Bestemming bereikt: Liverpool

Met onze koffers stappen we bij Liverpool Station een Uber in. We zijn net aangekomen vanuit Manchester en kijken er naar uit om ook deze stad te ontdekken. Dit vertellen we ook aan onze Uberchaufeur, een vrolijke gast met een onverstaanbaar accent. Hij snuift even. “Nou, Liverpool is een véél leukere stad. In Manchester heb je niks te zoeken”, vertelt hij met een knipoog. We kunnen de helft maar verstaan, maar geven hem lachend gelijk. Al is het maar om hem een goed gevoel te geven. 

De rivaliteit tussen de twee steden is duidelijk, al liggen Liverpool en Manchester maar een uurtje met de trein van elkaar vandaan. Natúúrlijk draait het voornamelijk om voetbal, maar de twee steden zijn al sinds de industrialisatie rivalen. Het zijn allebei twee grote steden in het noorden, met veel overeenkomsten maar ook veel verschillen. Die verschillen gaan wij vandaag ontdekken.

Liverpool met de trein

Cities of Northern England

Liverpool is de tweede stad die wij bezoeken tijdens onze reis door Noord-Engeland. Vier steden in vier dagen, met maar één ticket. Met onze Rover ticket reizen we van Manchester, naar Liverpool en verder naar Leeds en Hull. De steden liggen niet ver van elkaar vandaan, maar zijn toch onwijs verschillend.

City of music

De meeste mensen bezoeken Liverpool voor de voetbalclub Liverpool City en daar is de stad dan ook erg trots op. Toch is Liverpool véél meer dan alleen voetbal. Het is namelijk ook de stad van The Beatles, die uit Liverpool kwamen. Sowieso is het een swingende stad met een fantastisch muzikaal verleden. Dit verleden kun je allemaal herbeleven in het British Music Experience, waar je teruggaat naar de begindagen van Britse pop en rock&roll tot aan grote sterren zoals Queen, Jon Bon Jovi en de Spice Girls

Waar Manchester rood is, is Liverpool wit

Nog een belangrijk verschil tussen Manchester en Liverpool, is de architectuur. Ook in Liverpool zie je veel industriële gebouwen met het kenmerkende rode baksteen, maar Liverpool is meer een mix. Vooral bij Pier Head vind je veel witte neobarokken gebouwen, die prachtig zijn om te zien. Pier Head en zijn gebouwen staan dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Liverpool met de trein

City of Culture

De vier grote steden in het noorden van Engeland hebben één ding gemeen: het stikt er van de cultuur. Zo ook Liverpool. In 2003 werd de stad verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Je vindt hier beroemde musea zoals Tate Modern en het National Museums Liverpool. Deze stad heeft naast Londen de meeste galleries en musea van Engeland. Daarbij is het natuurlijk dé stad van The Beatles, Merseybeat en The Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Dit mag je niet missen in Liverpool

 • Bezoek het Museum of Liverpool
  Hier leer je dat stad echt goed kennen. Bovendien hebben ze een afdeling geweid aan het treinvervoer, waar je meer leert over de belangrijke geschiedenis van de trein in deze stad.
 • Mag je niet overslaan: Tate Modern
  Tate Modern is een wereldberoemd museum voor moderne kunst. Daarbij ligt het museum in de oude haven van Liverpool (UNESCO), die prachtig is om te zien en om doorheen te wandelen (zie uitgelichte hoofdfoto).
 • Muziekliefhebbers, bezoek The Beatles Story en de British Music Experience
  Leer hier alles over de Engelse muziekgeschiedenis en het verhaal achter The Beatles. Liverpool zonder muziek kan bijna niet, dus dit zijn prachtige musea om te bezoeken.
 • Eet een hapje bij het beste Indiase restaurant van Liverpool: Mowgli Street Food
  Echt waar, zo lekker als hier heb je het nog nooit gegeten. Probeer vooral de Yoghurt Chat Bombs, een overheerlijk smaakexplosie.

Liverpool met de trein

Liverpool Lime Street Station is het belangrijkste station van Liverpool en óók een belangrijk station voor Noord-Engeland. Vanuit Londen ben je binnen drie uur in Liverpool en Manchester is een uurtje reizen met de trein. Ook de Transpennine Express vertrekt vanuit Liverpool en je kunt dus eenvoudig je weg naar Leeds of Hull vervolgen. Lees meer over treinreizen in Noord-Engeland hier.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.