5x mooie treinrondreizen door Frankrijk

Waar je Frankrijk erg snel kan doorkruisen met de TGV, heeft het ook een aantal mooie rondreizen die per regionale trein af te leggen zijn. Wij hebben even goed gespit op het internet en voor jullie 5 mooie treinrondreizen door Frankrijk onder elkaar gezet.

Reis #1: Normandië & Bretagne

Bij de regio’s Normandië en Bretagne denk je al snel aan D-Day en de invasiestranden, maar er is natuurlijk veel meer dan alleen dat. Denk ook is aan de lange geschiedenis van Noormannen, maar ook Mont St. Michel dat vanuit het mooie St. Malo te bereiken is. En niet te vergeten Bayeux voor het gelijknamige tapijt en de imposante kathedraal. Maar ook de stad Brest heeft veel te bieden, met name de typische Bretonse kust is een aanrader. Dit alles is vanuit Nederland, via Parijs, makkelijk te bereiken. Afhankelijk van hoeveel dagen je rond wilt reizen, er is voor ieder wat wils. Al heb je zeker 5-6 dagen nodig als je dit allemaal wilt bezoeken en er ook de tijd voor wilt nemen.

Bretagne (l) – ©Christian We CC BY 2.0 | Normandy (r) – ©Ignat Onego

Reis #2: Franse Alpen & lavendelvelden

De Franse Alpen zijn een uitstekende bestemming om te bezoeken. Niet dat het moeilijk te bereiken is, er zijn zelfs meerdere routes die te nemen zijn. Het zal je misschien verbazen, maar de Franse Alpen kan je het snelste bereiken via Zwitserland. De trein naar Basel en dan door naar Martigny. In Martigny neem je de Mont Blanc Express de bergen in richting Chamonix in Frankrijk. Vanuit Chamonix kan je dan weer alle kanten op, namelijk richting Italië, Zwitserland of de Cote d’Azur. Vanuit Nice zijn er weer mogelijkheden voor de Train des Pignes, dwars door de lavendelvelden richting de alpenweiden. Een reis als deze kost je al gauw 8-9 dagen, maar dat is het dan ook zeker waard.

Cote d’Azur – © Francois Philipp CC by 2.0

Reis #3: Gorges d’Allier

Een treinreis richting en door de Gorges d’Allier is een ervaring op zich. De Gorges zijn namelijk alleen maar per trein te bereiken, dus zeker de moeite waard. Daarnaast loopt de reis via Parijs naar Le Puy. Een bekende stad met betrekking tot de pelgrims, de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella, mooie kerken en kathedralen, maar ook de 2 vulkaanheuvels. Ook is een reis met le Train Panoramique naar de top van Puy-des-Domes een mogelijkheid. De terugreis is mogelijk via de Gorges d’Allier en Nimes. Een oude Romeinse nederzetting met een arena. Niet overslaan! Voor deze reis heb je gemiddeld 5-7 dagen nodig, afhankelijk van wat mogelijk is en wat je wilt.

treinrondreizen door Frankrijk
Gorges d’Allier – ©Mouliric CC BY-SA 4.0

Reis #4: Loire vallei

Wie wel eens in de Loire vallei geweest is, weet dat het bekend staat om de vele kastelen (ok… en de wijn). De Loire vallei is prima te bereiken via Parijs met als eindbestemming Tours. Tours is een prachtige middeleeuwse stad met veel bezienswaardigheden. Je kan het hier makkelijk 2-3 dagen uithouden. Maar de kastelen dan? Vanuit Tours rijden er diverse treinen en binnen 1-1,5 uur zijn er veel kastelen per trein te bereiken. Een persoonlijke aanrader is Amboise. Het geeft een geweldig uitzicht over de Loire vallei en de stad, waarna je kan nagenieten bij de rivier met een lekker wijntje in de hand. Voor een reis als dit, afhankelijk hoeveel kastelen je wilt bezoeken, heb je zeker 5-8 dagen nodig.

treinrondreizen door Frankrijk
©Daniel Jolivet – CC BY 2.0

Reis #5: de Pyreneeën

De Pyreneeën, de grens tussen Frankrijk en Spanje, is een prachtige bestemming om een rondreis door te maken. Via Parijs reis je naar het zuiden van Frankrijk, vanuit waar de mogelijkheden zeer divers zijn. Er rijden meerdere treinen door of over de Pyreneeën, waarvan een aantal hun bestemming op de top van een berg hebben. Neem bijvoorbeeld de Train Jaune (gele trein), deze trein brengt je via Latour-de-Carol naar Spanje. Aan de Spaanse zijde vind je de Nuria vallei en de prachtige steden als Zaragoza en Barcelona, maar ook vele abdijen en kloosters die het bezoeken waard zijn. Ook zijn er mogelijkheden om langs het station Canfranc te reizen, een gigantisch station met een mooie geschiedenis. Voor een reis door de Pyreneeën heb je zeker wel wat tijd nodig. Afhankelijk van wat je wilt ben je tussen de 5 – 10 dagen aan het reizen.

treinrondreizen door Frankrijk
Le Train Jaune – © Mike McBey CC BY 2.0

Bonusreis: Corsica per trein

Naast de bovengenoemde 5 mooie treinrondreizen door Frankrijk konden we het mooiste eiland van de Middellandse Zee eigenlijk niet laten gaan. Het eiland Corsica, L’Ile de Beauté, is ook geheel per trein te verkennen. Wij hebben daar al is eerder over geschreven, lees hier meer over de rondreis per trein.

Uitgelichte foto: ©Bas Meijer – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.