Treinreizen in Nederland: Utrecht – Baarn

Treinreizen in het buitenland vinden we fantastisch, maar in Nederland? Not so much…Ik denk dat dit voornamelijk komt doordat we in Nederland met de trein reizen om van A naar B te komen, niet voor onze plezier. En dat terwijl we hier ook prachtige routes hebben en nog mooiere steden. Tijd dus om ons kikkerlandje te ontdekken. First stop: Baarn

Voor wie het gemist heeft: Nick en ik gaan Nederland ontdekken aan de hand van een bucketlist. Die vind je hier. 

Mooiste trajecten van Nederland

We trappen onze bucketlist af met één van de mooiste tracés van Nederland: Utrecht – Baarn. De reis gaat langs mooie bossen, weilanden en prachtige villa’s. Stiekem begint onze reis al in Gouda, met een overstap op Utrecht. Vanaf Utrecht Overvecht begint dit mooie traject pas echt, dus vergeet niet af en toe uit het raam te kijken.

Netflixen

Als een klein kind kijk ik stiekem onwijs uit naar deze reis. Ik heb nog maar vrij weinig van Nederland gezien (shame on me) en ik ben wel benieuwd wat deze reis gaat brengen. Wat ik vooral merk is dat ik mijn mobiel echt weg moet leggen. Ik ben zo gewend om in de trein op Facebook te zitten of zelfs even te Netflixen. Want tja, treinreizen in Nederland…Dat is toch gewoon saai?

Naar buiten kijken

Pas bij Bilthoven lukt het mij om de telefoon echt weg te leggen (oké, niet helemaal, aangezien ik natuurlijk foto’s en filmpjes moest maken). Het station ziet er anders uit. Landelijker, dorpser op een of andere manier. Geen saai perron zoals je dit vaak in de Randstad ziet. Er volgt ook meer natuur en even later rijden we door bossen heen. Vooral villa’s spotten is erg leuk op dit traject, al kan het Nick allemaal minder interesseren. Zijn telefoon blijft toch net iets interessanter, al geeft hij even later toe dat hij de treinreis ‘wel oké’ vond. We zijn dan natuurlijk een beetje verwend en Nick was al niet super enthousiast over mijn idee om Nederland te gaan ontdekken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Station Den Dolder

Koninklijke wachtkamers

Bij aankomst in Baarn reis je langs een oud station. In dit station zit nu een restaurant, genaamd ‘De Generaal‘. Vroeger vond je in dit station de koninklijke wachtkamers, nu kun je er heel gezellig eten. Het restaurant ligt aan de rand van het bos, dus vanaf het terras heb je een heerlijk uitzicht. Ook het eten is echt aan te raden. Wij vinden het altijd heel mooi om te doen hoe oude stations een nieuwe bestemming krijgen (weet jij nog zo’n oud station/wagon? Mail ons!). Het is erg leuk om hier te lunchen voor je Baarn verder gaat ontdekken.

Station van Baarn

Baarn heeft nog steeds koninklijke wachtkamer, maar deze bevinden zich nu in het huidige station van Baarn. Dit station is gebouwd in 1874 en is niet heel groot, maar wel mooi. De koninklijke wachtkamer is niet zomaar te bezoeken en maar een paar dagen per jaar geopend voor publiek. De wachtkamer zit hier omdat Paleis Soestdijk op 2 km afstand ligt.

Baarn is dus goed te doen met de trein, maar wat als je in Baarn aankomt? Waar moet je heen? Wat ons opviel is dat de bewegwijzering wel beter kon. Wij hebben geen auto en kwamen – surprise, surprise – met de trein aan. Waar is het centrum? Waar ligt Paleis Soestdijk? Dit wordt niet echt aangegeven (of wij moeten het gemist hebben). Uiteindelijk kom je met rondvragen en Google Maps natuurlijk ook een heel eind, maar voor toeristen die met de trein aankomen, zou dit iets duidelijker kunnen zijn. Ook op de website van Paleis Soestdijk lees je niks over hoe je bij het paleis komt vanaf het station. Alleen dat je er een taxi kunt nemen.

Dus voor de volgende: Paleis Soestdijk ligt op 20 minuten lopen afstand, door het bos. Vraag bij het restaurant ‘De Generaal’ de weg. Lopen is zeer goed te doen, plus je hebt meteen een mooie boswandeling gemaakt. Bus is niet aan te raden, want dan loop je bijna net zoveel. Wel zou je nog OV-Fietsen kunnen huren. Het centrum van Baarn ligt ook niet direct bij het station, maar op 10 minuten loopafstand. Dit is wel makkelijker te lopen, omdat het centrum via bordjes wordt aangegeven.

baarn

Vorstelijk Baarn

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Baarn gehoord had. De naam zei mij niks en ik wist ook niet waar het lag, erg hé? Maar ik had wel van de belangrijkste bezienswaardigheden gehoord: Paleis Soestdijk, kasteel Drakestein en De Naald van Waterloo. Maar ik stond wel verbaasd over de hoeveelheid villa’s en prachtige huizen! Ook hoe groen en bosrijk de omgeving is. Al is het op dit moment iets verdort door de droogte van afgelopen weken. Wat blijkt: zelfs de koninklijke tuin wordt niet gesproeid.

Paleis Soestdijk

Eén van de dingen die je gezien moet hebben als je Baarn bezoekt, is Paleis Soestdijk. Zoals gezegd kun je het lopend vanaf het station doen. In het paleis is maar een klein gedeelte open voor publiek, maar het geeft wel een leuk kijkje achter de schermen van de Oranjes. Ook zijn de tuinen erg mooi (al zijn ze momenteel wel minder groen). Je kunt het paleis zelf ontdekken of je aansluiten bij een gratis tour (voor entree betaal je € 13,50 p.p.).

Baarn Centrum

Wij gingen maar een half dagje, dus hebben niet alles bezocht in Baarn. Wel zijn we het centrum ingelopen, op zoek naar verkoeling, een koud biertje en wat schaduw.

Het centrum van Baarn is niet groot, maar wel schattig. Er staan een paar oude panden in het centrum, maar ook veel jaren 80 bouw (niet altijd het mooiste). Wat opviel was dat ze veel boetiekjes hebben en je er dus erg leuk kun shoppen (ik heb detochalnietzoenthousiaste Nick heel wat winkeltjes ingesleept). Vooral Lab. is erg leuk, een shop-in-shop met hippe decoraties en leuke kleding. Verder vind je in Baarn een paar terrasjes waar het goed vertoeven is.

En? Hoe vond Nick het?

We zijn deze treinreis natuurlijk gaan maken omdat ik Nick wil overtuigen dat Nederland ook leuk kan zijn. Dus hoe vond hij het eigenlijk? “Treinreis was wel oké”, geeft Nick mopperend toe. “Wat ik leuk vond aan Baarn was het bos en de natuur dat zo dichtbij ligt. Baarn is verder wel schattig, maar niet heel groot. Het was een leuk uitje, maar helemaal overtuigd ben ik nog niet. Op naar de volgende bestemming zou ik zeggen!”

baarn
Nick heeft in ieder geval lekker gegeten

Baarn in het kort

  • Eten – Eethuys ‘De Generaal’
    Een oud stationnetje met heerlijk eten en een fijn terras. Reserveren is wel aan te raden
  • Zien – Paleis Soestdijk
    Het zomerpaleis van de koninklijke familie waar Bernard en Juliana gewoond hebben. Mooi om gezien te hebben.
  • Doen – Shoppen in het centrum
    Leuk voor een middagje. Zou er geen dagtaak van maken, want zoveel winkels zijn er nou ook niet, maar je kunt er zeker wel sfeervol shoppen.

Instagramfilmpje van de treinreis:

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.