Een fietsvakantie in Frankrijk met de trein, hoe werkt dat?

In samenwerking met SNP Natuurreizen – Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om vanuit Nederland in heel Frankrijk te komen met de trein. Steeds meer Nederlanders kiezen dan ook voor deze snelle reisoptie in plaats van de auto. Logisch natuurlijk, een trein is sneller, comfortabeler en je staat nooit in de file.

Een trend die vooral de laatste paar jaren verschrikkelijk populair is geworden, is het maken van een fietsvakantie door Frankrijk. Maar wil je een fietsvakantie door Frankrijk maken met de trein, dan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We hebben de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet.

De verschillende fietsvakanties die je in Frankrijk kan doen

Frankrijk als land heeft heel veel te bieden voor fietsers. Het is dan ook niet gek dat je hier verschillende soorten fietsvakanties kan doen. Ben jij een echte sporter, dan kan je een uitdagende fietstocht maken van slaapplek naar slaapplek in de Alpen of Pyreneeën. Ben je juist op zoek naar een wat meer ontspannende tocht, bijvoorbeeld met kinderen, dan kan je je prima vertoeven bij de Côte d’Argent. Voor de Bourgondiërs onder ons zijn er zelfs speciale fietstochten die je langs verschillende gastronomische hotspots leiden.

Huur je een fiets of neem je een eigen fiets mee?

Dit is uiteindelijk een overweging die je zelf moet maken. Als jij een goede fiets hebt die speciaal gemaakt is voor lange tochten, dan kan je het beste jouw fiets meenemen in de trein. Maar het grootste deel van de vakantiegangers bezitten niet dit soort luxe fietsen. Daarom zijn er veel reisorganisaties die bijvoorbeeld een fietsvakantie Frankrijk aanbieden, inclusief een geschikte fiets.

Op die manier krijg je een goede fiets die geschikt is voor de omgeving, en hoef je niet te slepen met een fiets in de trein. Want hoewel dit niet heel lastig is in je eentje, wordt het een heel gedoe wanneer je 4 fietsen en bepakking mee moet sleuren als je met het hele gezin gaat.

fietsvakantie in frankrijk
Foto: Pexels.com

In welke treinen mag je jouw fiets meenemen?

Wanneer je met je eigen fiets naar Frankrijk wilt reizen, dan moet je wel even goed opletten met welke treinen je gaat. Er wordt namelijk verschil gemaakt tussen fietsen die je beladen en berijdbaar meeneemt, en fietsen die je verpakt in een zak vervoert. Dit laatste geldt namelijk als een bagage item, dat gratis meegenomen mag worden. Doe je dit niet en heb je een bepakte fiets, dan mag deze slechts mee in specifieke TGV-treinen.

Gelukkig zijn ze ook toegestaan in bijna alle nachttreinen en regionale treinen. Wel heb je reservering nodig voor een fietsplaats in de trein. Voor informatie hierover kan je het beste kijken op de website van de Franse spoorwegen. Hierop staan alle treinreizen. Als er fietsen in de trein mee mogen, dan zal er een fiets-icoontje naast die specifieke trein staan op de website.

Hoe zit het met de helmplicht in Frankrijk?

In tegenstelling tot Nederland geldt er in Frankrijk een helmplicht. Toch geldt dit niet in alle gevallen en ook niet voor volwassenen. De simpele regel is: fietsen in Frankrijk, helm verplicht onder de 12 jaar. Vanwege de veiligheid moeten jonge kinderen in Frankrijk een fietshelm dragen op de fiets. Jongeren boven deze leeftijd en volwassenen hoeven dit echter niet. In Frankrijk wordt niet gelet op eventuele keurmerken als het gaat om fietshelmen, alhoewel het slim is om een helm te halen met een Europees keurmerk.

Maak het jezelf wat makkelijker: huur een e-bike

Vooral als je een fietstocht of fietsvakantie wilt maken door een bergachtig gedeelte van Frankrijk kan het erg zwaar worden. Om die reden bieden sommige grote reisorganisaties de optie aan om een e-bike te huren in plaats van een normale fiets. Hiermee wordt het een stuk prettiger om langere afstanden door de bergen af te leggen, vooral als je dit dagen achter elkaar wilt doen.

Heb je een eigen e-bike? Dan kan je deze ook gewoon meenemen in de trein. Er gelden zowel in Nederland als in België en Frankrijk geen speciale regels omtrent e-bikes in de trein. Net als normale fietsen moet je een plek reserveren in de trein als je hem bepakt mee wilt nemen zonder hoes erom heen. Doe je er een hoes over, dan mag ook de e-bike mee als bagage.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SNP Natuurreizen.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.