De middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen

Wanneer de trommels beginnen te klinken en de fluit boven het geroezemoes uitkomt, beginnen mensen om mij heen te dansen. De houtvuren zorgen voor een rokerig geheel en boven mij hangen oude vlaggen en roestige zwaarden. Je hebt niet heel veel fantasie nodig om je even in de middeleeuwen te wanen. De middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen zijn één van de beste van Europa en zijn een fijne afwisseling met een ‘gewone’ kerstmarkt. Laat je hier verrassen door zelfgemaakte honingwijn, gegrilde worstjes en vechtende ridders!

Waarschijnlijk heb je het al gemerkt, maar ik ben best een nerd. Of in de verkeerde eeuw geboren, dat kan ook. Ik ben dol op klassiek, lees graag Wikipediapagina’s over ridders en prinsessen die al lang dood zijn en kan echt genieten van een bezoek aan een museum of kasteel. Ik keek daarom ook erg uit naar de middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen. Ik was nog nooit eerder op een middeleeuwse kerstmarkt geweest en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik mij moest voorstellen. Is het voor kinderen? Kom ik allerlei rare snuiters tegen in monnikspij? Of is het net zo commercieel als een gewone kerstmarkt? Tja, er lopen wel rare snuiters rond, er worden wel spulletjes verkocht en kinderen vinden het er fantastisch. Maar ik ook! Voor Cityzapper bezochten Nick en ik de kerstmarkten van Thüringen en reden wij met de trein (met Interrail pas) langs de steden Erfurt, Weimar, Jena en Eisenach. Over Erfurt en Weimar heb je al eerder kunnen lezen.

Boek hier je treintickets naar Thüringen via NS International

De middeleeuwse kerstmarkt van Jena

Vanaf Weimar is het maar een kort stukje met de trein naar Jena, de tweede grootste stad van Thüringen. Al in de trein kwamen Nick en ik erachter dat Jena een aparte stad is. Er is geen ‘hauptbahnhof’ of een centraal, maar een Jena West of Paradies. Waar moet je dan uitstappen als je met de trein de stad bezoekt? Dit bleek West te zijn. De stations liggen ook niet echt in het centrum. West is de dichtstbijzijnde, maar het voelt alsof je in een woonwijk uitstapt. Een woonwijk met grote artdecohuizen, dat dan weer wel.

Gelukkig werden wij opgevangen door Sabine Weiß, onze lieve gids voor Jena. Zonder haar waren wij vanaf het station al verdwaald geraakt, want het is niet erg logisch. Het treinstation ligt echt aan de grens van de stad en Sabine leidde ons langs statige huizen en het vakantiehuisje van Schiller (waar Goethe ook vaak kwam). Dit huisje lag oorspronkelijk aan de rand van de stad met bijna alleen maar bos en weiland als achtertuin. Nu staat het er volgebouwd, maar het huisje met tuin is alsnog een oase van rust.

Onze eerst volgende indruk van Jena is dat het een moderne stad is. Een grote toren – de Jentower – domineert de stad. Jena is een stad vol innovatie en vooral bekend als de geboorteplaats van de optische industrie. Veel bekende namen gingen hier ook naar de universiteit of doceerde er.

Jena heeft een aantal gezellige en grote kerstmarkten, maar zijn niet echt uniek ten opzichte van Erfurt. Wat Jena wel heeft is een leuke middeleeuwse kerstmarkt. Deze kerstmarkt vind je bij de oude stadsmuur en de middeleeuwse Johannistor. Hier vind je een gezellige sfeer, vechtende ridders en middeleeuwse muziek. Het is maar een kleine kerstmarkt en in de kraampjes vind je vooral new age kettingen, maar de ridders zijn vermakelijk en de sfeer zit er goed in. Misschien komt het door de middeleeuwse muur of de enthousiaste band, maar de middeleeuwse kerstmarkt trok veel bezoekers en hier was het meer een feestje dan ergens anders.

middeleeuwse kerstmarkten in Thüringen

De middeleeuwse kerstmarkt van Eisenach

De middeleeuwse kerstmarkt van Jena is maar klein en wanneer je echt het idee wil hebben dat je in de middeleeuwen bent beland, moet je naar Eisenach. De stad Eisenach hebben wij enkel vanuit een bus gezien, want de middeleeuwse kerstmarkt vind je niet in het centrum van deze stad. De kerstmarkt bevindt zich namelijk bovenop een berg, tussen de muren van kasteel Wartburg. Vanaf het station pak je de bus de berg op (of je trekt je wandelschoenen aan). Vervolgens is het nu een stukje naar boven klimmen. De kerstmarkt begint al zodra je boven bent, met hier en daar een kraampje en een middeleeuwse kroeg. Ook word je beloond met een fantastisch uitzicht over Thüringen. Het kasteel Wartburg is zelf ook prachtig. Het bestaat uit verschillende bouwstijlen en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De heilige Elisabeth van Hongarije (Of Elisabeth van Thüringen) heeft hier geleefd en Martin Luther schreef hier de vertaling van het Nieuwe Testament. De kamer waar hij dit in deed is open voor publiek.

middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen

De kerstmarkt begint dus al buiten de muren van het kasteel, maar op de binnenplaats is het pas echt gezellig. Zodra ik de poorten door ben voel ik mij een prinses. Dit kasteel is echt perfect, middeleeuwser dan dit komen ze bijna niet meer. De kerstmarkt is daardoor al helemaal compleet. De kraampjes zijn van hout en iedereen is verkleed. Af en toe komt er een klein bandje langslopen voor de middeleeuwse muziek. Wanneer je van oude ambachten houdt, dan zit je hier goed. Van zelfgemaakte kazen tot aan handgemaakte leren schoentjes, alles wordt volgens de ‘middeleeuwse’ manier gemaakt. Ik dronk warme honingwijn en speurde de kraampjes af naar een leuk cadeautje voor kerst. Die heb ik ook zeker gevonden, maar ik kan niet vertellen wat het is aangezien mijn moeder meeleest.

middeleeuwse kerstmarkten van Thüringen

De ticket voor de kerstmarkt is ook gelijk het ticket voor het kasteel, dus het is een leuk dagje uit. Ook van binnen is het kasteel prachtig en draagt geheel bij aan het middeleeuwse gevoel.

Bonusfilmpje van het optreden van de band Schatten Schweiff in Jena:

Ben jij ook een geschiedenisnerd/kastelenliefhebber? Of mag het van jou wel wat moderner?

Onze reis werd mede-mogelijk gemaakt door:

Kerstmarkt in Erfurt
Kerstmarkt in Erfurt
Kerstmarkt in Erfurt

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.