Eilanden per trein: Sardinië, Italië

Sardinië, het grootste eiland in de Middellandse Zee en behorend tot Italië, is een eiland dat je een keer gezien moet hebben. Sardinië is echter op een mooie manier te ontdekken en dat is namelijk met de Trenino Verde, ook wel het groene treintje.

Het groene treintje

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de spoorwegen langzaam op gang op het eiland. Door de jaren heen groeide de spoorwegen wat niet alleen voor toerisme zorgde, maar ook dat de economie een impuls kreeg en het binnenland van Sardinië makkelijker te bereiken was voor de Sarden zelf. Echter was rond 1980 het toerisme zo sterk gegroeid dat de treinmaatschappijen een toeristentrein in leven riep, namelijk Il Trenino Verde, ook wel het groene treintje. De naam stamt af van de groene natuur en het ruige binnenland van Sardinië. De groene trein was tot 1995 voor iedereen en pas vanaf 1995 alleen voor toeristen en rijdt deze trein alleen nog maar op een bepaald aantal trajecten.

Het groene treintje
Il Trenino Verde in Sassari – © Stefano Paolini

De vrijheid tegemoet

Het groene treintje rijdt over ongeveer 600 km aan spoor, onderverdeeld in 2 divisies (Cagliari divisie en de Sassari – Macomer divisie) met elk 2 routes. De trein rijdt door onaangetaste natuurgebieden, over vele bergen en door vele kloven. Je zal weinig rechte stukken tegengekomen, aangezien de trajecten met veel bochten zijn aangelegd. Het voordeel, je hebt de meeste adembenemende uitzichten over het eiland. Er zijn ook vele schrijvers, waaronder H.D. Lawrence die door het eiland geinspireerd zijn geraakt.

This land resembles no other place. Sardinia is something else. Enchanting spaces and distances to travel-nothing finished, nothing definitive. It is like freedom itself. – H. D. Lawrence

Op de trajecten van het groene treintje wordt er zowel met stoom- als diesellocomotieven gereden en deze brengen je van de kust richting het binnenland. De treinen rijden op een rustig tempo, zodat niets je kan ontgaan van de omgeving. Een kaartje kan je kopen op één van de stations van de trajecten of op de website van Il Trenino Verde (deze is echter wel in het Italiaans).

Uitgelichte foto: © Manfred Kopka

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.