Top 10 Films die zich afspelen op een trein

Er zijn er natuurlijk genoeg van, films die zich afspelen op een trein. Daarom besloten wij van Reizen met de trein een top 10 te maken over dit soort films. We vonden na wat research op internet een lijst met zo’n 50 á 60 films met treinen als onderwerp. Beginnende rond 1950 tot het heden. Reizen met de trein heeft specifiek gekozen om films te bekijken van de laatste 15-20 jaar. Het heeft even geduurd, maar hieronder dan onze top 10 films die zich afspelen op een trein .

Unstoppable (2010):
Deze Amerikaanse actie-thriller uit het jaar 2010 is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het treinongeluk met de CSX 8888. Deze trein reed in 2001 66 mijlen door bewoond gebied en was onbemand. In deze film proberen machinist Frank Barnes (Denzel Washington) en conducteur Will Colson (Chris Pine) deze onbemande trein te stoppen, wat natuurlijk de nodige spannende (actie)scènes met zich meebrengt. Zeker een aanrader!

Snowpiercer (2013):
Het is het jaar 2031 in een post-apocalyptisch tijdperk. Na een mislukt experiment om de opwarming van de aarde te stoppen zorgt een ijstijd er voor dat alle mensen op aarde sterven, behalve de bewoners van de ‘Snow Piercer’. Deze trein, aangedreven door een uit zichzelf bewegende motor die nooit stopt, reist de koude wereld rond met aan boord een groep overlevenden. De trein is opgedeeld in verschillende klassen wat er voor zorgt dat er aan boord een revolutie ontstaat.

Polar Express (2004):
The Polar Express is een animatie film uit het jaar 2004 waarin Tom Hanks de hoofdrol speelt. De film speelt zich af op kerstavond. Een jongetje probeert in slaap te vallen, totdat hij opeens een trein hoort. Voor zijn huis staat een stoomtrein met de naam “The Polar Express”. In het begin twijfelt hij of hij aan boord stapt, maar na de vriendelijke woorden van de conducteur doet hij het toch. En zo beleeft hij samen met andere kinderen een fantastisch avontuur.

Under Siege 2 (1995):
Under Siege 2: Dark territory is een actiefilm uit het jaar 1995. In deze film wordt er een passagierstrein gekaapt door een groep terroristen. Ze gaan ervanuit dat het allemaal soepel zal verlopen, maar het zal geheel anders gaan als ze er achter komen dat voormalig Navy-SEAL Casey Ryback met deze trein meereist en het niet heeft op terroristen. De rol van Casey Ryback wordt gespeeld door niemand minder dan Steven Seagal en hij zorgt er natuurlijk weer voor dat het een echte actiefilm wordt.

Runaway Train (1987):
De zwaar bewaakte gedetineerde Manny ontsnapt samen met broekie Buck uit de gevangenis en weet op een goederentrein te stappen. Hun problemen zijn allesbehalve de wereld uit als blijkt dat de trein stuurloos doordendert en de sadistische gevangenisdirecteur Ranken per helikopter nadert. Maar Manny is geen opgevertje: “Whatever doesn’t kill me makes me stronger!”.

Der Letzte Zug (2006):
Deze film vertelt het verhaal van een jonge Joodse vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog in het door Nazi’s gedomineerde Duitsland. Samen met nog andere Berlijnse Joden, wordt zij op de trein gezet om naar één van de vernietigingskampen te worden gebracht. Tijdens de reis proberen ze meerdere malen om te ontsnappen uit deze trein.

Murder on the Orient Express (2017):
De Oriënt Express staat vanwege een zware sneeuwstorm vast in Kroatië. Aan boord heerst een fijne sfeer, totdat een Amerikaanse zakenman wordt neergestoken in zijn coupé. Inspecteur Poirot gaat deze moord onderzoeken.

Taking of Pelham 123 (2009):
Een groep terroristen onder leiding van Ryder (John Travolta) kaapt de New Yorkse metro ‘Pelham 1 2 3’ en eist een enorme som losgeld, namelijk 10 miljoen dollar. Ryder wil dit bedrag binnen een uur in zijn bezit hebben, anders zal er elke minuut na de deadline een passagier sterven. Toezichthouder Walter Garber (Denzel Washington) probeert met zijn kennis over de metro de criminelen om de tuin te leiden, maar heeft zelf geen idee welke vluchtroute zij in gedachten hebben.

Atomic Train (1999):
De remmen van de trein begeven het op het lange stuk op weg naar Denver en een reddingsteam overweegt ontsporing. Dan komt echter een alarmerend telefoontje dat de trein een geheime lading in die erger is dan de opgegeven chemicaliën: een Russische kernkop. Terwijl Denver geëvacueerd wordt, heeft de president de gevaarlijke opties om de trein te bombarderen of te vertrouwen op de kennis van een verkeersveiligingsexpert die snel ter plaatste kon zijn.

Night Train (2009):
Chloe (Leelee Sobieski) is een studente die op het eerste gezicht heel normaal lijkt te zijn. Op kerstavond zit ze samen met Peter (Steve Zahn) en conducteur Miles (Danny Glover) op de zogenaamde ”night train”. Als plots een medepassagier overlijdt, blijkt deze een mysterieus voorwerp in zijn bezit te hebben.

Dit zijn in onze ogen wel een aantal goede films, maar meningen verschillen natuurlijk. Zijn wij nog een film vergeten of ben je het er totaal niet mee eens ;)? Let us know!

Mocht je geïnteresseerd zijn in een film na het zien van de trailer… Een aantal is nog steeds te koop op DVD/Blu-Ray.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Eva Beantwoorden

    Drie keer raden….. Transsiberian uit 2008 – moet eerlijk toegeven, heb de film zelf (nog) niet gezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.