We gaan op een nieuw treinreisavontuur! Dit keer in….Nederland

Zwitserland, Engeland, Zuid-Afrika…we reizen graag met de trein, maar dan vooral in het buitenland. In Nederland vermijden we eigenlijk liever de trein. En dat is natuurlijk best vreemd, want ook hier in Nederland hebben we prachtige trajecten. En mooie steden, waar Nick en ik er maar weinig van hebben gezien. Tijd om daar verandering in te brengen met een nieuwe uitdaging: in één jaar tijd willen we zoveel mogelijk plekken en reizen binnen Nederland kunnen afstrepen van onze bucketlist! En we hebben jouw hulp nodig.

Een beetje saai

We komen op zoveel plekken in het buitenland, maar in Nederland reizen we maar zelden. Er zijn genoeg steden of plekken die we nog niet gezien hebben. Maar waarom eigenlijk, vraag ik mij hardop af als ik met Nick in de trein naar Utrecht zit. “Ja, sorry”, zegt Nick. “Maar ik vind Nederland ook wel een beetje saai. Het trekt me gewoon niet.”

Blaadjes op de rails

Een nieuwe cultuur ontdekken in een nieuw land, is natuurlijk altijd spannender. Daar kan ik mij ook wel in vinden. Maar eigenlijk is het zonde dat we zo weinig van Nederland gezien hebben. Nick kijkt me een beetje boos aan, want hij voelt natuurlijk alweer een nieuw plan van mij opkomen. “Dan moeten we met de NS en daar heb ik echt geen zin in. Er is hier in Nederland altijd wel iets met de treinen. Blaadjes op de rails, een machinist die kwijt is of twee sneeuwvlokken waardoor de treinen niet rijden.” Hij haalt zijn schouders op. “Elke keer wanneer ik vanuit het buitenland met de trein aankom in Nederland heb ik meteen vertraging.”

Moet dat?

Ik moet stiekem lachen, want ja: we hebben wel al veel dingen meegemaakt met de trein in Nederland. Niet dat het buitenland zo perfect is, maar op één of andere manier hebben we hier altijd meer problemen met de trein dan ergens anders. Toch wil ik meer zien van Nederland. Ik lach breed naar Nick. “We gaan dit gewoon doen. Ik ga een bucketlist samenstellen en elke maand proberen we één of meerdere plekken in Nederland te zien.” Hij zucht. “Moet dat?”

Ja, het moet.

Het moet écht. Ik wil meer van Nederland ontdekken en ga Nick dus het komende jaar laten zien dat reizen door Nederland óók leuk kan zijn en ons land ook super mooi is. We beginnen elke reis vanuit Gouda (want daar wonen we) en strepen zo onze bucketlist af. We beginnen met de mooiste trajecten van Nederland – waar we soms onderweg stoppen om een stadje te bezoeken – en wanneer we die hebben gedaan, vullen we onze bucketlist verder aan. Dit is wat we tot nu toe hebben:

Zoals je ziet is onze bucketlist nog een beetje leeg…

Maar we hebben ook jouw hulp nodig

Natuurlijk zijn er plekken in Nederland die je natuurlijk gezien móét hebben, maar we willen het iets anders aanpakken. Onze bucketlist moet namelijk een treintintje hebben. We willen eten in oude stations die nu restaurants zijn, slapen in omgebouwde treinwagons en reizen naar plekken met een bijzondere geschiedenis op het gebied van treinreizen. Wij hebben zelf al wat dingen uitgezocht, maar hebben jouw hulp ook hard nodig. Welke plekken in Nederland mogen wij echt absoluut niet missen?

Help ons om onze Nederlandse bucketlist te vullen! Mail naar redactie@reizen-met-de-trein.nl, reageer hieronder of op Facebook. Wij zouden het super tof vinden als je ideeën hebt voor op onze bucketlist en hé, misschien reizen we wel naar jou toe om samen Nederland te ontdekken!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Rosanne Beantwoorden

  Ik weet toevallig dat je in Tilburg deze hebt: http://www.eetbardewagon.com

  Veel plezier alvast 😀

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je Rosanne, wat een goede tip!

 2. Tikva Beantwoorden

  Het museum in Ede in een oud spoorgebouw ken je al? Anders dat. Spoorwegmuseum in Utrecht ben je vast ook al geweest. Verder weet ik niet zo direct iets.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Hoi Tikva,

   Die kennen we nog niet, bedankt! Utrecht wel al een paar keer geweest, ja 🙂

 3. Rob Beantwoorden

  Ik woon in Sittard, in het huidige klimaat raad ik het af. Veel leegstand en sfeer verlies in de stad. Ik heb wel een grote liefde voor Maastricht.

  Suggesties Sittard:
  – de markt is een klein gezellig vierkant plein dat omringt wordt door cafés met terras.
  – restaurant apotheek. Een restaurant gevestigd in een oud apotheek pand.
  – hotel merici. (Een hotel in een oud klooster).
  – de basiliek – indien jullie houden van kerken bezichtigen en dan om dit geval met name de binnenkant.

  Indien jullie beschikken over een auto of fiets dan is het ook intressant uit te waaien naar Munstergeleen, vlakbij Sittard. Hier is een kerk omgebouwd tot brasserie. Het heet abshoven. Ook is de windraak 31 op de windraak een interessant adres. Naast de kollenberg (natuur en wandel gebied).

  Een dorp verder op in sweikhuizen. De Bokkereyer en biesenhof.

  Daarnaast ligt net achter Sittard een kleine Duitse plaats met eigen winkel gebied. Tuddern. Vooral het eiscafe is in trek. Zo inspiratie zat? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.