Nieuws: Nieuwe nachttrein in Frankrijk vanaf 2022

“We gaan de nachttrein herontwikkelen!” Zo sprak president Macron van Frankrijk tijdens zijn aankondiging omtrent nachttreinen in Frankrijk. De Franse regering heeft in samenwerking met de SNCF besloten weer meer en nieuwe nachttreinen op hun spoorwegennetwerk te gaan laten rijden.

Nieuwe nachttrein

Op de nationale feestdag heeft de Franse President Macron aangekondigd dat er weer nieuwe nachttreinen zullen gaan rijden vanuit Parijs. Dit gebeurt 4 jaar nadat de Franse regering de stekker uit het subsidiëren van de nachttreinen heeft getrokken. Op dit moment rijden er nog maar 2 nachttreinen door heel Frankrijk, namelijk van Parijs naar Briançon en van Parijs naar Albi, Latour-de-Carol and Portbou. De nieuwe nachttrein in Frankrijk zal gaan rijden naar Nice en Tarbes. Al zijn deze niet geheel nieuw, de treinen hielden op met bestaan in 2017 en komen nu weer terug. Frankrijk lijkt in dit geval Zweden te gaan volgen in het terughalen van de nachttrein.

Renaissance van de nachttrein

Het opvoeren van het treinverkeer in Frankrijk is van groot belang. Het gaat hier niet zozeer alleen om de nachttreinen, ook het gewone passagier- en vrachtvervoer zal meer voorrang gaan krijgen. Het heeft allemaal te maken met de toekomst van het vervoer in Frankrijk, het bespaart geld en het vermindert de CO2 uitstoot. Echter zal er veel geïnvesteerd moeten worden, daar de SNCF veel rijtuigen weggedaan heeft na de opheffing van veel nachttreinen. Daarnaast zijn, naast Frankrijk, ook veel andere landen drastisch op zoek naar rijtuigen en een tweedehands markt bestaat helaas niet meer in Europa. Grote investeringen zijn dus nodig en er wordt op dit moment gesproken over ruim 1,5 biljoen euro. Hoe de Franse regering de verdere toekomst van de nachttrein gaat invullen is nog onduidelijk. Zeker is wel dat er druk wordt gekeken naar meer mogelijkheden voor een nachttrein in Frankrijk.

Uitgelichte foto: ©Louis Espéret – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.