Het is geen geheim dat wij grote België-fans zijn. De gezelligheid, de knusse steden, mooie natuur en lekker eten – stuk voor stuk redenen om regelmatig de trein te pakken richting onze zuiderburen. Dat je er met de trein zo bent, is natuurlijk mooi meegenomen! Ook de Westhoek met de trein is prima te doen. Binnen drie en een half uur zit je al in een mooi stukje België, waar ze het leven vieren en met een traan terugkijken naar het verleden.
De Westhoek
Ik kijk Nick een beetje met een schuin oog aan. “Waar gaan we heen?” vraag ik hem, terwijl ik op de kaart kijk. De Westhoek dus. Een plek dat ik alleen ken vanuit mijn historische romans, maar zelf nog nooit geweest ben. Nick heeft de reis gepland en het thema van deze reis is iets anders dan ik gewend ben. Onze reizen hebben altijd wel een historisch tintje, maar dit keer staat het geheel in het teken van de Eerste Wereldoorlog, fietsen en bier. En laten dat nou net zijn favoriete onderwerpen zijn – naast treinen natuurlijk. Dit wordt dus een typische Nick reis, denk ik lacherig, niet wetend dat dit één van onze leukste reizen ooit zou worden. Naar de Westhoek dus? Ja, naar de Westhoek!
— Meer weten over Ieper en Poperinge? Blijf onze website in de gaten houden! —
De regio
De Westhoek ligt tussen de Noordzee en Frankrijk in, in het meest westelijke hoekje (you get it?) van België. Het is een groen gebied met beboste heuvels (West-Vlaams Heuvelland), knusse steden zoals Ieper en Poperinge en een authentieke Belgische sfeer. De Westhoekers zijn echte levensgenieters en foodies kunnen hier volop genieten van heerlijke streekgerechten (zoals potjesvleesch) en de beste streekbieren. Ook outdoorfans kunnen hier hun hart ophalen, met prachtige wandeltochten en mooie fietsroutes. Naast de leuke steden, groene natuur en natuurlijk goed eten, heeft de Westhoek ook veel littekens uit het verleden…
Eerste Wereldoorlog
In Nederland staan we niet vaak stil bij de Eerste Wereldoorlog, voornamelijk omdat wij niet echt deel hebben genomen aan ‘De Grote Oorlog’. In België ligt dit anders en vooral in de Westhoek werd heftig gevochten. Veel jonge mannen hebben hier onnodig het leven verloren. De Eerste Wereldoorlog ligt dus diep verankerd in de gedachtegoed van de Westhoek. Zo wordt er in Ieper nog elke dag The Last Post gehouden en wie in de omgeving gaat fietsen, struikelt bijna letterlijk over de vele grafheuvels en begraafplaatsen.
Ook dankzij de vele musea (waarvan het In Flanders Field Museum één van de indrukwekkendste is), tentoonstellingen en kunstprojecten komt de Eerste Wereldoorlog hier echt tot leven. Het is behoorlijk indrukwekkend om tussen 12.000 witte grafzerken te staan of om de Last Post te aanschouwen. Op onze blog gaan we in de komende weken meer aandacht besteden aan de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek, de musea en ook de prachtige fietsroutes die je er kunt maken.
Het beste bier vind je hier!
Na alle heftigheid van de dag – waarin we het museum bezochten, begraafplaatsen bezochten en de Last Post bijwoonden – waren wij wel toe aan een koud biertje. Zoals gezegd is de Westhoek ook echt een plek voor levensgenieters. Hier kijken ze niet alleen met een traan naar het verleden, maar vieren ze ook het heden. Vooral het bier mag er hier zijn. In West-Vlaanderen (en vooral in de Westhoek) wordt wordt 95% van alle hop in België geteeld. Hop en bier zijn dus onlosmakend verbonden met de Westhoek en je kunt deze regio niet verlaten zonder een biertje te hebben geproefd. De streekbieren worden gezien als de beste bieren van de wereld. Wij kiezen voor een donker biertje van Sint-Bernardus, maar zullen de komende dagen nog veel meer bier gaan proeven. Ook bezoeken wij de Hoppenfeesten, maar daarover binnenkort meer!
De Westhoek met de trein
Dat de Westhoek een prachtige regio is, willen we je graag de komende weken laten zien op Reizen met de Trein. Mocht je toch nu al de trein willen pakken richting de Westhoek (wat ik heel goed snap, want ook in de herfst is het er beeldschoon), dan kun je het beste je reis even plannen via NS International. De reis van Rotterdam Centraal naar Ieper duurt ongeveer drie en een half uur, met overstap op Antwerpen. De reis is goed te doen, want de treinen sluiten goed op elkaar aan en met een goed boek erbij zijn die drie uren zo voorbij. Een retourticket kost ongeveer‚ €90,-.
Meer weten over Ieper, Poperinge, de Eerste Wereldoorlog (en welke rol de treinen hadden) en het fijne bier? Blijf RmdT in de gaten houden en kijk ook op www.toerismewesthoek.be voor meer informatie!