Terug in de tijd… Station Domodossola in Italië

Ruim 129 jaar geleden werd het station Domodossola geopend met daarbij het laatste stukje van het Milaan – Domodossola traject. Dit gebeurde allemaal op 8 september 1888. De bouw van dit station en het spoortraject stond al in de planning sinds 1860, het doel hierbij was het bereiken van de Ossola Vallei. De Ossola Vallei was voordat de spoorlijn kwam geheel geïsoleerd en deze isolatie werd door de spoorlijn opengebroken.

Station Domodossola

Het originele plan voor een spoorlijn naar de vallei vanuit Milaan lag er al sinds 1860, ook met het oog op eventuele internationale reizigers wilde men deze spoorlijn snel aanleggen. Echter kon men pas beginnen nadat er in 1879 een wet werd goedgekeurd om de spoorlijn aan te mogen leggen. Een aantal jaar later begon men met de aanleg van de spoorlijn en de bouw van het stationsgebouw. De plek is speciaal gekozen omdat vanaf deze locatie de Simplonpas goed bereikt kon worden zonder al te veel omwegen. Vanaf dat punt werd het station puur gebruikt voor een route naar Milaan of Turijn. Het station kreeg echter een grotere betekenis toen het ook daadwerkelijk een internationaal station werd. Dit gebeurde in het jaar 1906 toen de Simplontunnel geopend werd en er op deze manier passagiers en goederen vanuit Zwitserland het land binnen konden komen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het station veel gebruikt voor transporten. Zo werd er besloten dat het station al snel geëlektrificeerd moest worden. Dit gebeurde in het jaar 1947. Sinds dat punt wordt het station door veel internationale (nacht)treinen gebruikt om de grens met Italië over te gaan. Ondanks dat het aantal internationale (nacht)treinen minder worden, is het toch vaak een lange tussenstop. Er wordt hier vaak van locomotief en/of personeel gewisseld en je hebt zelf ook even de tijd om je benen te strekken.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.