Noord-Engeland te plannen is de TPExpress app. Deze app toont je de treinen en tijden van de Transpennine app, de spoorwegmaatschappij die voornamelijk tussen de vier ‘cities of culture’ rijdt.

C – Cities of Northern England

De vier steden Liverpool, Manchester, Leeds en Hull worden ook wel de ‘Cities of Northern England‘ genoemd. De vier steden onder dit project werken allemaal samen met de Transpennine Express (zie T) en vallen dus onder de Rover Ticket (zie R). Ook P&O Ferries valt onder dit project, waardoor je eenvoudig een complete reis kunt boeken via bovenstaande website. Ook kun je hier terecht voor meer informatie over de vier steden.

C – Creative Tourist

De vier ‘cities of Northern England’ zijn op dit moment behoorlijk up-and-coming en dus volop in ontwikkeling. De oude industriële hoofdsteden van het noorden barsten van de kunstgalerijen, streetart, exposities, evenementen en festivals. Dat betekent dat er elke dag wel iets te doen is in Noord-Engeland. Op de website www.creativetourist.com vind je een handig overzicht van alle evenementen.

H – Hull

De meeste mensen komen in Hull aan wanneer ze de ferry nemen vanuit Nederland, maar reizen vervolgens door naar Schotland of richting Londen. Zonde, want Hull is een ontzettende leuke stad! Het industriële vissersdorpje heeft zijn wat ‘suffige’ imago van zich af geschud en is nu een bruisende plek vol nieuwe initiatieven, pop-up restaurants en hippe boetiekjes. Daarbij blijft de stad wel trots op zijn verleden, met een prachtig oud stadshart vol musea. Dit jaar is hét moment om Hull te bezoeken, aangezien Hull is uitgeroepen tot UK City Of Culture. Dat betekent dat er elke dat wel een evenement is. Kijk op www.hull2017.co.uk voor alle evenementen.

L – Leeds

Leeds is voor de meeste Nederlanders een redelijk onbekende stad, en dat terwijl het (economisch gezien) de één na grootste stad van Engeland. Van de vier steden is Leeds misschien wel het levendigst, dankzij het grote aantal studenten dat hier naar één van de drie universiteiten gaat. De stad is vooral erg geschikt om te gaan shoppen en ook het uitgaansleven is hier legendarisch. Hou je meer van een ouderwetse pub? Die vind je hier ook meer dan genoeg. Ook Leeds is een oude industriestad en bezig met modernisatie en culturele initiatieven. Kijk op www.visitleeds.co.uk voor meer informatie.

L – Liverpool

Liverpool staat natuurlijk bekend als dé stad van The Beatles, maar wat ons betreft heeft deze stad zoveel meer te bieden. De architectuur van de vieren steden lijken enigszins op elkaar (allemaal vooral veel fabrieken met rode bakstenen), maar die van Liverpool is net even anders. Grote witte gebouwen staan trots op de oevers van de Mersey. De Liverpool Maritime Mercantile City bestaat uit zes prachtige gebouwen die allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Kijk ook op www.visitliverpool.com voor meer informatie.

M – Manchester

Manchester is de populairste plek uit deze lijst, en de – op Edinburgh en Londen na – meest bezochte plek. De stad was één van de eerste industriële steden van Engeland en hier reed ook de eerste passagierstrein ter wereld tussen Manchester en Liverpool. Manchester staat vaak bekend als een rauwe stad en de stad van de voetbal, maar Manchester is ook een grote culturele stad. Met meer evenementen dan je kunt bezoeken en veel literature bezienswaardigheden is Manchester continue aan het veranderen en is deze levendige stad hipper dan hip. Op www.visitmanchester.com vind je meer informatie.

M – Middleton Railway

Echte treinfanaten kunnen hun hart ophalen in Noord-Engeland. Hier begon zo een beetje het treinreizen namelijk. De oudste openbare spoorweg loopt hier namelijk. De Middletonlijn begon in 1758 en liep tot 1960 toen vrijwilligers de spoorlijn overnamen om de lijn open te stellen voor publiek. In het jaar 1812 was de Middleton Railway de eerste spoorlijn die met succes een stoomlocomotief gebruikte. Voor meer informatie kun je terecht op www.middletonrailway.org.uk.

N – Noord-Engeland

Noord-Engeland grenst direct aan Schotland en één van zijn bekendste bouwwerken is de Muur van Hadrianus. Het noorden van Engeland bestaat uit de volgende regio’s: Cheshire, Cumbria, County Durham, East Riding of Yorkshire, Greater Manchester, Lancashire, Merseyside, Northumberland, North Yorkshire, South Yorkshire, Tyne and Wear en West Yorkshire. Het gebied wordt gedomineerd door de Pennines, een bergketen die dwars door het midden van Noord-Engeland loopt.

P – P&O Ferries

Wil je van Nederland naar Noord-Engeland reizen? Dan kun je het beste kiezen voor P&O Ferries. Deze ferrymaatschappij vaart tussen Rotterdam en Hull en werkt samen met de Rover Ticket, die je er goedkoop bij kunt boeken. Wanneer je met de ferry aankomt in Hull kan je treinreisavontuur dus direct beginnen! Aan boord van het schip is ook meer dan genoeg te beleven, want er zijn namelijk meerdere barretjes, bioscopen, winkels en restaurants. Zie voor meer: www.poferries.com

P – Pennines

De Pennines is een bergketen die dwars door Noord-Engeland loopt. De TransPennine Express heeft hier zijn naam vandaan gehaald, aangezien de spoorlijn dwars door de bergketen loopt. De Pennines worden ook wel het mooiste natuurgebied van Engeland genoemd om het bijzondere landschap van groene heuvels en pieken. De hoogste top van de Pennines is 914 m boven de zeespiegel.

R – Rover Ticket

De vier steden van het noorden zijn behoorlijk up-and-coming en met zoveel evenementen per jaar is het natuurlijk zonde om deze vier steden niet te bezoeken. Toen Hull begin dit jaar tot UK City of Culture werd uitgeroepen, kwam de TransPennine Express met een nieuw soort ticket, namelijk de ‘North of England Rover Ticket’. Met deze ticket kun je de vier steden Hull, Liverpool, Leeds en Manchester bezoeken op een treinkaart. De Rover Ticket is 8 dagen geldig en te koop voor 79 pond. Zo ben je goedkoper en eenvoudiger uit dan allemaal losse kaartjes. Je koopt een Rover Ticket hier.

T – TransPennine Express

De TransPennine Express reist van kust naar kust tussen de steden Liverpool, Manchester, Leeds en Hull en rijdt dwars door de Pennines heen. De TransPennine Express is een relatief jonge spoorwegmaatschappij, opgericht in 1990. Doordat de TransPennine Express dwars door de Pennines gaan, heb je een prachtig uitzicht vanuit de trein. Elke stad ligt ongeveer een uur bij elkaar vandaan, dus alle vier de cultuursteden zijn prima met de trein te bezoeken, helemaal nu je maar één ticket nodig hebt. Voor meer info over de TransPennine Express kijk je op www.tpexpress.co.uk.

V– Visit Great Britain

Wil je ook een prachtige reis door Noord-Engeland maken? Vergeet dan zeker ook niet te kijken op www.visitbritain.com!

Kirsten (29) is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.