4x trajecten waar je met de trein sneller bent dan het vliegtuig

Vliegen! Veel reizigers doen het en ook wij maken ons nog wel eens schuldig aan een vliegreis voor een vakantie. Het is dan natuurlijk ook geheel afhankelijk van de bestemming en wat dat aangaat is een groot deel van Europa goed te bereiken per trein. Je bent alleen iets langer onderweg. Toch zijn er trajecten die per trein sneller af te leggen zijn dan per vliegtuig (de prijs laten we even terzijde).

Amsterdam –> Parijs

Vanuit Amsterdam kan je met de trein rechtstreeks naar Parijs. Je komt aan op Gare du Nord, één van de stations van Parijs. Vanaf het station is het centrum van Parijs niet ver meer. De totale reistijd bedraagt 3 uur en 26 minuten. Als we dit gaan vergelijken met de vliegreis, dan kunnen we duidelijk zien dat de trein in dit geval sneller is. De vliegreis vanaf Schiphol naar het vliegveld nabij Parijs (Charles de Gaulle) bedraagt rond de 75 minuten. Hier tellen we 120 minuten bij op, want je moet twee uur van te voren op het vliegveld staan. Dit brengt ons op 3 uur en 15 minuten. Je bent in dit geval nog sneller dan de trein, maar het vliegveld van Parijs ligt op nog 30 minuten van Gare de Nord. We komen dan dus uit op een reistijd van 3 uur en 45 minuten (wachten op eventuele bagage niet meegerekend).

Thalys
©Nicky Boogaard – CC BY 2.0

Madrid –> Sevilla

Vanuit Madrid rijdt de AVE (de Spaanse TGV) binnen 3 uur naar steden als Sevilla en Málaga. Ook bestaat de mogelijkheid tot vliegen (wel zonde natuurlijk). Maar is de trein uiteindelijk sneller? De treinreis tussen Station Atocha in Madrid en het Santa Justa station in Sevilla neemt in totaal 2 uur en 44 minuten in beslag. Beide stations liggen in het centrum van beide steden. Op elk vliegveld in Spanje geldt de regel dat voor continentale vluchten je twee uur van te voren aanwezig moet zijn. De vliegreis bedraagt 1 uur en 5 minuten, daar tellen we twee uur bij op voor het vliegveld en de tijd die het kost om naar het centrum van Sevilla te komen (24 minuten). Dan komen we in totaal uit op 3 uur en 29 minuten. De trein is in dit geval dus 45 minuten sneller en je hebt geen overstaptijd. De tijd voor het verlaten van het vliegveld en het eventueel wachten op bagage is dan nog niet eens meegerekend. Deze berekening geldt voor meer steden binnen Spanje die met de AVE verbonden zijn, zoals Málaga, Barcelona, Zaragoza en Murcia.

Parijs –> Marseille

Vanuit Parijs kan je met de TGV rechtstreeks naar Marseille. Je komt aan op het Saint-Charles station. Vanaf het station is het centrum van Marseille niet ver meer. De totale reistijd bedraagt 3 uur en 22 minuten. Als we dit gaan vergelijken met de vliegreis, dan kunnen we duidelijk zien dat de trein in dit geval sneller is. De vliegreis vanaf het Charles de Gaulle vliegveld naar het vliegveld bij Marseille bedraagt rond de 75 minuten. Hier tellen we 120 minuten bij op, want je moet twee uur van te voren op het vliegveld staan. Dit brengt ons op 3 uur en 15 minuten. Het scheelt 7 minuten, maar je bent nog sneller. Echter ben je alsnog 30 minuten onderweg van het vliegveld naar het centrum van de stad. We komen dan dus uit op een reistijd van 3 uur en 45 minuten (wachten op eventuele bagage niet meegerekend).

Sneller met de trein
Foto: Pixabay

Milaan –> Rome

Vanuit Rome kan je Milaan rechtstreeks met de trein bereiken. Je vertrekt vanuit het grootste station van Rome, Roma Termini naar het station Milano Centrale, het centrum ligt praktisch om de hoek. De totale reistijd bedraagt 3 uur en 10 minuten. Als we dit gaan vergelijken met de vliegreis, dan kunnen we duidelijk zien dat de trein in dit geval sneller is. De vliegreis vanaf Het vliegveld bij Rome naar het vliegveld nabij Milaan bedraagt rond de 70 minuten. Hier tellen we 120 minuten bij op, want je moet twee uur van te voren op het vliegveld staan. Dit brengt ons op 3 uur en 10 minuten. De reistijd is nu dus gelijk, maar het vliegveld van Milaan ligt op nog 50-55 minuten van het centrum. We komen dan dus uit op een reistijd van ruim 4 uur en daarbij is wachten op eventuele bagage en het verlaten van het vliegtuig en vliegveld niet meegerekend. Deze berekening geldt voor meer steden binnen Italië die per spoor verbonden zijn. Denk hierbij aan steden als Bologna, Venetië, Napels, Turijn en Florence.

Uitgelichte foto: Thalys nabij Nieuw-Vennep – ©Rob Dammers – (CC BY 2.0)

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.