Eilanden per trein: Sicilië, Italië

Het ontdekken van eilanden tijdens het reizen gebeurt vaak met een auto, scooter, fiets, motor, boot of een camper. Per trein gebeurt het eigenlijk zelden. Nu is het eiland Sicilië één van deze eilanden die naast de vele vervoersmiddelen ook per de trein te ontdekken is.

Een treinreis op Sicilië kan in elke stad gestart worden, een echt beginpunt heeft het niet. Maar toch is er een bijzonder punt die je eigenlijk niet mag missen, alleen zal je hiervoor de treinreis op het vasteland van Italië moeten starten en dan wel in Rome. Vanuit Rome vertrekt er een rechtstreekse trein naar de stad Catania dat zich aan de oostzijde van het eiland bevind. Het bijzondere aan deze reis is dat de trein de afstand tussen het vasteland en het eiland moet zien te overbruggen. Hoe? De trein neemt de veerboot naar het eiland, waarna het zijn reis weer vervolgt. Het is nog één van de weinig verbindingen in Europa waarbij een trein op een boot wordt gezet. Toch zal het er voorlopig blijven, aangezien er al een aantal keer plannen zijn gemaakt voor de bouw van een brug, maar die door de wisseling van de regering continu komen te vervallen. Dit heeft dan ook mede met de kosten van het project te maken.

Rondje om de Etna

Vanuit Catania rijdt er een smalspoortrein de vulkaan op. Deze trein, de Circumetnea, rijdt op 1000 meter hoogte rondom de vulkaan waarbij het dorpjes als Paternò, Adrano, Randazzo en Giarre passeert, hier kan je overigens gewoon uitstappen. Deze spoorlijn is aangelegd tussen 1889 en 1895 en heeft een lengte van 110 km. Een enkele rit rondom de vulkaan duurt ruim 3 uur. Tijdens deze rit rijdt de trein dwars door o.a. de lavavelden van de vorige uitbarstingen van de vulkaan. Het eindigt zijn reis in de stad Riposto. Riposto en Giarre waren vroeger één stad, maar werden in 1841 van elkaar gescheiden. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de twee dorpen weer samengevoegd onder de naam Jonia, waarna het na de oorlog weer uit elkaar werd gehaald en beide dorpjes hun eigen naam weer kregen. Toch draagt het station, wat toentertijd voor de gezamelijke dorpen gebouwd werd, nog steeds de naam Giarre-Riposto. Echter zijn er ook mogelijkheden om de Etna te bewandelen/beklimmen, dit varieert van 6-uur wandelingen tot een excursie van een dag. Voor meer informatie over het bewandelen van de Etna, klikken maar. Ook zijn er meerdere varianten te vinden waar ook een wijnproeverij bij hoort, die mogelijkheid is hier te vinden.

Arabieren, Normandiërs en Michiel de Ruyter

Vanuit Catania is de grote havenstad Syracuse te bereiken, deze reis duurt niet heel lang. Deze stad ligt ten zuiden van Catania en in het zuidoosten van Sicilië. Syracuse is een geweldige stad als je van geschiedenis houdt. Syracuse is gesticht door Griekse boeren in het jaar 734 v. Christus en groeide uit tot één van de belangrijkste steden van het eiland. Ook van het koninkrijk Syracuse, wat zich kon meten met steden als Athene en Carthago uit die tijd. Uiteindelijk werd Syracuse veroverd en verwoest door de Romeinen en verloor het veel aanzien. Pas nadat er een aartsbisschoppelijke zetel werd gevestigd, kreeg de stad weer wat aanzien. Nadat de Arabieren de stad na eerdere belegeringen uiteindelijk veroverden werd het ook weer gedeeltelijk verwoest, de stad verloor nog meer aanzien. Daarnaast werd Palermo de nieuwe hoofdstad van het Emiraat Sicilië. Uiteindelijk werd het in 1085 veroverd door de Normandiërs, waarna het weer wat opleefde, maar veel belangrijker dan een provinciestad zou het niet meer worden. Ook is de bekende admiraal Michiel de Ruyter in de baai van Syracuse gestorven. Hij stierf aan een ontsteking nadat hij was geraakt door een kanonskogel tijdens de Slag bij Agosta. Deze lange geschiedenis van de stad en het eiland heeft ons ook een tal van mooie bouwwerken nagelaten, waaronder de Dom van Syracuse (gebouwd op de verwoeste tempel van Athena), de catacomben, de bedevaartskerk Madonna delle Lacrime, Teatro Greco (Grieks theater) en Castello Maniace (kasteel nabij het oude centrum). Een prachtige stad om te bezoeken per trein, want je stapt uit in het centrum van de stad.

De tempelvallei

Vanuit Syracuse rijdt de trein dwars door het binnenland van Sicilië richting de stad Agrigento en passeert daarbij de tempelvallei. De tempelvallei is, zoals de naam het al zegt, een vallei in het binnenland van Sicilië. Deze vallei draagt zijn naam vanwege het grote Grieks/Romeins tempelcomplex wat hier gestaan heeft. Vanuit de stad Agrigento is het prima te doen om de overblijfselen/ruïnes te gaan bezoeken en te bekijken. De stad Agrigento bevindt zich meer aan de zuidwestelijke punt van Sicilië. Agrigento is ook zeker een bezoekje waard, vooral de kathedraal van de stad.

Ziz en Panormos

Vanuit Agrigento reis je binnen een paar uur van de zuidkust naar de noordkust van het eiland, namelijk naar Palermo, de hoofdstad van het eiland Sicilië. Je doorkruist een groot deel van het eiland, wat nog ongerepte natuur is. Gewoonweg genieten tijdens je reis! Palermo is altijd een hoogontwikkelde stad geweest, zowel bij de Moren als bij de Normandiërs. Dit is dan ook nog goed terug te zien aan de de monumenten en kerken die in verschillende bouwstijlen gebouwd zijn. De stad zelf is gesticht rond de 8e eeuw en kreeg als naam Ziz, wat bloem betekent. Het kreeg deze naam vanwege de vruchtbare grond wat zich rondom de stad bevond. Later is het door de Grieken Panormos genoemd, wat weer met de haven te maken had. Het kreeg zijn huidige nam toen het de hoofdstad werd van het Emiraat Sicilië. Nadat de stad veroverd werd door de Normandiërs kwamen twee verschillende bouwstijlen bij elkaar. Dit resulteerde in schitterende bouwwerken zoals het Moors/Normandische kasteel La Zisa en de kathedraal van Palermo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de stad zwaar beschadigd, maar de stad heeft ook te maken gehad met de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Tegenwoordig merk je er niet veel meer van, maar toch is de Siciliaanse maffia nog een deel van de economie en maatschappij op het eiland. Sicilië is het zeker waard om te bezoeken en helemaal per trein.

Uitgelichte afbeelding: ©Miroslav Volek

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

 1. YvonnevanderLaan.nl Beantwoorden

  Oh, wat gaaf dat die trein gewoon op de boot gaat. Ik wist niet eens dat dit kon (behalve met de Brio-trein van onze dochter). Sicilië lijkt me een prachtig eiland waar je volgens mij jezelf wel meer dan 1 vakantie kan vermaken, lijkt me leuk om daar ook delen van per trein te verkennen.

 2. Chris en Lilja Beantwoorden

  Hey Nick lijkt ons geweldig om dit ook te doen.
  Heb jij de reis en overnachtingen zelf geregeld of is it georganiseerd?

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Beste Chris en Lilja,

   Dankjewel voor jullie reactie! Zoals jullie in de vraag stellen, het kan in principe allebei. De georganiseerde reizen zijn vaak te vinden op websites als http://www.treinreiswinkel.nl. Maar het is uiteraard ook mogelijk om dit zelf te boeken. Vaak zijn op bepaalde websites hierover de routes/planningen van deze reis te vinden. Je kan dan adhv deze planning zelf je reis organiseren, het is maar hoe makkelijk je het jezelf wilt maken :). Persoonlijk gezien vind ik het leuker om alles zelf te boeken, dan heb je ook zelfde keuze uit de hotels en reis. Nadeel is dat je eventuele vliegtickets ook weer zelf moet boeken en dat kan dan soms duurder uitvallen. Mocht je hier niet zo in thuis zijn, dan raad ik aan om de reis in zijn geheel te boeken bij één van de aanbieders.

 3. Mo Beantwoorden

  Hoi Nick,

  Oud bericht maar ik ga het proberen.
  Ik verblijf binnenkort in Mazara del Vallo en zou naar de tempels willen in Agrigento. Weet jij of er een treinverbinding gaat die kant op? Heb zelf al gekeken maar blijkt lastig.

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Hi!

   Ik heb even met je meegekeken en gezocht, maar ik ben op dit moment ook niet 100% zeker omtrent de treinreis op Sicilië. Ik vermoed dat er op dit moment nog maar weinig treinen rijden op Sicilië.
   Althans nog niet overal op het eiland. Ik zou de website van Trenitalia in de gaten blijven houden: http://www.viaggiatreno.it/viaggiatrenonew/index.jsp . De trein naar Mazaro rijdt wel, maar een verbinding richting Agrigento zie ik er niet tussen staan.

 4. Johan HERBOSCH Beantwoorden

  Dag Nick,

  Bedankt voor jullie website: we zouden graag Sicilië bezoeken per trein van +/- vr.12/05/‘23 tot ma. 22/05/‘23. Op jullie website ging ik naar deze link: http://www.viaggiatreno.it/infomobilita/index.jsp
  Op mijn iPad is de taal en navigatie niet 100%: kan het zijn dat alleen de blauwe treinen rijden en de rest niet? Mogelijks kunnen we op het eiland niet overal geraken met de trein?

  Mvg,

  Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.