Klassieke kerstmarkt in Weimar

kerstmarkt in Weimar

“Hier, proef dit!” Ik krijg een stukje worst in mijn handen gedrukt. “Zelf geslacht,” glundert de worstenmevrouw trots. In een rap tempo begint ze in het Duits te vertellen wat ze het varken gevoerd had en hoe goed zijn leven was geweest. Bedenkelijk stop ik het stukje worst in mijn mond en begin te kauwen. Hypocritisch als ik ben, hoef ik eigenlijk niet te weten wat mijn eten at en hoe het geslacht werd. Toch probeer ik het oprecht te proeven en geef ik de worstenmevrouw een compliment. Dit is dus hoe vlees hoort te smaken! En op de kerstmarkt van Weimar kom je nog veel meer ambachtelijke etenswaren tegen. Voor de foodies onder ons zijn de kerstmarkten van Thüringen een walhalla van vers en smakelijk eten en ook in Weimar vind je heerlijke hapjes rondom gezellige vuurtjes.

Boek hier je treintickets naar Weimar via NS International

Koninklijke allure in Weimar

Voor Cityzapper bezochten wij – met onze Interrail pas – drie dagen lang verschillende kerstmarkten in Thüringen. Vorige week schreven wij al over de bruisende kerstmarkt van Erfurt, dat een stuk moderner is dan Weimar. Weimar lijkt zelf ontsnapt te zijn aan de tand des tijds en statige huizen en paleizen nemen je terug naar de 19e eeuw van Goethe en Schiller. Weimar was in de 18e en 19e eeuw een intellectuele en culturele stad met inwoners zoals – naast Goethe en Schiller – Richard Strauss, Franz Liszt en Friedrich Nietzsche. Die rijkdom is nu nog terug te zien in de gebouwen, kerken en bibliotheken.

kerstmarkt in Weimar

Weimar is sowieso een fijne stad voor geschiedenisliefhebbers. Naast de invloeden van de bovengenoemde namen, preekte ook Martin Luther hier, ontstond hier de Weimarrepubliek en staat hier het concentratiekamp Buchenwald. Wij kregen een fijne rondleiding van onze gids Renée Cieraad, een Nederlandse die hier met man en kinderen woont. De stad is groot, maar het centrum is eenvoudig per voet te bezichtigen. Echt een aanrader om de bezienswaardigheden te combineren met de knusse kerstmarkt van Weimar.

Gem?tliche kerstmarkt

De stad mag dan een koninklijke allure hebben, de kerstmarkt van Weimar is juist erg gezellig en traditioneel. De kerstmarkt bevindt zich door de hele stad en loopt via de straten door naar de pleinen. De inwoners van Weimar gaan in het weekend naar de kerstmarkt om bij te kletsen met de buren en staan gezellig rondom de vele houtvuurtjes van de markt. Kinderen kunnen zich uitleven op de schaatsbaan. Ook op deze kerstmarkt vind je niet de standaard commerciële kerstkitsch, maar zelfgemaakte kerstballen, adventskransen en chocolade. Het zijn vooral plaatselijke ambachtslieden die er hun waar verkopen. Net een gewone markt, maar dan met een kerstsaus. Ik stond echt te kijken van de diversiteit van de kraampjes en de vriendelijkheid van de lokale bewoners.

kerstmarkt in Weimar

Slapen in Weimar

Tijdens ons driedaagse verblijf in Thüringen, bezochten wij alles vanuit Weimar en hier hadden wij dan ook een hotel. En wat voor een hotel! We sliepen in het Grand Hotel Russischer Hof. Hier lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan. Ik waande mij een prinses terwijl ik door de gangen van dit hotel liep en sliep er heerlijk. Het hotel heeft een lange geschiedenis en onder andere Wagner en Liszt sliepen hier.

Ben jij wel eens in Weimar geweest? De kerstmarkten van Thüringen zijn veelzijdig ?n worden nog niet overspoelt door Nederlandse toeristen. Een fijn alternatief voor Duitse kerstmarktliefhebbers die Düsseldorf en Keulen nu wel eens gezien hebben

kerstmarkt in Weimar

Onze reis werd mede-mogelijk gemaakt door:

Kerstmarkt in Erfurt
Kerstmarkt in Erfurt
Kerstmarkt in Erfurt

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Ellen Beantwoorden

    Geweldig dat je deze trip zo helder hebt weten te beschrijven. De afbeeldingen springen er wat mij betreft wel iets teveel uit hoor, wanneer de pagina geladen wordt 😉

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Thanks voor je leuke reactie 🙂 En hoe springen ze er te veel uit? Te groot, te veel? Laadt de pagina te langzaam?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.