La Diavolezza – De duivelin van Zwitserland

La Diavolezza, oftewel de duivelin is een uitzichtspunt wat uitsteekt boven de Berninavallei in Graubünden. Met een hoogte van bijna 3000 meter ligt het tussen de vele hoge bergen van Graubünden in, waaronder de hoogste berg van het oostelijke deel van de Alpen, de Piz Bernina.

La Diavolezza

De naam Diavolezza stamt af van een mooie legende van lang geleden. Een verhaal die van generatie op generatie wordt verteld. Het verhaal over een mooie, rood-harige  vrouw die hoog in de bergen leefde met haar kudde gemzen bij een helderblauw meer. Op een dag werd zij gade geslagen door een aantal jagers, terwijl zij aan het baden was in het meer. Na het baden liep zijn terug naar haar kasteel en de jagers volgden haar. Wat er daarna gebeurt is, dat weet eigenlijk niemand… De ene jager na de andere verdween, zo ook Aratsch, een knappe jongeman. Men heeft naar hem gezocht, maar kon hem nergens vinden. Er uiteindelijk vanuit gaand dat hij in een gletsjerspleet was gevallen en het met de dood heeft moeten bekopen. Wie nu tijdens het vallen van de avond nog bij het Bernina Massief bevindt kan in de wind de jammerende stem van La Diavolezza horen waarin ze zegt ‘Mort ais Aratsch’ (Aratsch is dood). Doordat het verhaal al generaties voortleeft is de naam van de bergvallei uiteindelijk veranderd in Alp Morteratsch.

Diavolezza-Bahn

In 1937 kwam er eindelijk een einde aan de discussie die al sinds 1920-1925 gaande was. Eindelijk werd er besloten hoe men de Diavolezza kon bereiken, buiten het ernaar toe wandelen om. De keuze voor het bouwen van een kabel(spoor)baan viel op de plek bij Morteratsch via Munt Pers. Echter is deze keuze alleen op papier vastgelegd, aangezien er geen financiën beschikbaar waren in die tijd. Pas in 1953 kwam het aanleggen van een kabel(spoor)baan weer ter sprake omdat men toen wilde besluiten of er gebruik werd gemaakt van twee grote cabines of meer kleinere. Uiteindelijk viel de keuze op het gebruik van 2 grote cabines, die elkaar in het midden van de baan passeren. In 1955 werd de Diavolezza-Bahn opgericht en financierde het gehele project, zodoende kon de kabelbaan in 1956 al in gebruik genomen worden. Door de jaren heen is de grootte van de cabines in positieve zin veranderd en kunnen er steeds meer passagiers tegelijkertijd mee naar boven genomen worden. Ook zijn er later meerdere skigebieden samengevoegd, waaronder de Diavolezza met de Lagalb. Ze worden vaak ook aangeduid als Diavolezza-Lagalb.
Diavolezza

Bereikbaarheid

De Diavolezza is vanaf het grond station makkelijk te bereiken. De prijs van een ticket verschilt per seizoen en hoelang je naar boven gaat. Altijd verstandig om je hier op te oriënteren. Het dalstation van de Diavolezza is makkelijk te bereiken per auto, wandelend, maar ook per trein. Het treinstation Bernina-Diavolezza ligt vlak voor het dalstation en je bent binnen 2 minuten binnen. Bovenop de berg vind je een restaurant en hotel en vanuit daar zijn er vele excursies en andere bezigheden te boeken en te ondernemen.

Nog even meegenieten!

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.